G4Media.ro

Augustin Lazăr, despre acuzația că i-a refuzat disidentului Iulius Filip eliberarea condiționată:…

Augustin Lazăr, despre acuzația că i-a refuzat disidentului Iulius Filip eliberarea condiționată: Nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă

Procurorul general, Augustin Lazăr, susține că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la disidentul anticomunist Iulius Filip, a cărui liberare condiționată din penitenciarul Aiud ar fi refuzat-o în 1985, în calitate de șef al comisiei de punere în libertate, potrivit luju.ro.

Precizările lui Augustin Lazăr: 

Având în vedere relatările din mass-media referitoare la activitatea desfășurată de domnul Augustin Lazăr în calitate de procuror membru al Comisiei de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, precum și solicitările mass-media în sensul de a clarifica anumite aspecte, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție face următoarele precizări:

În perioada 1985 – 1986, am activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care am îndeplinit periodic și atribuții privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situația tuturor condamnaților ce îndeplineau fracția de pedeapsă pentru liberare condiționată.

Contrar afirmațiilor lansate de unele instituții de presă, rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnați, acesta fiind exclusiv atributul instanței de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 – 60 din Codul penal din 1969: 
– îndeplinirea unei fracții minime obligatorii din pedeapsa ce se executa și 
– inexistența rapoartelor de sancționare disciplinară.

Pedepsele cu închisoarea se executau în temeiul mandatelor de executare emise în baza unor hotărâri judecătorești definitive de condamnare, iar procesele-verbale ale Comisiei pentru liberare condiționată se trimiteau instanței de judecată competente a hotărî, persoanele condamnate putându-se adresa instanței de judecată și în cazul unor constatări negative ale Comisiei.

Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum și imposibilitatea consultării unor documente originale (în special a hotărârii judecătorești emise în cauza respectivă) care să probeze situația evocată, precizez că nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă.

Instituția liberării condiționate este reglementată similar și în prezent (art. 99 și următoarele din Codul penal și, respectiv, art. 587 din Codul de procedură penală).

Potrivit luju.ro, numele unui procuror Augustin Lazăr apare în cazul unuia dintre cei mai cunoscuți disidenți anticomuniști și deținuți politici, Iulius Filip, care a fost condamnat în 1981 la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru că i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu și pentru că și-a exprimat printr-i scrisoare sprijinul față de mișcarea anticomunistă poloneză ”Solidaritatea”. Executarea pedepsei a început pe 14 decembrie 1981, data expirării fiind 13 aprilie 1987, iar în această perioadă Iulius Filip a încercat de două ori să fie eliberat condiționat, dar tot de două ori a fost refuzat, printre factorii de decizie numărându-se și procurorul Augustin Lazăr, în calitate de șef al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la Penitenciarul Aiud.

Citând documente obținute de la CNSAS, luju.ro scrie că, deși disidentul anticomunist îndeplinea toate condițiile pentru liberarea condiționată, el nu a fost lăsat liber pe motiv că respectiva comisie a decis că nu a dat dovezi temeinice de îndreptare și că a continuat acțiunile subversive împotriva orânduirii socialiste, a regimului comunist și a Republicii Socialiste România. Mai exact, precizează luju.ro, comisia condusă de Augustin Lazăr a hotărât următoarele:

  • ”Starea de fapt: în ultima perioadă a purtat discuții dușmănoase la adresa RSR și a redactat mai multe materiale, scrisori și memorii cu conținut dușmănos pe care le-a difuzat, atât cunoscuților, cât și unor organe oficiale. A fost pedepsit de 5 ori cu izolare, totalizând 42 de zile de izolare, pentru abateri ca: injurii la adresa organelor de partid și de stat, nerespectarea regulilor de ordine interioară, atitudine necuviincioasă față de cadre, încălcarea regulilor cu privire la scrierea corespondențelor. Pentru comportarea necorespunzătoare pe care a avut-o, conducerea DGP a aprobat ca deținutul să execute 12 luni din pedeapsă în regim restrictiv (…) Nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”.

Citește articolul integral pe luju.ro.

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Am innebunit eu, oare, sau tocmai am citit in G4Media un articol care face trimitere la luju.ro… !?
    Ati uitat vreun cimpanzeu liber prin redactie sau v-a sunat Teszari si v-a povestit cum se trateaza de hemoroizi?

  2. Gusti Lazar procuror ceausist tortionar, vopsit cu Cromoplatin in mare procurator democraticos de baeti.
    La puscarie cu el!

    • Pe aceeasi logica, Iliescu trebuia sa aiba deja vreo 20-30 de ani de puscarie pentru ca a fost COMUNIST DE INALT RANG!
      Draga Ada, astept comentariul tau public cu cererea de puscarie pentru Iliescu, pentru cit o mai avea de trait!

    • Esti in serviciu postak?

  3. aștept cu nerăbdare ca oamenii verticali să dea în judecată luju.ro!

  4. Lazăr procuror comunist respectă jurământul depus doar că acum bolșevicii sunt la Bruxelles .

  5. Luju = kakao.
    Vezi cererea pentru Frans

  6. Trist este ca avem încă un procuror general care ancheta oameni nevinovati inainte de revolutia din 1989!
    Trist este că unii cioloveci de pe aici tot mai sustin metodele securiste!
    Tristilor!
    Demisia Lazar! Procuror comunist ce esti!

  7. Bravos toar’se gusti, nu prea intelegeam care sunt meritele pentru alt mandat de procuror general, dar acum inteleg, ai tinut dusmanii poporului la beci. Iohannis, pana la alegerile din toamna sa nu semnezi revocarea lui lazar, ca sigur le „castigi”.

  8. Către redacție:

    Documentele prezentate de luju.ro sunt autentice, din păcate, iar comunicatul Ministerului Public nu este foarte lămuritor în privința contextului în care și-a desfășurat Augustin Lazăr activitatea în comisia de eliberare condiționată.

    Ceea ce nu este clar ține de autenticitatea semnăturii lui Augustin Lazăr pe unul din documente și nici contextul în care și-a desfășurat activitatea actualul procuror-șef. Ar trebui să faceți presiuni asupra CNSAS să facă public dosarul și să fie demarată o investigație serioasă a circumstanțelor refuzului de a-l elibera condiționat pe Iulius Filip. Din păcate, am înțeles că CNSAS s-a dat cu PSD, ceea ce e oribil!

    Din surse neoficiale, am înțeles că Augustin Lazăr nu a avut cine știe ce rol în poveste, dar avem nevoie de acces la documentele oficiale.

    • A avut doar rolul de presedinte al comisiei de liberari conditionate, cea care facea dosarul in urma caruia judecatorul decidea. Pentru cine nu a trait vremurile acelea, cuvantul procurorului, mai ales intrun asemena caz de politie politica, era litera de lege, judecatorul nefacand decat sa aprobe solutia!

    • Raț ai dracu de anteniști trepanați platiți de infractori.
      Luați-vă laturile și consumați cu familia rahatu varanului.

    • Sigur ca da, varanul l-a obligat pe Lazar sa fie tortionar.

  9. Dar procurorii pe vremea aia aveau ceva mai multa libertate decat acum, nu?
    Adica, sa zic si eu ca pe atunci nu erau organizati cu SIIJ cu d’astea ca acum, si procurorii faceau ce voia dansa lor, nu?
    Intreb si eu ca nu sunt in domeniu…

  10. Păi era o comisie! Nu puteai să spui a fost cuminte-foc când el a stat de 5 ori la arest 42 de zile! A mai trimis și memorii unor instituții ale statului! Pe unul ca ăsta nu puteai să-l scapi. Într-o comisie nu spui tu spune altul. Zbura lejer direct la zdup cine incerca să-l scape.
    Cât despre luju…intenționat a fost menționat, știu toți cu ce se ocupă! Luju și antenele!

  11. fapt 1: prima data lazar a zis ca e manipulare
    fapt 2: a revenit spunand ca da, a facut parte din comisia respectiva
    fapt 3: nu a precizat in dosarul lui de activitatea lui de la Aiud
    fapt 4: a servit sistemul comunist

    ce inteleg eu e ca treaba e cat se poate de adevarata. numai ca fraierul nu se astepta la asemenea chestie, probabil ca cineva se „asigurase” ca acel act sa dispara. a fost luat pe nepregatite. ce bine imi pare ca a luat teapa…

  12. S-au gasit cei de la antena 3 sau luju, acesti slugoi ai turnatorului Felix, sa apere fostii detinuti politici, este de rasul curcilor! O fac doar ca sa-l implice pe Lazar intr-o afacere care s-a desfasurat in timpul dictaturii comuniste. Cei dintre noi care am trait experientele detinutilor politici, putem sa afirmam ca atunci totul era ordonat de securitate iar procurorii si judecatorii faceau de frica tot ce li se comanda. De la procurorii care urmareau detinutii politici din inchisori sau dupa eliberare pana la procurorii care supravegheau in spitale femeile care isi provocau avorturi, toti erau obligati sa dea informatiile cerute de securitate asa cum le voia securitatea.

  13. bun…asa este , multi faceau dezvaluiri de frica……dar cum sa fie totusi procuror sef un individ de acest gen ? ca a facut-o din frica , ca a facut-o din slugarnicie , ca a facut-o din exces de zel……fix….da fix nu are importanta ! nu cred ca demisia este o solutie….chiar nu merita un individ de asemenea factura sa aiba sansa unei demisii de onoare….si o zi de ar mai avea ….trebuie demis…..si nu numai el e inca in sistem…pe scurt ! CURATENIE GENERALA !!!! si pensii minime !!!nici sa moara , nici sa traiasca ! asta merita indivizii de aceasta teapa !!! cat despre Iulius…..mare om , mare caracter…..si nu numai el….da…ei merita …pentru tot ce au indurat , pensii speciale….daca nu credeti , incercati sa stati , nu cate zile a stat el si altii ca el , ci doar o zi , legat cu lanturi de maini si picioare , in pozitia ghemuit…..si sa va faceti nevoie in nadragi…….o sa intelegeti atunci !