G4Media.ro

VIDEO Atlasul contracepției în UE. Cum arată în 2022 accesul populației europene…

sursa foto: epfweb.org

VIDEO Atlasul contracepției în UE. Cum arată în 2022 accesul populației europene la metodele de prevenire a sarcinilor nedorite. Cazul Polonia

Un grup de experți în domeniul sănătății și al drepturilor sexuale și reproductive a formulat întrebările și structurile pentru Atlasul contracepției în Europa. Printre aceștia se numără medici, cadre universitare, reprezentanți ai tinerilor și politicieni cu mulți ani de experiență și proveniți atât din Europa de Est, cât și din Europa de Vest, așa cum informează proiectul pe pagina oficială. 

Polonia este pentru al treilea an consecutiv țara unde oamenii au cel mai slab acces la metode contraceptive, iar în 2017 și 2018 a fost depășită doar de Rusia și Belarus și s-a aflat la mică distanță de Ungaria. În prezent, în raportul publicat în 2022, Belarus și Rusia stau mai bine decât Polonia la capitolul accesului populației la metode de contracepție.

Conform atlasului, Polonia are un scor extrem de prost privind accesul populației la metodele de contracepție, iar specialiștii consideră că țara are cele mai proaste politici de contracepție din Europa. Atlasul politicilor de contracepție evaluează 46 de țări europene pe baza unei serii de măsuri referitoare la contracepție, inclusiv dacă costurile acestora sunt rambursate de sistemul de sănătate, ce fel de consiliere este disponibilă și cât de multe informații sunt furnizate de autorități, arată jurnalistul Daniel Tilles la publicația notesfrompoland.com. 

Polonia, cu 33,5%, s-a clasat pe ultimul loc, sub Rusia (42,8%) și Bosnia și Herțegovina (44,3%). La celălalt capăt al scalei, Belgia, Franța și Regatul Unit (toate cu 91,1%) au fost considerate a avea cele mai bune politici.

România se află și ea în a doua jumătate a clasamentului, mai sus decât Polonia dar mai jos decât alte țări precum Bulgaria, Azerbaijan sau Kosovo.

Consorțiul European pentru Contracepția de Urgență arată că Polonia (mai precis partidul conservator Lege și Justiție (PiS), n.red.) a făcut ca pilula de a doua zi să poată fi cumpărată din farmacii doar pe bază de prescripție medicală. Grupurile pentru drepturile femeilor au susținut că, în practică, acest lucru face ca pilulele să fie inaccesibile pentru multe femei. Printre alte probleme din Polonia se numără lipsa accesului la ginecologi, în special în orașele și satele mici, lipsa unei educații sexuale fiabile și costurile ridicate ale contraceptivelor, notează site-ul de știri economice Bankier.pl, citat de notesfrompoland.com.

sursa foto: epfweb.org

Draginja Nadazdin, directorul Amnesty International Polonia, a atras atenția în timpul pandemiei de coronavirus că se încearcă adoptarea unor legi ”retrograde și nesăbuite” în Parlamentul Poloniei care se folosesc de pretextul crizei COVID-19. Era vorba de interzicerea totală a avortului, după care femeile au mai rămas cu foarte puține situații în care au dreptul să facă avort. Acest lucru, combinat cu cea mai proastă politică de contracepție vor da naștere generației ”decrețeilor” polonezi, asemenea României după Decretul din 1966:

  • „Ar fi rușinos să se încerce în orice moment adoptarea acestor legi retrograde și nesăbuite, dar adoptarea lor în grabă sub acoperirea crizei COVID-19 este de neconceput. Aceste legi ar alimenta frica și ignoranța și ar restrânge și mai mult accesul femeilor la avort într-o țară a cărei lege a avortului este deja una dintre cele mai restrictive din Europa. Ele nu numai că ar pune în pericol sănătatea și viața femeilor și fetelor, dar ar obstrucționa și accesul tinerilor la informațiile de care au nevoie pentru a avea relații sexuale sănătoase. Într-o țară în care drepturile sexuale și reproductive sunt deja extrem de limitate, educația în materie de sexualitate este crucială pentru a-i ajuta pe tineri să ia decizii cu privire la lucruri precum consimțământul, contracepția și prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. Prin urmare, este vital ca parlamentarii polonezi să respingă aceste proiecte de lege regresive”, arăta Nadazdin citată de Amnesty International.

Un raport al Centrului pentru Drepturile de Reproducere dă exemple de bune practici în UE privind politica de contracepție nominalizând Germania, Spania și România:

Germania – În Germania, utilizarea contraceptivelor subvenționate necesită o rețetă. Cu o rețetă, contraceptivele hormonale și contracepția de urgență sunt acoperite în totalitate de asigurarea obligatorie de sănătate a țării pentru femeile cu vârsta sub 18 ani. Pentru femeile cu vârste de 18 și 19 ani există o coplată de 10%, plafonată la 10 euro per rețetă. Pentru femeile care au peste 20 de ani, contraceptivele sunt acoperite doar atunci când sunt folosite din alte motive decât
prevenirea sarcinii (de exemplu, pentru a preveni durerile menstruale).

România – Femeile care plătesc contribuțiile obligatorii sau sunt scutite de contribuții pot obține contraceptive hormonale și DIU gratuit, iar contraceptivele hormonale injectabile la jumătate din prețul obișnuit dacă au rețetă. Obținerea unei rețete este gratuită, la fel ca și consultațiile de planificare familială. Pentru cei care sunt obligați să cotizeze, dar nu o fac, există un pachet minim de asigurări de sănătate. Acest pachet include consultații gratuite de planificare familială, dar nu include accesul la contraceptive subvenționate sau la rețete gratuite. Pe lângă furnizarea de contraceptive subvenționate prin intermediul asigurărilor,
Programul Național pentru Sănătatea Femeilor și Copiilor din România pune la dispoziție gratuit prezervative și contraceptive hormonale în centrele de planificare familială din întreaga țară pentru grupurile cele mai vulnerabile ale societății, cum ar fi cei care locuiesc în zonele rurale, sunt șomeri, primesc prestații sociale sau sunt la școală.

Spania – În Spania, Sistemul Național de Sănătate acoperă toți rezidenții și este administrat la nivel regional de către Comunitățile Autonome (CA) ale țării, care au fiecare propriile reglementări în ceea ce privește subvenționarea contraceptivelor. Cu toate acestea, atât prezervativele masculine, cât și cele feminine sunt în general disponibile gratuit sau la prețuri subvenționate. În plus, toate farmaciile din Spania sunt obligate să elibereze contracepția de urgență fără prescripție medicală și fără limită de vârstă. Contracepția de urgență costă de obicei în jur de 18 euro, deși unele CA o oferă gratuit în spațiile publice sau în clinicile de sănătate publică.

sursa foto: epfweb.org

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Le zice cineva fetelor tinere, care vin la medic dupa pilulele contraceptive, ca risca fibroame uterine si chisturi, la maturitate?…

  2. polonia stat de drept , sub conducerea partidului extremist de dreapta pis😂😂
    la ei nu se aplica sanctiunile EU…. ii lingem in cooor cat cuprinde 🤮