G4Media.ro

Atacul lui Liviu Dragnea la adresa G4Media.ro și cererea de anchetare a…

Atacul lui Liviu Dragnea la adresa G4Media.ro și cererea de anchetare a lui Dan Tăpălagă, consemnat în Raportul Freex privind libertatea presei în România

Atacul lui Liviu Dragnea la adresa G4Media.ro și cererea făcută de liderul PSD pentru anchetarea jurnalistului Dan Tăpălagă au fost consemnate de organizația ActiveWatch în raportul Freeex – Libertatea presei în România 2018 – 2019. Raportul detaliază ”amenințările și presiunile lui Dragnea”.

”Liviu Dragnea a cerut anchetarea jurnalistului Dan Tapalagă, după ce G4Media a publicat un material despre un memorandum secret pe care Parlamentul României ar fi urmat să îl adopte” în legătură cu mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, se arată în raportul citat.

Reportul Freeex a publicat și extrase din poziția redacției G4Media.ro față de amenințările liderului PSD: „amenințările domnului Liviu Dragnea reprezintă un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți. Domnul Dragnea s-a întrebat care sunt sursele G4Media.ro, atacând astfel una dintre regulile de bază ale meseriei de jurnalist, și anume confidențialitatea absolută a surselor de informație. G4Media.ro exclude orice discuție pe acesta temă și condamnă orice politician care manifestă lipsă de respect față de regulile activității de jurnalist. […] G4Media.ro consideră că nu jurnaliștii care au dezvăluit existența acestui memorandum secret trebuie anchetați, ci se cer în continuare investigate circumstanțele secretizării unui document prin adoptarea căruia România a spart solidaritatea Uniunii Europene pe tema statutului orașului Ierusalim. Prin adoptarea memorandumului, România a schimbat linia de politică externă națională față de Israel și Palestina, punând în discuție respectarea normelor de drept internațional”.

Alte informații relevante din raportul realizat de ActiveWatch:

  • 2018 nu a fost un an pașnic pentru jurnaliști, mulți dintre aceștia devenind victime ale agresiunilor, amenințărilor și insultelor unei largi categorii de indivizi. Jurnalista Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea. Poliția a identificat un prim suspect, care este chiar un polițist. Jurnalistul Dragoș Pătraru a făcut publice înregistrări care denunță abuzurile conducerii TVR, reprezentate de Directorul-General Doina Gradea și de Directorul TVR 1 și producătorul executiv Eduard Dârvariu. Liviu Dragnea a cerut anchetarea jurnalistului Dan Tapalagă, după ce G4Media a publicat un material despre un memorandum secret pe care Parlamentul României ar fi urmat să îl adopte. Mașina jurnalistului timișorean Dragoș Boța a fost incendiată, iar autorul a rămas necunoscut.
  • Mobilitatea jurnaliștilor a continuat să fie foarte crescută, mulți dintre aceștia orientându-se spre alte redacții sau proiecte, eventual în domenii conexe.
  • Mai mulți oameni din presă au devenit membri de partid și și-au anunțat înscrierile în cursele electorale. S-a remarcat și o creștere a ponderii contractelor de promovare și a subvențiilor pentru presă din bani publici, cel mai probabil și pentru că 2019 este an electoral, marcat de alegerile europarlamentare și prezidențiale.
  • Autoritatea Națională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și Poliția Teleorman au cerut jurnaliștilor de la RISE Project să dezvăluie sursele unui material de presă care îl viza pe Liviu Dragnea. Ambele instituții publice au în conducere persoane care au legături cu Dragnea. Primarul din Târgu Mureș a reclamat un jurnalist la Poliție, pe motiv că materialele acestuia ar fi deranjat ordinea și liniștea publică. Inspecția Judiciară a deschis o cercetare disciplinară împotriva unei procuroare care l-a contrazis public pe ministrul Justiției. PSD Hunedoara a strâns semnături pentru reclamarea la CNA a televiziunilor critice la adresa PSD și a lui Liviu Dragnea.
  • Partidul Social Democrat a continuat să-și promoveze, contra cost, propria agendă cu sprijinul instituțiilor de presă și formatorilor de opinie care au continuat lupta împotriva „statului paralel”, dar și împotriva adversarilor politici ai coaliției de guvernare.
  • Jurnalismul angajat a atins noi culmi anul trecut și la începutul acestui an când, în premieră, o instituție de presă afiliată PSD a depus denunțuri penale împotriva președintelui Klaus Iohannis, dar și împotriva vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Ambele evenimente au fost exploatate mediatic de presa pro guvernamentală și au contribuit la campania de denigrare a președintelui statului sau la consolidarea discursului eurosceptic tot mai pronunțat în spațiul public românesc.

Citește aici tot raportul Freeex

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Vad ca nici astia nu au curajul de a numi concret haita de manipuatori mercenari de la A3. Haita a reusit sa bage frica nu numai in jurnalistii romani, ci si in cei din alte tari. Nimeni nu mai are curajul sa-i atinga cu ceva, ca baiatu ala care dupa miezul noptii se schimonoseste si se scalambaie ca un apucat atat asteapta, sa le arunce in cap tot rahatul lui.

  2. Da, mizerii in serie geometrica la adresa presei nealiniate la minciunile si ordinariile psd-draknea-alde, tocmai de asta trebuie ca 26 mai sa reprezinte primul moment in care tara asta spune STOP javrelor hoate si puse pe capatuiala. De doi ani si jumatate s-au baricadat in parlament, guvern si alte institutii capturate si infestate cu neamuri, cumetrii si nepoti, amante, ca sa jefuiasca in liniste si sa scape de parnaie, incepand cu hotii cei mari – draknea si tariceanu. Las’ ca iesiti voi din cotloane dupa 26 mai, alegeri anticipite, sobolanilor nehamesiti!

  3. citatul exact din L. Dragnea este: Eu am auzit despre acel memorandum din spațiul public, chiar în ziua în care s-a adoptat, pentru că este un document confidențial. Și eu pun întrebarea – am auzit de la domnul Dan Tăpălagă, marele jurnalist, G4 sau nu știu cum îi mai zice acum, care a dat această informație, că Guvernul a adoptat un memorandum confidențial cu acel conținut – de unde a primit acea informație? SRI-ul, STS-ul au vreo explicație pentru asta? Asta nu este cumva un incident de securitate? Cine din funcționarii Guvernului, sau dintre membrii Guvernului, au dat această informație? Că eu nu o aveam…
    Unde este amenintarea la adresa lui d-lui Tapalaga? In afara de deconsiderare si de apelare nepoliticoasa e cel mult o amenintare la adresa surselor. Dupa parerea mea amenintare sunt cele de genul relatate de d-l Tolontan in cursul anchetelor lor, nu asta.
    Uneori G4 imi aduce aminte de A3 care se victimiza ca este ultima reduta asediata de securistii lui Basescu.
    CTP spunea ca un ziarist, daca isi face treaba primeste amenintari. Astea nu se pun pt ca daca cineva vrea sa ii rada o face in liniste.

  4. Dracul: Ce-ai de gând cu Dragnea, Doamne?
    Dumnezeu: Mă, Eu zic să-l iei tu!
    Dracul: Îl iau, Doamne, îl iau. Te servesc, te servesc.

  5. Greu de crezut ca romanii sunt atat de slugarnici incat s-ar inchina la un gainar ca Dragnea, care nu e nimic, nici macar securist nu e, desi lucreaza pentru ei.