G4Media.ro

Armenia acuză Azerbaidjanul că plănuiește un „război total”

sursa foto: captura video

Armenia acuză Azerbaidjanul că plănuiește un „război total”

Azerbaidjanul plănuiește un „război total” împotriva Armeniei, a declarat joi premierul Nikol Pașinian, la două zile după ce noi confruntări la granița dintre cele două țări s-au soldat cu moartea a patru militari armeni, transmite Le Figaro.

„Analiza noastră arată că Azerbaidjanul dorește să lanseze acțiuni militare în unele părți ale frontierei, cu perspectiva de a transforma escaladarea militară într-un război total împotriva Armeniei”, a declarat Pașinian, în cadrul unei ședințe de guvern.

Erevanul se teme de ambițiile cuceritoare ale președintelui Aliev, care nu și-a ascuns niciodată intenția de a anexa coridorul Zanghezur, o fâșie de pământ care formează regiunea de sud a Armeniei, Siunik.

Nikol Pașinian a definit politica dusă de Baku în termenii următori: “Dați-mi tot ce vreau prin negocieri, altfel voi lua totul prin mijloace militare”.

Aliev respinge orice mediere internațională

În discursul său de învestitură de miercuri, autocratul Ilham Aliev, care tocmai a fost reales pentru un al cincilea mandat cu 93% din voturi, a respins orice arbitraj extern în disputa teritorială cu Armenia. „Cred că procesul de normalizare a relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia ar trebui să fie scos de pe agenda internațională”, a declarat el în fața deputaților reuniți la Baku.

De la cucerirea enclavei armenești Nagorno-Karabah în septembrie anul trecut, Azerbaidjanul și Armenia negociază un acord de pace care să garanteze integritatea teritorială a ambelor părți. În acest context, rușii, care își pierd influența în regiune, și europenii, prin președintele Consiliului, Charles Michel, sunt angajați într-o rivalitate acerbă în ceea ce privește patronajul acordului final.

„Nu avem nevoie de un mediator în această afacere”, a spus președintele Aliev în timpul discursului său de învestitură. „Toți cei care stau degeaba vor să se amestece în această afacere. Vedeți-vă de treaba voastră”, a spus el cu un zâmbet ironic, în aplauzele deputaților.

Șeful statului a spus că nu mai dorește „să consacre mult timp acestui subiect (pacea cu Armenia, n.r.), pentru că nu merită”. „Ne-am rezolvat problema”, a spus el, enumerând numele orașelor cucerite în timpul războaielor anterioare din Nagorno-Karabah.

„Astăzi, ne aflăm în Agdam, Fuzuli, Lachin, Jabrayil, Zangilanda, Gubadli, Kalbajar, Shusha, Hadrut, Khojaly, Agdara, Askaran, Khankendi! Această nouă eră a început cu succes. Sunt sigur că va continua să aibă succes”, a continuat el, într-o amenințare abia voalată la adresa teritoriului armean – a cărui graniță a descris-o de-a lungul discursului său ca fiind „condiționată”.

De la blitzkrieg-ul din Nagorno-Karabah din septembrie, care a dus la purificare etnică și la exodul unei întregi populații, șeful statului azer și-a dublat declarațiile belicoase. Miercuri, Ilham Aliev s-a lăudat că a „dovedit lumii întregi” că țara sa este „o mare națiune”. „Ne decidem singuri destinul, ne rezolvăm singuri problemele cu care se confruntă țara, fără ajutorul nimănui altcuiva”, a susținut el, felicitându-se încă o dată pentru „restaurarea integrității teritoriale” a Azerbaidjanului, prin cucerirea enclavei armenești. „Mai mult de 300 de orașe și sate au fost eliberate, inclusiv orașul Shusha, capitala noastră culturală, a fost eliberat de invadatori. Am restabilit dreptatea istorică prin vărsarea de sânge și dând martiri”, a declarat șeful statului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...