G4Media.ro

Arhitectul sirian care a fugit de război pentru a studia în Cluj,…

Arhitectul sirian care a fugit de război pentru a studia în Cluj, iar acum vrea să reconstruiască o parte din țara natală

„Fugi, du-te, ai banii ăștia, pleacă să-ți găsești un loc departe de război”, i-a spus tatăl lui Riyadh Salha, când în Siria începuse deja primăvara arabă, în 2011.

Tânărul avea 22 de ani și absolvise Universitatea de Arhitectură din Alep, după care și-a făcut un master în limbă engleză la Damasc. 10.000 de euro erau toți banii pe care familia lui îi încasase din vânzarea unui apartament. Așa a venit Riyadh la Cluj, în 2012, după ce s-a înscris la un doctorat la Universitatea Tehnică cu specializarea inginerie arhitecturală.

Foto: Orașul Alep, Siria, înainte și după război / Sursa: boredpanda.com

„E greu să pleci de acasă într-o țară străină. Deși începuse deja războiul, în zona de unde sunt eu, din Shahba, nu era mare agitație. Eu locuiam cu familia într-o zonă montană, într-un sat, unde toată lumea se înțelegea cu toată lumea”, spune Riyad.

Lucrurile aveau să se schimbe în scurt timp.

După ce începuseră luptele în 2011 în țară, în Shahba au intrat într-o noapte mai mulți bărbați înarmați. Cinci localnici au fost împușcați, iar peste câteva zile familiile îndurerate s-au strâns la înmormântare.

„Participă foarte multe lume, de obicei. Așa a fost și atunci, sute de persoane venite la înmormântare. Ei bine, teroriștii au detonat două mașini exact în ziua aceea la cimitir. A fost măcel. Erau zeci de morți, foarte mulți răniți. Era nevoie de sânge și m-am dus și eu să donez pentru victime. Când am ajuns la spital, am văzut o imagine pe care n-o pot uita nici azi, după 8 ani de zile, aproape. Era o mamă care ținea în brațe, la piept, papucii copilului. Atât îi rămăsese. Îi ținea tare-tare, strânși la piept și nu putea nici plânge. Era sprijinită de un gard, în stare de șoc, privea în gol și ținea papucii aceia de copil. Groaznic”, își amintește el.

„Ai mei insistau tot mai mult să plec”, adaugă Riyadh. ”În plus, în Siria armata e obligatorie”.

„Am doi verișori, pe Safian Alhajjar și Gafer Alhaiouk, pe care i-am pierdut atunci. Fuseseră încorporați în armată cu câteva luni înainte de a începe războiul. Au murit la scurt timp, unul luptând cu militanți Al-Quaeda, iar celălalt cu Statul Islamic. Mi-am pierdut și un alt prieten tot așa, plecând în armată. Legea îți oferă însă și o altă scăpare: plătești statului 8.000 de dolari și scapi de armată. E o lege valabilă pentru toată lumea, dar e foarte greu pentru oricine din Siria să strângă suma asta”, adaugă Riyadh.

„Siria e o țară cu istorie formidabilă, era o țară nemaipomenită, cu amprente clare ale populațiilor străvechi, precum

Foto: Orașul Alep, Siria, înainte și după război / Sursa: boredpanda.com

fenicienii. Este centrul celor mai vechi civilizații de pe Pământ. Din păcate, războiul lasă urme adânci. Ați văzut ce s-a întâmplat și la Palmira, Perla Deșertului, unde Statul Islamic a făcut prăpăd, ca de altfel în toate zonele în care a ajuns. Am fost ferit, pe cât posibil. Apoi tatăl meu a vândut un apartament și mi-a dat 10.000 de euro cu care să plec în Europa, în România. Te descurci, trebuie să-ți faci o viață normală. Sunt toți banii pe care îi avem”, mi-a spus.

În 2012, Riyadh Selha ajunge în Cluj-Napoca. De ce la Cluj? „Am căutat fel și fel de locuri, Qatar, Arabia Saudită, dar am întrebat și alți oameni, doctori plecați din Siria cu studii făcute la Cluj și mi-au spus că e un loc bun de trăit. E liniște, e civilizat. Era și accesibil ca preț. Am venit cu gândul să-mi fac doctoratul, iar în 2014, m-am reîntors în Siria să-mi văd părinții, să-mi văd familia. Mi-am plătit și armata între timp, dar atunci n-am crezut că mă mai pot întoarce în România. A fost foarte riscant. Ca să ajung în România, eu trebuie să trec granița din Siria în Liban, iar din Liban este cursă directă la București. Am ajuns cu un autocar plin de oameni să intrăm în Liban și doar eu cu încă două sau trei persoane am fost lăsați să trecem. Aveam documente că am rezidență în România, că studiez acolo, căci altfel nu mai ajungeam. Nu te lăsau, nu mai lăsau pe nimeni. Doctoratul nu-mi era gata și dădeam cu piciorul la tot ce-am făcut până atunci. M-am întors, însă. Mi-am făcut apoi o firmă de arhitectură de unul singur. Mulți mi-au zis că sunt nebun, că n-am nici o șansă. Tu nici limba n-o vorbești, ce-ai de gând să faci?”, a mai spus el.

Arhitectul s-a apucat de proiectat locuințe. Din vorbă în vorbă, de la un client la altul, a ajuns să-și dezvolte afacerea.

Limba română a învățat-o „de la oameni, vorbind cu românii, cu prietenii români pe care mi i-am făcut. Eu și doctoratul l-am făcut în limba engleză și la școală doar engleză vorbeam. Dar am învățat limba singur, integrându-mă în societate, vorbind românește, învățând despre România. Mai am anumite greutăți uneori în special cu termenii tehnici din munca mea, dar mă descurc până la urmă”.

Riyadh se va căstori în curând cu o româncă.

Foto: Orașul Alep, Siria, înainte și după război / Sursa: boredpanda.com

„Viitorul meu este aici, eu aștept și cetățenia. Poate că voi nu știți, dar să circuli într-o democrație, să ai libertate și să-ți fie respectate drepturile, este ceva de neconceput pentru multă lume din Orient. Am 31 de ani, sunt tânăr și mi-am făcut o viață aici. Acum tatăl meu mi-a spus foarte clar să am grijă de fratele meu care vrea să studieze medicina tot la Cluj. Trebuie să-l salvezi, să ai grijă de el, așa mi-a zis”, mai spune Riyadh.

În Siria salariul mediu a ajuns la 30 de dolari/lună, o sumă infimă. Țara e măcinată de sărăcie.

„Odată se trăia decent, acum e totul distrus. Ultima dată când am fost acasă, în Siria, aveam curent două ore pe zi. E foarte greu. Oamenii suferă de multe lipsuri. De mers acasă, voi merge mereu, dar de stabilit definitiv în Siria, nu. Sunt arhitect. Mi-ar plăcea, în schimb, să ajut la reconstrucția Siriei din acest punct de vedere. Mai exact, mi-ar plăcea să reconstruiesc, dacă vreți, poate e cam mult spus, Alepul. Acolo mi-am petrecut cinci ani și jumătate, la Universitate și sunt parte din locul acela. Aș face-o pe gratis, să mă duc în țară, în Siria și să lucrez pro-bono, fără nici o pretenție. S-a ales praful de o grămadă de minuni arhitecturale, de monumente unice aflate în patrimoniul UNESCO. Acesta e unul dintre visele mele”, a mai spus el.

Oraşul Alep,  unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, a fost distrus de luptele între rebeli şi armata proguvernamentală. Nicio clădire din centrul istoric, inclus în patrimonul UNESCO în 1986, nu a mai rămas întreagă. Înainte de război, mii de oameni vizitau centrul istoric din Alep, inclus în patrimoniul cultural al UNESCO în anul 1986.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Va gasi o proasta. In fiecare generatie se gasesc cateva sute. La fiecare 10 ani, ministerul de externe trebuie sa extraga sutele de proaste si progenituri, de printr-o Libie sau Sirie distrusa de inteleptii locali. (De exemplu, daca nu existau sirieni dispusi sa saboteze guvernul sirian la comanda SUA / Turciei / Iranului, razboiul asta s-ar fi incheiat de mult.)

    • E clar ca încă nu s-a inveta un tratament suficient de inovator și puternic altfel încât sa-ti poată surescita neuronul.

  2. Sa puna articolului un (p). Plus multumiri ongeurilor sorosiste. Povestea seamana a telenovela turceasca.
    Ce reiese din articol: era de preferat regimul autoritar al lui assad anarhiei actuale. Pentru aducere aminte relatiile romano siriene au foat dintotdeauna mai mult decat fratesti:
    https://stirileprotv.ro/stiri/politic/pranz-prezidential-afla-ce-au-mancat-presedintii-siriei-si-romaniei.html

  3. Sa puna mana sa se boteze si sa treaca la ortodoxie. Nu vrem musulmani si moschei in Romania!

    • Ce român ești tu, măh, dacă nu-ți cunoști țara? Te-ai trezit prea târziu cu câteva sute de ani. Vezi Dobrogea.

    • as prefera 1 mie de musulmani ca el..oameni ca el… decat scursuri ca tine!

    • @Alina
      Vezi actuala Turcie, incluzand Istanbul, care a fost a grecilor dintotdeauna, pina acum mai putin de 600 de ani, asa ca nu mai manca rahat, turcesc!
      @C
      Muta-te in Arabia Saudita, unde sunt semne pe autostrazi cu „Doar pentru musulmani”.

    • @Sphinx Dobrogea e în Turcia, sau așa aberezi de obicei?

    • @Alina
      Esti tampita? Am zis eu ceva de Dobrogea?

  4. Good job pt asta, dar e doar exceptia care confirma regula. Si da am un fost prieten din copilarie destept doctorand in arhitectura care munceste zi si noapte si e platit prost(relativ). So de ce sa plateasca colegul meu cu truda si salariul micsorat pentru a l salva pe asta???? Si ina unul nu va inta la medicina si inca 2 vor face laba pe LGBT ca astia le-au luat femeile.

    In Levant trebuia incercuita zona respectiva cu gard si mine, iar situatia rezolvata din aer cu B52 ca la Tokyo sau Dresda. Acolo trebuia dat un exemplu pt chinezi si iranieni sa stie ce-i asteapta.
    @Scaraoschi facem chetă si iti luam instalatia cu tiraj forțat.

  5. Am vazut acum cativa ani pe Digi 24 un documentar despre refugiatii din Siria, din tabara de la Karkamis, provincia Gaziantep, din sudul Turciei… nu am sa uit niciodata cat m-au impresionat femeile in varsta din tabara aia, se ocupau cu croitoria, mai mult ca sa fie impreuna, plangeau si spuneau „vrem la Siria noastra, nu ne intereseaza cine e Presedinte, vrem acasa, la Siria noastra”, „vrem să ne întoarcem la casele noastre, la pământul nostru, să stăm sub pomii noştri, atât ne dorim.”…
    E greu pentru multi sa inteleaga soarta refugiatilor de razboi din Siria… e ca la mortii din cauza COVID 19, daca nu te atinge pe tine, NU intelegi, e simpla stire sau cel mult Statistica…
    Cand esti tu in situatia aia, sigur e altceva…
    https://www.digi24.ro/special/reportaje/reportaj/reportaj-exclusiv-digi24-refugiat-in-turcia-474987

    • Ma intrebam eu de ce milioanele de sirieni din Germania refuza sa culeaga sparanghel. Le era dor de tara mama, saracii.

  6. @Dacian Julien Soros, @anonim, @Cata, @jsanyi – Nu sunteti decat o adunatura de nemernici! Cand toti cei ca voi or sa inteleaga ca nu sunt centrul Universului, ca exista viata si in afara lor, atunci, abia atunci lumea va fi un loc mai bun…
    PS: @lili – pur si simplu nu reusesc sa vada dincolo de ograda lor, sunt incapabili

  7. @lili @kafka ii inteleg dar sistemul de aici mi-a omorît bunica prin nepasare plus 36 de ani in romanica m-au dezumanizat sa nu ma intere de altii numai familia si cei loiali! Ajung parazitii locali nu vreau si de import. Am fost un om bun si toti m-au folost, furat, trădat, si umilit. Eu am pus deja concluziile. Pentru mine e deja prea tarziu, Ce fac eu se numeste Dark Care… sa fie bine pentru mine si voi sa n-ajungeti ca mine.

    E un site preponderent de dreapta, noi asa credem de cuviinta sa ne aparam patria. Poate am avut si unele derapaje am exagerat intentionat ca sa reusec sa-mi transmit ideea si la cei care nu au pregatirea necesara pentru a inteleg note sinteza sau opinii academice argumentate.
    Si da, mi-asi da si viata in parc, in tab sau jos in buncar, ca voi neofitilor sa aveti dreptul sa ma contaziceti!

  8. Câtă ură văd în unele comentarii, ce patriotism vesel și afumat, câtă ratare umană!

    Sper că omul își va face o viață frumoasă la noi, și că-și va aduce și familia la noi.

    Cât despre restul: ură săsești, ură vei culege.

  9. Ce făcuși, Ahmede, maică? Ai fost la școală, ai învățat limba română, ți-ai făcut firmă și acum plătești taxe la stat. Păi tu nu te-ai gândit că le faci concurență burlacilor involuntari ai României? Lor cine le mai spală șosetele dacă vin unii ca tine și se poartă frumos cu câte-o femeie? Vezi, bă Ahmed, că ești un insensibil?

  10. Coran 9:29
    „Luptă cu cei care nu cred în Allah sau în Oltima zi și cu cei care nu consideră ilegal ceea ce Allah și Mesagerul Său au făcut ilegal și care nu adoptă religia adevărului de la cei cărora li s-a dat Scriptura – luptă cu ei până ce plătesc jizyah de bună voie în timp ce sunt umiliți.”
    Islam este o religie violenta, care promoveaza violenta si crima impotriva celor care i se opun.

  11. Toti oamenii din lume cauta un loc mai bun sub soare…..daca sunt nevoiti….imi pare rau sa vad atata rautate in comentarii

    • „Maaami mi-o crescut burta, cred ca sunt insarcinata”
      „Tată, eu nu-mi mai simt picioarele. Ma uitam la tricoul lui Armin cînd baietii cu vestele au strigat ceva… „

  12. Si ziceti ca baiatul are o diploma de licenta si una de master din Siria?

    Licenta din Alepo? Poate cineva verifica un document din Alepo? Cum faci, suni la Ruina Nr. 125, Cartierul Bombardat? Sau iei de buna diploma lui, ca in cazul medicilor falsi italieni?

    Si intri la doctorat in arhitectura fara master in arhitectura? Doctoratul asta e o forma de a sunta admiterea la arhitectura, si de a face mai putini ani de scoala, nu?

    Eu, daca ma duc in Siria, mi se recunoaste vreo diploma?

    Bine ca a luat locul unui romanache. Romanache, asta meriti.