G4Media.ro

Arheologii au descoperit probabil „cea mai veche și mai completă” mumie găsită…

sursa foto: Facebook/ Ministry of Tourism and Antiquities

Arheologii au descoperit probabil „cea mai veche și mai completă” mumie găsită până acum în Egipt

Egiptologii au descoperit un mormânt faraonic în apropiere de capitala Cairo, care conţine ceea ce ar putea fi cea mai veche şi „cea mai completă” mumie care nu a fost descoperită încă în ţară, a declarat joi şeful echipei de excavare, scrie Reuters, citată de News.ro.

Rămăşiţele mumificate vechi de 4.300 de ani au fost găsite în partea de jos a unui puţ de 15 metri într-un grup recent descoperit de morminte din dinastia a cincea şi a şasea, în apropiere de Piramida în trepte din Saqqara, a declarat Zahi Hawass, directorul echipei.

Rămăşiţele mumificate ale unui bărbat pe nume Hekashepes se aflau într-un sarcofag de calcar care fusese sigilat în mortar.

„Această mumie poate fi cea mai veche şi mai completă găsită în Egipt până în prezent”, a declarat într-un comunicat Hawass, unul dintre foştii miniştri ai antichităţilor egiptene.

Printre alte morminte găsite a fost unul aparţinând lui Khnumdjedef, un inspector de funcţionari, un supraveghetor al nobililor şi un preot în timpul domniei lui Unas, ultimul faraon al dinastiei a V-a. Era decorat cu scene din viaţa de zi cu zi.

Un alt mormânt i-a aparţinut lui Meri, „păzitor al secretelor şi asistent al marelui conducător al palatului”.

Printre morminte au fost găsite numeroase statui, inclusiv una reprezentând un bărbat şi pe soţia sa şi mai mulţi servitori, se arată în comunicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Inca ii batea inima!

  2. Dacă zâmbea era Iliescu nost’

  3. Care secrete?

    Întreb și eu ca prostu!

    🙂