G4Media.ro

Arafat: Când rata de infectare trece de 3 la mie, comitetele județene…

FOTO: gov.ro

Arafat: Când rata de infectare trece de 3 la mie, comitetele județene constată în 48 de ore și intră automat toate măsurile din hotărârea de Guvern. Nu vor mai fi diferențe / Începând de mâine incidența se calculează eliminând focarele din spitale, cămine

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat, miercuri, după ședința de Guvern, că, atunci când rata de infectare trece de 3 la mie, comitetele județene constată în 48 de ore și intră automat toate măsurile din hotărârea de Guvern adoptată astăzi, astfel că nu vor mai fi diferențe între județe. Arafat a explicat că, începând de mâine, incidența se calculează eliminând focarele din spitale, cămine și raportat la populația de la Evidența populației.

„Referința va fi la cifrele din Evidența populației. De acum, toate referințele pe incidență vor fi făcute pe Evidența populației, care se actualizează săptămânal. Dacă rata trece de 3 la mie, în maximum 48 de ore comitetul județean sau al municipiului București constată și intră toate măsurile automat. Aici nu mai vrem să existe diferite măsuri luate în diferite zone. (…) Noi am făcut comparativ, în București diferența e de 0,05 la incidență cu cifrele de la Evidența populației. Din ce știu, focarele sunt excluse. De regulă, noi focarele le excludem. Știu că în ultima perioadă focarele mari, gen spitale, nu prea au intrat în calculele noastre. Focarele, cert, dacă cineva nu le-a exclus, va începe să le excludă obligatoriu și aici vorbim de centrele rezidențiale, spitale în mod deosebit”, a precizat Arafat.

Guvernul a adoptat, miercuri, Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă cu noile restricții propuse de Comitetul Național pentru Starea de Urgență.

Astfel, a explicat Arafat, până la incidența de 3 la mie, masca este obligatorie în spațiile aglomerate și pe o distanță de 50 metri în jurul școlilor, iar de la 3 în sus masca e obligatorie în toate spațiile deschise.

Au rămas și celelalte măsuri propuse de CNSU.

Raed Arafat a făcut și un apel la populație pentru respectarea regulilor:

„Toată lumea observă că avem o creștere continuă a cazurilor. Suntem pe un trend ascendent. Apelul către populație e să înțeleagă, să fie partener cu noi și să respecte aceste reguli. E extrem de important. Sunt mulți în mediul online care îndeamnă populația la nerespectarea regulilor și acest lucru va duce la agravarea situației. Înseamnă pacienți în plus și persoane decedate în plus.

Fac apel încă o dată. Respectarea regulilor în aceste zile e extrem de importantă.

Transmit populației să se gândească la sănătatea lor și a celor apropiați și să respecte regulile sau recomandările”.

Sursa foto: gov.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Formula se schimba din mers, apar tot felul de exceptii si chichite pe drum, ca sa tergiversati masurile. E bine. Asta denota din ce sunteti facuti. Pfuuuuh!!

  2. De ce nu raportam la acc baza dupa care am raportat la 1 August de exemplu si tot schimbam modul de calcul

  3. Dacă eliminați tot din calcul și va raportați la datele de la recensământul din 1992 înseamnă că totul e bine????????
    Cretini!!!!!

  4. Sanatatea publica nu mai contează. Conteaza doar economia. Cand PSD-ul a schimbat legile justitiei, ca sa scape penalii, ne-am revoltat. Cand PNL schimba metodele de calcul al ratei de infectare pentru a nu institui starea de urgență, prea puțini reacționează. Care e diferența dintre PNL si PSD? Unii ne îmbolnăvesc, iar alții ne fură folosindu-se de aceeași metode. Nici nu știu cu cine e mai rau: cu PSD sau cu PNL? Urmează ca PNL sa schimbe legea si sa impuna restricții doar cand rata de medie de infectare la 365 de zile va depasi 3 infectati la mia de locuitori. Vor spune ca nu au modificat rata de 3 la mie.

    • Chiar conteaza economia. Din ce mananci, cumperi haine, platesti rate daca nu produci?
      Poate dc esti bugetar, ia statul imprumut. Restrictii si amenzi – atata visei?
      Virusul nu va disparea. Ce facem? Stam acasa pt totdeauna?

    • Omu nu e salariat, eventual pensionar, îl doare la basca de economie. Are impresia ca dacă sta forțat în casa, rezolva comandanții virusul pentru el. O să-l „rezolve”, exact ca în primăvara.

  5. Incepand de maine rata de infectari se calculeaza eliminand infectatii din calcul. Chiar trebuia facut ceva!

    Daca il mai lasa putin pe Arafat iesim chiar pe minus. Doar ca n-o sa mai fie locuri in spitale. Bine ca nu stie cine a dat liber la pupat de moaste.

    • Fix la asta mă gândeam și eu: se calculează câți din cei neinfectați sunt neinfectați. Cum se infectează unul, cum iese din schemă…
      Deja se ajunge la un ridicol extrem din partea onor Guvernului.

    • Trebuie făcut ceva, dar nu lockdown și alte aberații care s-au dovedit inutile. Teste mai multe și nu doar pe aia simptomatci. Ei cred ca doar cu spălatul pe mâini, masca și distanțare fizica, pot rezolva ceva. Surpriza, nu rezolvi nimic dacă nu-i izolezi pe virusați, mai ales pe cei asimtomatici. Era asa greu sa subvenționeze testele alea și sa incurajeze populația sa se testeze benevol? De virus se știa ca n-o sa scăpăm prea curând, dar puteai măcar să faci niște lucruri și să-l ții sub control. Ei atât știu, lockdown.

    • @Flav – dă-mi voie să te contrazic. Lockdown-ul a fost singura măsură care a avut o eficiență demonstrabilă. A funcționat în nordul Italiei în primăvară când lucrurile ajunseseră foarte rău, a funcționat excelent în Noua Zeelandă de două ori…
      În contrapartidă, țări în care a fost lockdown prea scurt, nerespectat sau care au refuzat să îl impună la timp (Marea Britanie, de exemplu) au avut de suferit mult mai mult.
      Creșterea capacității de testare la cât ar fi nevoie e imposibilă, nu ai destui oameni și spații pentru asta (că nu îl poți lăsa pe Gogudelasculărie să manipuleze material de mare risc la el în apartament) . Oricine ar vrea o creștere fenomenală a capacității, dar sunt foarte puține țări care au reușit-o, în România nu ai cum în timp util. Iar testarea benevolă… glumești, nu? „Îți implantează Bill Gates cipul în nas când ești testat!”
      Distanța, masca și igiena au limitele lor, nu sunt „glonțul de argint”, mai ales în aglomerări urbane.
      „Ținutul sub control” de care vorbești depinde de la țară la țară. Când ai o populație preponderent disciplinată, capacitate de 20.000 paturi ATI, condiții de tratament excelente și relativ puține blocuri de locuințe (ca Germania), e mai simplu să stai relativ OK.
      Când ai 1000 de paturi ATI, personal calificat doar pentru 5-600, centre urbane în care se locuiește claie peste grămadă, o populație care nu are chef să respecte în general nicio regulă dacă nerespectarea nu îi dă gaură în portofel, viteza cu care treci de la „OK” la „deloc OK” poate fi uluitor de mare.
      Nimeni nu vrea lockdown. Dar în anumite situații devine necesar.

  6. Fix la asta mă gândeam și eu: se calculează câți din cei neinfectați sunt neinfectați. Cum se infectează unul, cum iese din schemă…
    Deja se ajunge la un ridicol extrem din partea onor Guvernului.

  7. In curand vor adauga la populatia Romaniei si cea a Rep. Moldova, ca in istorie era parte a teritoriului Romaniei. Eventual sa bage la socoteala si delfinii, care sunt personae non-umane. In cel mai rau caz, sa bage si ciorile zburatoare, ca e discriminare fata de ele, tinand cont ca bipedele sunt bine-mersi integrate in societate.
    Mai baga si mortii vii votanti fideli din Teleorman si suntem STAS. 0,00001% incidenta.

  8. @Stratosfericu’ lockdown-ul devine necesar doar în capul unora care sunt slabi, put de incompetenta și știu doar sa fie vedeta pe la TV, repetând încontinuu aceeași melodie, fără sa facă un lucru elementar, sa testeze și sa izoleze eficient focarele. Acum au aflat și ei ca nu e nevoie să-i interneze pe asimtomatici în spital când toată lumea civilizata asta face de la început. Eu nu înțeleg cum au atâția aplaudaci când arunca in toate direcțiile doar nutreț pentru cretini.