G4Media.ro

Arabia Saudită va conduce forumul ONU privind drepturile femeilor / Legea de…

Sursa foto: Facebook/UN Human Rights Council

Arabia Saudită va conduce forumul ONU privind drepturile femeilor / Legea de la Riad prevede ca soția să se supună soțului său într-un „mod rezonabil”

Arabia Saudită a fost aleasă să prezideze comisia ONU care ar trebui să promoveze egalitatea de gen și să împuternicească femeile din întreaga lume, după o candidatură fără opoziție la conducere condamnată de grupurile pentru drepturile omului din cauza bilanțului „abisal” al regatului în ceea ce privește drepturile femeilor, transmite The Guardian.

Ambasadorul saudit la ONU, Abdulaziz Alwasil, a fost ales miercuri, prin „aclamație”, în funcția de președinte al Comisiei pentru statutul femeii (CSW), întrucât nu au existat candidați rivali și nu au existat disensiuni la reuniunea anuală a CSW de la New York.

Alwasil a fost susținut de grupul de state din Asia-Pacific din cadrul comisiei. Când președintele demisionar, trimisul filipinez la ONU, Antonio Manuel Lagdameo, i-a întrebat pe cei 45 de membri dacă au obiecții, în sală s-a făcut liniște.

„Nu aud nicio obiecție. Așa s-a decis”, a spus Lagdameo.

În mod normal, o țară deține președinția timp de doi ani, dar Filipine a fost presată de alți membri ai grupului asiatic să își împartă mandatul și să transmită postul unei alte țări după un an. Se aștepta ca Bangladesh să preia această funcție, dar, la sfârșitul procesului, Arabia Saudită a intervenit și a făcut lobby pentru a obține președinția, în ceea ce este considerat în general ca o încercare de a îmbunătăți imaginea regatului.

Grupurile pentru drepturile omului au subliniat rapid ironia faptului că CSW este condus de o țară în care diferența dintre drepturile bărbaților și cele ale femeilor, chiar și pe hârtie, este atât de mare.

Sherine Tadros, șefa biroului din New York al organizației Amnesty International, a subliniat că Arabia Saudită va prezida anul viitor, la cea de-a 30-a aniversare a declarației de la Beijing, un proiect de referință pentru promovarea drepturilor femeilor la nivel mondial.

„Oricine se află la președinție, care este acum Arabia Saudită, se află într-o poziție cheie pentru a influența planificarea, deciziile, bilanțul și privirea înainte, într-un an critic pentru comisie”, a spus Tadros. „Arabia Saudită se află acum la cârmă, dar propriul bilanț al Arabiei Saudite în ceea ce privește drepturile femeilor este abisal și departe de mandatul comisiei”.

Misiunea saudită la ONU nu a răspuns la o solicitare de comentarii, dar oficialii saudiți au indicat o lege privind „statutul personal”, stabilită în 2022, ca dovadă a progresului în ceea ce privește drepturile femeilor.

Cu toate acestea, legea stipulează că o femeie trebuie să obțină permisiunea unui tutore de sex masculin pentru a se căsători.

Conform legii, o soție trebuie să se supună soțului său într-un „mod rezonabil”, în timp ce sprijinul financiar al soțului depinde de „supunerea” soției.

Refuzul de a întreține relații sexuale cu soțul ei, de a locui în casa conjugală sau de a călători cu acesta fără o „scuză legitimă” poate justifica, de asemenea, retragerea sprijinului financiar în conformitate cu legea. Amnesty International a declarat că un proiect de viitor nou cod penal, care a fost dezvăluit, „nu reușește să protejeze femeile și fetele de toate formele de violență bazată pe gen”.

„Alegerea Arabiei Saudite în funcția de președinte al Comisiei ONU privind statutul femeii arată un dispreț șocant față de drepturile femeilor de pretutindeni”, a declarat Louis Charbonneau, director ONU la Human Rights Watch (HRW).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Saudiții și drepturile femeilor, mă mir că nu i-au rugat pe talibani să conducă forumul ONU în problema asta.

  2. Situatia e cel putin pe.nib.ila. ONU, o gluma pr.o.asta?

  3. ONU e pe făraș. După angajați Onu care luptă pentru Hamas, Arabia Saudită care conduce ”drepturile femeilor”, ce mai urmează ? Pentru Rusia, China, Iran ce conducere li se pregătește ?

  4. In sfarsit o tara toleranta si exemplu de democratie si corectitudine :)) mai bine puneau direct hamas

  5. Este ultima dovada a inutilitatii, inadecvarii si impotentei ONU … O organizatie desueta de care nu mai tine cont nimeni …