G4Media.ro

Aproape jumătate din medicii de familie au peste 61 de ani. 424…

Sursa Foto: Pexels.com

Aproape jumătate din medicii de familie au peste 61 de ani. 424 de localități nu au nici un medic de familie

România are nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există niciunul, transmite News.ro. Preşedintele Colegiului Medicilor Daniel Coriu estimează că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total.

”Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede”, avertizează şi Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, citată de News.ro.

Într-o solicitare făcută către universităţile de Medicină şi Farmacie, filialele Colegiului Medicilor şi Asociaţiile Medicilor de Familie, DSP Vaslui cere sprijin pentru informarea şi îndrumarea medicilor de familie care ar fi interesaţi să ocupe posturile vacante de medic de familie din 8 comune rămase fără astfel de specialişti pentru că şi-au încetat activitatea la cabinetele de acolo. Sunt comune aflate la câţiva zeci de kilometri de municipiul Vaslui şi Bârlad.

Din păcate însă, aceasta nu este o solicitare singulară, ci doar una dintre cele mai recente, făcute la jumătatea acestei luni. Frecvent apar astfel de solicitări în multe zone ale ţării. Statistic, aşa-numitul fenomen de ”deşertificare” din punct de vedere al asistenţei medicale în foarte multe zone devine tot mai acut pe zi ce trece.

Prof. Dr. Daniel Coriu, Preşedintele Colegiului Medicilor din România a explicat News.ro că în 424 de localităţi din ţară nu există medic de familie, în timp ce în peste 1000 de localităţi necesarul de medici de familie nu este acoperit. În plus, o mare problemă este şi îmbătrânirea acestor specialişti. În acest sens, spune Prof. Coriu, peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, iar birocratizarea excesivă a muncii lor este principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem.Dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie spune că lipsa medicilor de familie în foarte multe comunităţi se traduce printr-o speranţă de viaţă mai scăzută a oamenilor care nu beneficiază de medicina primară. Prof. Coriu: „Toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic”.

„În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi – 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000.

Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie. (Sursa Foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Nici universitățile nu fac excepție. IEȘIȚI LA VOT ÎN 2024

  2. Principala problema este ca emigreaza medicii in fiecare an.
    A doua problema este numarul de pacienti si salariul cum spui tu.
    Un medic la spital castiga 200 milioane si nu conteaza daca are doar 5 pacienti pe luna.
    Medicul de familie are 30 de pacienti pe zi. Si trateaza batrani , copii , de toate.
    Dar medicul de familie nu primeste nici 100 milioane lunar.
    Diferenta asta miroase a p0rc

  3. Jumatate din absolventii de medicina din Irlanda se fac doctori in SUA sau RUMB. Statul irlandez stie, si bugeteaza facultatile si rezidentiatele cum trebuie. Desi Irlanda plateste un tribut sever, baza medicinei irlandeze NU este importul, ci pregatirea mai multor medicinisti, cat mai ieftin pentru student, si suplimentarea lefurilor rezidentilor incat sa fie de acelasi ordin de marime cu salariile de afara. La fel procedeaza India cu inginerii sau Filipine cu asistentii medicali.

    E greu de crezut ca guvernul Romaniei este surprins de exod, la 15 ani de cand medicii romani se pot muta, la orice nivel din cariera, intr-o Germanie sau Franta, pe baza unei simple cereri. Solutia guvernelor „nationalistilor” Dracnia-Olguta-Serban si a Partidului „National” Liberal este deja cunoscuta – sa importam muncitori din Sri Lanka.

    Ce vedeti acum este decizia lui Ciuca/Iohannis si a sefilor lor de a importa X medici si Y brutari, unde X << Y. Romania ar putea usor importa toti medicii de familie din Moldova si poate chiar din Ucraina, diplomele lor fiind deja recunoscute. Da, vor scadea standardele, dar ce credeti ca au irlandezii sau romaniI acum?

    Acum doi ani, la sfarsitul primei carantinei, premierul Catu se intalnea cu reprezentantii "industriei de pacanele". Asta suntem.

  4. Medicii de familie vor munci și după 80 de ani pentru că salariile sunt relativ bune (13000-15000 de lei) iar munca este mai degrabă de „conțopist”, care nu necesita nicio specializare deosebita, adică e o muncă de rutina făcută fără efort deosebit.
    Deci inca vreo 20 de ani de acum in colo locurile vor fi ocupate.
    Iar la tara nici nu e nevoie de ei, țăranii bătrâni se vindeca cu leacuri băbești și trăiesc mai mult decât orășenii.

  5. Sora bunicii mele are 99 de ani și nu a călcat la doctor de când a născut :)) adică de vreo 75 de ani ! N-o poate convinge nimeni pentru că îi e frica de ei, iar daca o întrebi, zice că asta e cheia longevității :))

  6. Tu ca stat cheltui o stiva de bani cu studentul la medicina,7 ani,după ce termină scoală pleacă!de ce pleacă fără să plătească scoală!fa-i contract 10 ani in tara obligatoriu,daca nu vrea ,să plătească școala!

    • Majoritatea studenților se fac medici pe banii lor, nu ai contribuabililor. Deficitul de medici poate fi explicat simplu lafel ca pentru orice meserie sau profesie. Medicina de familie ar trebui dereglementata. Deasemenea suntem prea putini platitiri; doar angajații la privat și cei ce plătesc cash își achită cu adevărat serviciile medicale. Pe teu restul, și eu printre ei, statul plimba bănii dintr-un buzunar in altul.

  7. Trebuie schimbat sistemul de asigurări. Medicina socialistă duce la aberații din astea. Valabil și pentru specialiști; nu găsești un urolog sa dai cu tunul! As plati 100 euro consultație numai sa nu mă duc la 150 km distanță și să pierd două zile! Iar pentru Petru medicii care se stabilesc în localități rurale; zero impozit pe viață venit, proprietăți, peste tot gratuitate la taxe și impozte.

    • Daca as invata o viata sa ma fac medic la ce dracu m-as muta intr-o comuna uitata de lume unde probabil nu exista nici macar utiliati.

  8. În Franța medicii care lucrează în zone rurale primesc multe scutiri și ajutoare. La noi un medic de familie care este bun are si 4-60 de pacienți pe zi. După ce termina cu pacienți urmează birocrația. Unii medici la spitale frec 3-4 pacienți pe zi mai ales în timpul pandemiei pt banii mai mulți decât alții care chiar lucrează..

  9. La București i se baga in buzunar cu 100euro,la țară 2 ouă,1 felie de brânză!!!