
Apa Bitcoin. Doi italieni transformă hidrocentralele din întreaga lume în mine digitale / ”Transformăm energia în putere de calcul și o vindem celui care oferă mai mult”
Francesco Buffa și Francesca Failoni, 27 și 26 de ani, erau colegi de liceu când el se îndrăgostește de tehnologia blockchain. O studiază cu pasiune și îi povestește Francescăi atât de multe despre ea, încât și ea devine fascinată. Aveau doar 20 și 19 ani când au fondat Alps Blockchain în Trento, în 2018, relatează Corriere della Sera.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Dacă marea problemă a acestei tehnologii este consumul ridicat de energie, ideea lor este să producă putere de calcul pentru a mina bitcoin, dar folosind energie regenerabilă, în special cea a centralelor hidroelectrice.
Mai instinctiv el, care nu se teme să-și urmeze visele, mai rațională ea, care urmărește partea administrativă și financiară, ei sunt încă împreună acum că firma lor a evoluat. Societatea are venituri de 57 de milioane și este prezentă în cinci țări cu peste 41 de mii de supercalculatoare instalate în „ferme miniere” din întreaga lume.
„Am fost pionierii unei noi abordări: revitalizarea centralelor hidroelectrice italiene istorice prin instalarea de ferme miniere în acestea”, explică Buffa.
„În Italia, proprietarii acestor centrale electrice pot consuma energia produsă la fața locului; noi le-am explicat că, prin instalarea pe parcela lor de teren a unor supercalculatoare capabile să producă putere de calcul, ar putea utiliza o parte din această energie (până la 30%) într-un mod mai profitabil decât vânzarea ei în rețea. Ne-am constituit ca furnizori ai acestui serviciu, instalând calculatoarele și vânzând energia produsă către grupuri de mineri (cei care rezolvă probleme matematice complexe pentru a valida un bloc de tranzacții pe blockchain, n.r.)”, spune ei.
Cei doi fac turul tuturor centralelor hidroelectrice din Italia, iar în 2020 intră în funcțiune prima centrală. Dar, în februarie 2022, izbucnește războiul ruso-ucrainean, prețurile la energie cresc în toată Europa, iar modelul de afaceri începe să se clatine.
„A trebuit să căutăm noi piețe în afara Europei”, explică Francesco, care, cu rucsacul în spate, pornește spre America de Sud („Nu știam un cuvânt de spaniolă”) și ajunge în Paraguay. Aici, la granița cu Brazilia, se află a doua cea mai mare hidrocentrală din lume, dar țara utilizează doar 25-35% din energia produsă. Aceștia încheie un acord cu Ande, operatorul național de electricitate, pentru a utiliza surplusul de energie și construiesc primele centre de date proprii.
Atunci este rândul Ecuadorului, unde, în mijlocul pădurii amazoniene, există o hidrocentrală care alimentează o fabrică.
„Din cauza Covid a trebuit să se închidă, energia nu a fost utilizată: am restaurat centrala prin amplasarea unui centru de date și prin co-investiții cu proprietarii. Calea este cea bună: în 2022, cifra de afaceri crește la 17,3 milioane de euro, iar Alps Blockchain atrage atenția Azimut, una dintre cele mai importante companii independente de investiții din Italia, care investește 40 de milioane de euro în 2023.
Cel mai recent pas îi vede în Oman, unde construiesc Green Data City, o citadelă tehnologică menită să găzduiască infrastructura minieră și să reducă dependența de combustibilii fosili. „Resursele excedentare de gaze naturale sunt folosite pentru a finanța acest proiect”, continuă Buffa.
„Astăzi, Green Data City găzduiește ferma noastră minieră, care consumă o parte din aceste resurse, sprijinind astfel planul lor de dezvoltare orientat către integrarea surselor regenerabile.”
În iunie 2024, Azimut investește încă 105 milioane de euro pentru a construi infrastructura în Oman și pentru a deschide piața nord-americană: de data aceasta se îndreaptă către Iowa, unde noile centre de date vor utiliza surplusul de energie eoliană.
„Lumea se schimbă cu o viteză incredibilă, iar noi la fel”, conchide Buffa.
„Astăzi suntem constructori de infrastructură minieră: transformăm energia în putere de calcul și o vindem celui care oferă mai mult. Suntem singura companie italiană care face acest lucru și suntem lider în Europa. Dar atenție: nu mergem în aceste țări pentru a le exploata resursele, ci pentru a le eficientiza, pentru a sprijini tranziția energetică și pentru a le ajuta în dezvoltarea surselor regenerabile”, spune el.
52,4% din electricitatea utilizată pentru mineritul bitcoin provine din surse durabile, iar din aceasta 42,6% este regenerabilă, conform Cambridge Digital Mining Industry Report 2025.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.