G4Media.ro

ANSVSA: Numărul focarelor de pestă porcină a crescut la 1.185, cu 77…

Sursa Foto: Pexels

ANSVSA: Numărul focarelor de pestă porcină a crescut la 1.185, cu 77 mai multe decât săptămâna trecută

Numărul focarelor de pestă porcină africană active pe teritoriul României a crescut la 1.185, cu 77 mai multe faţă de săptămâna precedentă, boala evoluând în prezent în 346 de localităţi din 25 de judeţe, potrivit informaţiilor transmise joi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prezentate de Agerpres.ro.

Din numărul total de focare, 12 sunt consemnate în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii de tip A. În alte patru judeţe există doar cazuri de pestă porcină africană la mistreţi.

Până în prezent, au fost eliminaţi 462.459 de porci afectaţi de boală şi există 2.068 de cazuri la mistreţi.

Potrivit datelor ANSVSA, cele mai multe focare active de pestă porcină africană sunt în prezent în judeţul Teleorman – 296 de focare în gospodăriile populaţiei şi 524 de cazuri la mistreţi, în judeţul Giurgiu – 204 de focare (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii de tip A) şi 234 de cazuri la mistreţi, în judeţul Dolj – 173 de focare în gospodăriile populaţiei şi 14 cazuri la mistreţi, în judeţul Olt – 94 de focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi, şi în judeţul Buzău – 60 de focare în gospodăriile populaţiei şi 22 de cazuri la mistreţi.

Pe de altă parte, în total, au fost stinse 1.314 focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (585 de focare, dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), Brăila (144 focare, dintre care 12 în exploataţii comerciale), Ialomiţa (132 de focare), Călăraşi (106 focare, dintre care un focar într-o exploataţie comercială) şi Constanţa (94 de focare).

Până joi, 12 septembrie au fost despăgubiţi în total 10.143 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 259,89 milioane de lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, notează ANSVSA. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, atrage atenţia ANSVSA.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru ei, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează Autoritatea Veterinară, citată de Agerpres.ro.

sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Aveti idee cati romani cred ca toata treaba cu ‘peste porcina’ este o scamatorie ?

    Sincer, si eu cred pt. ca am auzit alte cazuri(din alte domenii alimentare) si cunosc de spurcaciunea naturii umane. Aparent, e mai convenabil sa omori un porc ca sa menti pretul carnii la o anumita cota decat sa vinzi carnea cu mai putin. Si cum capitalismul e un sistem bolnav al supraproductiei … au gasit solutia …

    Ambele variante se trag din boala capitalista a supraproductiei.

    Desi ‘lama lui Ockam’ spune ca varianta mai simpla este sa crezi pur si simplu in focare de infectie datorita mediului murdar in care traiesc aceste animale chinuite, logica nu exclude si varianta mult mai putin probabila, dar care merita atentie … ( In ambele cazuri supraproductia este devina | boala/conspiratie.

  2. *pesta …

  3. Fara ‘de’ : ” cunosc spurcaciunea naturii umane ” …

  4. * de vina …