G4Media.ro

Angajare cu cântec la Ministerul Turismului: șefa achizițiilor publice nu are dreptul…

sursa foto: Facebook

Angajare cu cântec la Ministerul Turismului: șefa achizițiilor publice nu are dreptul să lucreze în administrația publică, potrivit Agenției Funcționarilor Publici

Georgiana Băjenaru, șefa Serviciului de achiziții publice din Ministerul Turismului, a fost angajată în instituție cu încălcarea legii, potrivit Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). Astfel, cu ocazia unui concurs pentru o funcție superioară, în dreptul candidaturii lui Băjenaru apare o mențiune a ANFP, potrivit căreia aceasta nu are dreptul să ocupe o funcție publică pentru că a fost destituită anterior din motive disciplinare.

Informația a fost făcută publică chiar de Ministerul Turismului, pe pagina care promova Concursul pentru ocuparea funcţiei publice de director general al Direcţiei generale marketing şi dezvoltare, desfășurat în luna iunie (Linkul este aici, între timp a dispărut observația). Unul dintre cei înscriși la concurs a fost chiar Georgiana Băjenaru, dar în dreptul său apărea observația că nu a îndeplinit condiția prevăzută de art. 54 lit.i) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Or, prevederea la care ANFP face trimitere era clară: Poate ocupa o funcţie publică persoana care nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani.

Dacă Georgiana Băjenaru nu îndeplinea la acel moment această condiție, așa cum arată ANFP, înseamnă că fusese destituită dintr-o funcţie publică sau îi încetase contractul individual de muncă pentru motive disciplinare. Acest fapt i-a adus descalificarea din concursul din luna iunie pentru ocuparea funcției de director general al Direcţiei generale marketing din Ministerul Turismului.

Cum a fost însă angajată la minister, dat fiind că, potrivit ANFP, nu are voie să ocupe nici o funcție publică? Reamintim că Georgia Băjenaru este, potrivit declarației de avere, șefa Serviciului de achiziții publice din Ministerul Turismului, iar anterior lucrase la Garda de Mediu, după cum arată aceeași declarație de avere. Cu alte cuvinte, a lucrat în ultimii ani în două instituții publice (Ministerul Turismului și Garda de Mediu), deși Agenția Națională a Funcționarilor Publici arată într-un document oficială că nu avea dreptul să ocupe o funcție publică.

Ministerul Turismului a refuzat să răspundă întrebărilor G4Media.ro legate de modul în care a fost angajată în instituție o persoană despre care ANFP susține că nu avea acest drept și arată într-un răspuns oficial că a respectat legea:

”Vă informăm că doamna Băjenaru Georgiana a fost angajată în instituția noastră prin modificarea raportului de serviciu, prin transfer, conform art. 87 alin. (2) lit.c) din Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicare, cu modificările și completările ulterioare. Precizam că transferul în interesul serviciului s-a făcut cu respectarea art. 90 alin (1) lit a), alin (2), alin (3), alin (4), alin (6) din Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicare, cu modificările și completările ulterioare”.

Așadar, nicio referire în răspunsul oficial al Ministerului Turismului la problema ridicată de ANFP.

Surse din instituție au declarat pentru G4Media.ro că Georgiana Băjenaru a fost adusă în Ministerul Turismului de ministrul Bogdan Trif, prin transfer de la Garda de Mediu. Odată cu aceasta a fost transferată de la Garda de Mediu și Carmen Bălan, șefa Serviciului de Resurse Umane din Ministerul Transporturilor.

Notă: prevederile articolului 54 litera i din Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici au fost preluate de OUG 57/2019 privind Codul Administrativ (art. 465, litera j).

UPDATE: Ministerul Turismului a remis redacției precizări suplimentare:

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la un angajat al Ministerului Turismului care ocupă funcția de Șef Serviciu Achizitii Publice și Logistică în cadrul Ministerului Turismului, facem următoarele precizări:

Persoana în cauză a fost angajată în mod legal la Ministerul Turismului, prin modificarea raportului de serviciu, respectiv prin transfer, din funcția de Șef Serviciu Achiziții Publice și Logistică din cadrul altei instituții publice pe o funcție similară cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare, respectiv conform art.87, alin (2) lit. c) din Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată cu modificările și completările ulterioare.

Precizăm faptul că, înainte de a fi transferată la Ministerul Turismului, persoana la care faceți referire a mai susținut, în altă instituție, două concursuri pentru ocuparea de funcții publice, din care una de conducere. Primul concurs susținut a fost avizat de ANFP, iar al doilea a fost organizat de ANFP la solicitarea instituției publice. În ambele cazuri, nu au fost semnalate probleme de nelegalitate.

În momentul în care respectiva persoană și-a depus dosarul pentru un alt post scos la concurs de Ministerul Turismului, ANFP a respins candidatura invocând că nu a îndeplinit condițiile prevăzute de lege.

Persoana în cauză a motivat în scris că, în anul 2012, i-a fost desfăcut contractul de muncă la o societate privată pentru că și-ar fi depus demisia, dar angajatorul nu i-ar fi înregistrat-o. Aceasta ar fi plecat la studii în Marea Britanie și după 21 de zile angajatorul respectiv i-a desfăcut contractul de muncă al persoanei pe motive de indisciplină, respectiv absență nemotivată de la locul de muncă.

Revenim asupra răspunsului pe care vi l-am transmis inițial și precizăm că Ministerul Turismului a angajat persoana la care faceți referire respectând prevederile legale.

Ministerul Turismului a solicitat un punct de vedere de la ANFP pentru clarificarea situației. Agenția Națională a Funcționarilor Publici, competentă în această speță, a răspuns instituției noastre prin adresa nr. 27853 din 5 iulie 2019 că va sesiza instanța de judecată în condițiile prevăzute de Legea Contenciosului Administrativ, nr. 554/2004 cu modificările și completările ulterioare cu privire la anularea actelor administrative emise în ceea ce privește persoana în cauză.

Foto: Bogdan Trif, ministrul Turismului – Pagina personală de Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Gruparea infracțională fmmpsdaldeudmr nu dă un scuipat pe lege. Drept dovadă că singurul lor interes este devalizarea instituțiilor statului și capusarea banului public. După ei potopul.

  2. Pentru Ciuma Rosie nu exista restricții ! Legea e bună de șters la K., iar dacă nu o schimbă oricând.

  3. Poate onor Trif vrea sa se duca dupa dracnea……. Speta este cam aceeasi cu diferenta ca nu au lucrat la pzd ci prin ministere….. Vedem vreun procuror interesat???? Ar fi chiar interesant!!!

  4. brindeanu, presul lui dragnetti, a prins gustul banului. de grija penru bobor is trimite pupilele pe banii prostilor in vacanta.

  5. Director general al Direcţiei generale marketing din Ministerul Turismului….șefa Serviciului de achiziții publice din Ministerul Turismului…
    Va dati seama ce viespare sunt aceste instituii de stat, de stat degeaba pe banii contribuabilului…

  6. Consata ca unii unii pesdisti se cred deasupra legii. Inca un motiv de vulnerabilizare a acestora , de parca nu erau destule.