G4Media.ro

Analiză Reuters: Germania, ‘între ciocan şi nicovală’ în criza ucraineană / Are…

sursa foto: Facebook/ Olaf Scholz

Analiză Reuters: Germania, ‘între ciocan şi nicovală’ în criza ucraineană / Are nevoie de gazul rusesc, dar e sub presiunea aliaților din NATO

Germania s-ar putea afla într-o situaţie fără ieşire în cazul unei invazii ruse în Ucraina, între principalul ei furnizor de gaze şi cei mai importanţi aliaţi de securitate ai săi, notează Reuters într-o analiză transmisă joi și preluată de Agerpres.

  • Analiza integrală:

Cancelarul Olaf Scholz s-ar confrunta cu presiuni din partea Statelor Unite şi a altor aliaţi occidentali pentru a răspunde unei invazii prin oprirea intrării în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2, recent finalizat, care urmează să transporte gaz din Rusia spre Germania.

Însă o astfel de decizie ar risca să exacerbeze o criză de gaze în Europa, pusă aproape unanim pe seama unui deficit de livrări din Rusia şi care a provocat o creştere considerabilă a preţurilor.

Creşterea explozivă a preţurilor a lovit puternic companiile şi consumatorii din regiune, nu în ultimul rând muncitorii cu venituri scăzute din Germania pe ale căror voturi se bazează social-democraţii (SDP) lui Scholz.

‘Germania este între ciocan şi nicovală’, consideră Marcel Dirsus, de la Institutul pentru politici de securitate al Universităţii din Kiel.

‘Guvernul Scholz vrea să-i mulţumească pe americani pentru că ei sunt cei mai importanţi aliaţi ai Germaniei din afara Europei. Însă nici nu vrea să-i supere pe ruşi. Acest lucru e greu de făcut’.

O invazie rusă în Ucraina ar declanşa, foarte probabil, noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei, măsurile contra Nord Stream 2 fiind văzute drept unul din mijloacele de presiune cele mai puternice.

Dar Scholz, care a înlocuit-o pe Angela Merkel în funcţia de cancelar la sfârşitul anului trecut, se confruntă deja cu disensiuni în coaliţia sa de guvernare în legătură cu cât de extinse ar trebui să fie sancţiunile germane legate de Nord Stream 2 dacă Rusia va ataca Ucraina.

Verzii germani, care se opun combustibililor fosili, ar dori renunţarea la proiect, ce aşteaptă încă aprobarea autorităţilor de reglementare. Ei vor de asemenea să-i trimită un semnal clar preşedintelui rus Vladimir Putin că agresiunea externă şi practicile nedemocratice în plan intern nu vor fi recompensate cu contracte de gaz.

Liber-democraţii (FDP, pro-business) au semnalat şi ei că preferă o abordare mai dură faţă de Rusia.

Scholz va spera să găsească un compromis care să satisfacă atât partenerii de coaliţie, cât şi responsabili din partidul său, precum ministrul apărării, Christine Lambrecht, care a spus că Nord Stream 2 nu ar trebui târât în criza ucraineană.

Ţara din UE cu cea mai numeroasă populaţie şi cea mai mare economie este în pericol să pară divizată, iar Scholz riscă să pară slab dacă nu arată leadership ferm în această criză.

‘Scholz pare prea pasiv şi absent,’ este de părere Gwendolyn Sasse, senior fellow la Carnegie Europe, sugerând că social-democratul ar trebui să încerce să-şi asume un rol mai mare în Uniunea Europeană.

Scholz ar putea să stea cu un ochi pe sondajele de opinie care arată că în jur de 60% dintre germani sprijină Nord Stream 2, afirmă Thorsten Benner, de la Global Public Policy Institute (GPPi).

‘Pentru Scholz, există de asemenea o preocupare legată de echitate: SUA sunt un importator major de petrol brut rusesc, dar nu s-au angajat să oprească importurile, în timp ce de la Germania se aşteaptă să abandoneze Nord Stream 2’, mai spune Brenner.

Preţurile la energie în Germania au crescut în decembrie cu 69% comparativ cu decembrie 2020, şi, cel mai probabil, o acţiune militară a Rusiei în Ucraina le-ar face să urce şi mai mult.

Guvernul s-ar confrunta atunci cu presiunea de a acorda subvenţii germanilor cu venituri scăzute şi companiilor care îşi bazează producţia pe gaze naturale, ceea ce ar pune o presiune suplimentară pe finanţele publice deja suprasolicitate de criza coronavirusului.

Unii politicieni europeni afirmă că Rusia ar putea face mai mult pentru reducerea preţurilor şi facturilor la consumatorii din Europa şi au acuzat Moscova că foloseşte situaţia energetică în scopuri politice.

‘Fluxurile de gaze naturale care vin Rusia sunt la niveluri istoric scăzute. Rusia acordă prioritate rutelor pe care le are în proprietate şi trimite mult mai puţin prin celelalte’, explică Hanns Koenig, analist la Aurora Energy Research.

Rusia dezminte că manipulează livrările, iar ministrul de externe Serghei Lavrov i-a spus omoloagei sale germane Annalena Baerbock, aflată în această săptămână în vizită la Moscova, că tentativele Occidentului de a politiza proiectul Nord Stream 2 sunt ‘contraproductive’.

În opinia lui Marcel Dirsus, este improbabil că Scholz va abandona proiectul, însă cancelarul ar putea impune un moratoriu asupra Nord Stream 2 în cazul unei invazii ruse.

‘Va fi o măsură menită să le arate americanilor şi altor aliaţi că Germania reacţionează, dar în acelaşi timp va trimite un semnal Rusiei că proiectul ar putea fi încă resuscitat’, apreciază acelaşi analist. (sursa foto: Facebook/ Olaf Scholz )

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Este absolut evident ca Germania va prefera ciocanul rusesc, pana pe la cotor

    • De unde știți? Ați încercat și dvs propagandistii anti occidentali deghizați în antivaxeri și ați ajuns la concluzia că e de preferat?

  2. Noroc cu americanii altfel iar aveam un pact Ribbentrop-Molotov.

    • Alt narativ al propagandei anti occidentale: Germania are înțelegeri cu Rusia.

    • 2 conducte de gaz direct mufate in mama rusie nu sunt intelegeri in mintea ta

    • Și crezi ca nu îl avem deja?

  3. Germania între gazul rusesc și bășinile românești.

  4. Vedeti? SUA importa petrol putinist, insa cere altora sa-si reduca importurile de gaz din Rusia. Tot SUA vinde gazul lihefiat in China, la pret mai mare decat in Europa. Ei au voie sa incalce regulile pe care le impun altora.

    • USA nu importa petrol rusesc. Spui minciuni. la fel si cu gazul spre China. faci fake news ieftin. un google simplu si vezi ca nu e adevarat. apropo, USA e cel mai mare producator de petrol din lume.

    • Xtr,
      Nu e nevoie de căutare pe google, scrie în articol : „Pentru Scholz, există de asemenea o preocupare legată de echitate: SUA sunt un importator major de petrol brut rusesc”.
      Dar tu ești an.al.fa.bet, comentezi fără să citești articolul.

    • Carmen, ești în eroare, SUA nu importa gaz, mai ales de la rusi. Ei au devenit independenți energetic datorita gazelor de șist, pe care ne-ați împiedicat voi slugile putiniste sa îl extragem. Soluția este un gazoduct SUA – Europa, cât mai repede

  5. Germania Ungaria Turcia Austria Italia ce sunt în Nato posibil și alți În caz de Conflict cu Rusia vor trece de partea Rusiei

  6. cea mai buna analiza pe cifre cu livrarile de gaze aici:

    https://www.bruegel.org/publications/datasets/european-natural-gas-imports

    rusii au oprit ribinetul. daca nu ne trimiteau americanii LNG, suflam in palme sa ne incalzim.
    peste 6 mii de milioane de mv de gaz au trimis americanii (lichefiat) in 2022 deja
    de 4 ori mai mult decat intreaga rusie prin toate conductele ei.

  7. Gogu pintenogul
    Ești un pupa cur vestic de prima clasa ! Și dai și dai ….!!!