G4Media.ro

ANALIZĂ Netanyahu a cedat presiunii publice pentru a accepta același acord pe…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

ANALIZĂ Netanyahu a cedat presiunii publice pentru a accepta același acord pe care l-a respins deja / 50 de ostatici israelieni ar urma să fie eliberați

Zigzagurile premierului Netanyahu sunt obișnuite, dar ceea ce pare să-l fi făcut să se răzgândească de data aceasta este presiunea publică, întâlnirea cu familiile ostaticilor și pozițiile adoptate de IDF, Shin Bet și Mossad, scrie publicația israeliană Haaretz, într-o analiză cu privire la decizia de a încheia un acord cu Hamas pentru eliberarea a 50 de ostatici israelieni.

La schimb, Israelul oferă câțiva prizonieri palestinieni și câteva zile de armistițiu în Fâșia Gaza. Fără îndoială, o încetare a focului de patru zile, inclusiv o suspendare a supravegherii cu drone nu va ajuta la efortul de război. Există o teamă reală că Hamas va ieși din acest armistițiu mai puternic, mai îndrăzneț și mai reorganizat, ceea ce se va întâmpla cu prețul vieților soldaților expuse acum la pericole mai mari. Este aproape sigur că și în ultima zi vor apărea dificultăți, incidente și alte incidente, la fel ca și ostatici care „nu pot fi găsiți”. Ceea ce se poate întâmpla rău probabil că se va întâmpla.

Dar nu există altă opțiune decât să aprobăm înțelegerea oferită. Există 236 de ostatici, cu vârste cuprinse între 10 luni și 85 de ani, care sunt blocați în Gaza – și nu pentru că au greșit drumul în timpul unei excursii de vacanță. Ei au devenit ostatici din cauza unui eșec colosal al guvernului, al Forțelor de Apărare Israeliene și al serviciului de securitate Shin Bet, un eșec care a costat viața a 1.400 de persoane și sute de răniți, unii dintre ei fiind destinați să rămână handicapați pentru tot restul vieții lor.

Principala responsabilitate a conducerii politice și de apărare a Israelului este de a-i aduce acasă pe toți cei răpiți. Deoarece acest lucru nu este posibil în acest moment, cel puțin cei aproximativ 50 de copii și mame ar trebui să fie salvați. După ei, femeile, bătrânii și răniții. Acest obiectiv ar trebui să aibă prioritate față de toți ceilalți.

„Eliminarea” Hamas și „dezmembrarea capacităților sale militare și guvernamentale” pot fi realizate mai târziu, inclusiv uciderea liderilor săi. Există timp pentru asta. Ceea ce nu s-a făcut în ultimii 20 de ani poate aștepta. Dar cei răpiți – cu siguranță copiii, bolnavii, bătrânii și răniții – nu au timp. Și nimeni de la vârf nu are autoritatea morală de a decide să îi lase acolo pentru a avansa încă un kilometru la sud de Fâșia Gaza.

Pentru toți cei care nu sunt incluși în aceste categorii, va fi dificil, dacă nu chiar chinuitor. Odată cu eliberarea primilor 50 (poate 70) de ostatici, familiile ostaticilor vor fi împărțite între cele ale căror persoane dragi s-au întors acasă și se bucură de o fericire infinită și cele ale căror persoane dragi au fost lăsate în urmă. Durerea lor va fi cea mai mare parte, o altă lovitură insuportabilă.

Israelul este acum maniaco-depresiv. Veștile bune vor fi amestecate cu cele rele. Bucuria va fi amestecată cu tristețea. Totuși, este mai bine decât depresia nemărginită în care am trăit în ultimele 46 de zile. Nu am mai experimentat niciodată un asemenea roller coaster emoțional. Va fi eliberarea lui Gilad Shalit de mai multe ori.

Decizia inițială a celor două partide de coaliție ale extremei drepte – Sionismul Religios și Otzma Yehudit – de a se opune acordului nu este o surpriză. După discuții și ședințe de informare, trei miniștri sioniști religioși au votat în favoarea lor, fiind „convinși” că returnarea ostaticilor servește scopurilor războaielor.

Din partea dreptei pe care o reprezintă, viața umană, chiar și cea a 40 de copii, este considerată mai puțin importantă decât să faci război, să razi case și să ucizi teroriști. Acesta este „sionismul” lor. Acesta este „iudaismul” lor.

Un gând mi se strecoară în inimă: Ar fi avut Ben-Gvir o poziție diferită dacă ar fi fost răpiți oameni din alte sectoare ale populației – și nu kibbutzniști, de exemplu? Am văzut această opacitate și răutate în direct în cadrul unei discuții într-o comisie a Knesset-ului. Opoziția lor este actul II al acestui spectacol crud.

Din câte știm, acordul pe care cabinetul l-a dezbătut marți seară era, de asemenea, pe masă cu o săptămână în urmă, cu diferențe neglijabile. Premierul a ezitat până când l-a respins. Săptămâna aceasta, s-a răzgândit. Zigzagurile lui Netanyahu sunt obișnuite. Ceea ce pare să-l fi făcut să se răzgândească este presiunea publică, întâlnirea sa cu familiile ostaticilor și pozițiile adoptate de IDF, Shin Bet și Mossad. Responsabilitatea finală îi aparține, dar este întotdeauna mai confortabil să o împartă cu instituția de apărare.

Nu este prima dată în timpul acestui război când Netanyahu își schimbă poziția publică. La un moment dat, el nu a pus eliberarea ostaticilor în fruntea obiectivelor războiului. Pe măsură ce presiunea a crescut, el a trecut din ce în ce mai mult la o poziție umanitară, până când în comentariile sale publice a acordat prioritate egală eliberării răpiților și eliminării Hamas.

Acum, putem doar spera că îngrijirea acordată mamelor și copiilor care se întorc în țară va fi mai umană, mai profesionistă și mai plină de compasiune decât tratamentul pe care l-au primit familiile lor în ultimele șase săptămâni. Aceasta include ziua de marți, când mulți dintre cei invitați la o întâlnire cu cabinetul de război au fost lăsați afară, în ploaie, din cauza proastei organizări. Munca neglijentă nu este o opțiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...