
ANALIZĂ De ce un ordin semnat de Trump a pus pe jar Big Pharma
Pe scurt
- Ordinul executiv al lui Donald Trump: Trump a semnat un ordin pentru a reduce prețurile exagerate ale medicamentelor eliberate pe bază de rețetă în SUA, susținând că prețurile ar putea scădea cu până la 90%.
- Practicile internaționale de prețuri: Acesta vizează practicile prin care alte țări obțin medicamente la prețuri mai mici, punând costuri disproporționat de mari pe consumatorii americani.
- Reacția industriei farmaceutice: Industria farmaceutică a avertizat că măsura ar putea sufoca cercetarea și aprovizionarea cu medicamente, considerând-o contraproductivă.
- Dificultăți de implementare: Experții ridică întrebări legate de mecanismele de implementare, posibilele efecte economice și reacția legislativului american.
- Impactul pe piețele bursiere: După anunțul ordinului, acțiunile marilor companii farmaceutice au oscilat, reflectând incertitudinile din jurul efectelor pe termen scurt și lung asupra industriei.
Președintele Donald Trump a pus companiile farmaceutice într-o situație delicată, după ce a semnat un ordin executiv care urmărește reducerea prețurilor ridicate ale medicamentelor eliberate pe bază de rețetă în Statele Unite. El a prezentat măsura drept “unul dintre cele mai importante” ordine executive din istoria SUA, susținând că prețurile la medicamente vor scădea dramatic. Experții cred însă că detaliile ordonanței și efectele pe termen lung sunt departe de a fi clare.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ordinul lui Trump
Președintele Trump a semnat luni un ordin executiv de amploare care promite să combată practicile “nerezonabile sau discriminatorii” ale țărilor străine, care duc la costuri mult mai mari pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă în SUA.
“Statele Unite au mai puțin de cinci la sută din populația lumii, dar finanțează aproximativ trei sferturi din profiturile globale ale industriei farmaceutice. Această disproporție flagrantă este rezultatul unui mecanism intenționat, prin care producătorii de medicamente oferă reduceri masive pentru a pătrunde pe piețele externe, iar pierderile astfel generate sunt compensate prin prețuri extrem de ridicate practicate în Statele Unite,” se scrie în document.
Președintele republican a afirmat că “Statele Unite au întors, prea mult timp, spatele propriilor cetățeni, care, fără să știe, sponsorizează atât producătorii de medicamente, cât și alte țări. Aceste entități se bazează astăzi pe scumpirea artificială a medicamentelor pentru consumatorii americani, pe subvenții publice generoase pentru cercetare și dezvoltare – în principal prin intermediul Institutelor Naționale de Sănătate (NIH) – și pe finanțarea publică consistentă a consumului de medicamente prin programele federale și de stat de asigurări de sănătate.
În loc să corecteze discriminarea evidentă a prețurilor, producătorii de medicamente acceptă cererile altor țări pentru prețuri reduse și, în același timp, se opun posibilității ca plătitorii publici și privați din SUA să poată negocia cele mai bune prețuri pentru pacienți. Prețurile umflate din Statele Unite alimentează inovația globală, în timp ce sistemele de sănătate din alte țări beneficiază gratuit.”
În ordinul său, Trump a afirmat că “această exploatare a generozității americanilor – care merită medicamente accesibile în aceleași condiții ca și cetățenii altor națiuni dezvoltate – trebuie să înceteze. Americanii nu trebuie să mai fie obligați să plătească de aproape trei ori mai mult pentru aceleași medicamente, adesea produse în exact aceleași fabrici. Fiind cel mai mare cumpărător de produse farmaceutice din lume, America ar trebui să obțină cel mai bun preț.”
Ordinul cere Reprezentantului pentru Comerț al SUA și Secretarului Comerțului să ia măsuri pentru a se asigura că țările străine nu se angajează în practici care subminează în mod intenționat și incorect prețurile de pe piață și determină creșteri de prețuri în Statele Unite, a precizat Casa Albă. (https://www.whitehouse.gov/fact-sheets/2025/05/fact-sheet-president-donald-j-trump-announces-actions-to-put-american-patients-first-by-lowering-drug-prices-and-stopping-foreign-free-riding-on-american-pharmaceutical-innovation/)
Ordinul instruiește, de asemenea, Administrația să comunice obiective de preț producătorilor farmaceutici, pentru a stabili că America – cel mai mare cumpărător și finanțator de medicamente eliberate pe bază de rețetă din lume – beneficiază de cele mai bune prețuri.
“Începând de astăzi, Statele Unite nu vor mai subvenționa sistemele de sănătate ale altor țări, ceea ce făceam până acum,” a declarat Trump înainte de a semna ordinul executiv, despre care a susținut că ar putea reduce prețurile medicamentelor cu până la 90%. (https://www.cnn.com/2025/05/12/politics/trump-executive-order-prescription-drug-prices)
De asemenea, Trump a spus că producătorii de medicamente trebuie să ofere pacienților americani cel mai mic preț plătit pentru un medicament într-o țară comparabilă, cunoscut sub numele de “prețul Națiunii Celei Mai Favorizate” (Most-Favored-Nation sau MFN) altfel vor suporta consecințele.
Casa Albă a spus că vrea ca producătorii de medicamente să vândă mai multe produse direct consumatorilor – eliminând companiile de asigurări și intermediarii farmaceutici – și să analizeze posibilitatea importului de medicamente din țări străine, unde acestea se vând la prețuri mai mici.
El a cerut Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane să stabilească țintele de preț în termen de 30 de zile.
Dacă producătorii de medicamente nu oferă prețuri conforme cu “prețul națiunii celei mai favorizate,” Ordinul cere Secretarului pentru Sănătate și Servicii Umane să:
- 1. propună reglementări care să impună prețurile națiunii celei mai favorizate.
- 2. să ia alte măsuri agresive pentru a reduce semnificativ costul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă pentru consumatorii americani și pentru a pune capăt practicilor anticoncurențiale.
“Big Pharma va respecta acest principiu de bunăvoie sau vom folosi puterea guvernului federal pentru a ne asigura că plătim același preț ca și alte țări, pentru a accelera aceste reduceri și plafonări de preț,” a afirmat Trump.
El a prezentat măsura drept “una dintre cele mai importante” ordonanțe executive din istoria SUA, susținând că prețurile vor scădea “aproape imediat, cu 30% până la 80%.”
Un oficial a declarat că ordinul semnat de Trump reprezintă începutul negocierilor dintre Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS) și industria farmaceutică.
CNN a scris că documentul semnat luni se bazează pe ordinul executiv al lui Trump din aprilie, care solicita implementarea unor schimbări în programul de negociere a prețurilor medicamentelor din cadrul Medicare și facilitarea importului de medicamente din Canada de către statele americane. (https://www.cnn.com/2025/04/15/politics/trump-orders-cost-cutting-across-drug-hospital-policies)
Într-o postare pe Truth Social luni dimineața, Trump a scris: “Prețurile medicamentelor vor fi reduse cu 59%.”
Aceasta a urmat unei postări din seara de duminică, în care republicanul a scris: “De-a lungul multor ani, lumea s-a întrebat de ce prețurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și ale produselor farmaceutice în Statele Unite ale Americii erau ATÂT DE MARI FAȚĂ DE ORICE ALTĂ ȚARĂ, uneori fiind de CINCI până la ZECE ORI MAI MARI decât aceleași medicamente, fabricate în EXACT ACEEAȘI FABRICĂ SAU LABORATOR, DE ACEEAȘI COMPANIE??? A fost întotdeauna greu de explicat și foarte rușinos pentru că, de fapt, nu exista un răspuns corect sau justificat. Companiile farmaceutice spuneau, timp de mulți ani, că era vorba de costurile de cercetare și dezvoltare, și că toate aceste costuri erau, și vor fi, suportate fără niciun motiv de “proștii” din America, SINGURI. Contribuțiile din campanii pot face minuni, dar nu cu mine și nu cu Partidul Republican. Vom face ceea ce trebuie, ceva pentru care democrații s-au luptat mulți ani. Prin urmare, sunt bucuros să anunț că mâine dimineață, la Casa Albă, la ora 9:00, voi semna unul dintre cele mai importante ordine executive din istoria țării noastre. Prețurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și ale produselor farmaceutice vor FI REDUSE, aproape imediat, cu 30% până la 80%. Ele vor crește în întreaga lume pentru a se echilibra și, pentru prima dată în mulți ani, vor aduce DREPTATE AMERICII! Voi institui o POLITICĂ A NAȚIUNII CELEI MAI FAVORIZATE, prin care Statele Unite vor plăti același preț ca țara care plătește cel mai mic preț din lume. Țara noastră va fi, în sfârșit, tratată corect, iar costurile de îngrijire a sănătății pentru cetățenii noștri vor fi reduse cu sume pe care nici măcar nu le-am gândit până acum. În plus, pe lângă toate acestea, Statele Unite vor economisi TRILIOANE DE DOLARI. Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestui subiect. FACEȚI AMERICA MĂREAȚĂ DIN NOU!”
Prețuri mari
Într-o analiză dedicată subiectului, BBC a explicat de ce prețurile medicamentelor în Statele Unite sunt atât de mari. (https://www.bbc.com/news/articles/c93l7k3x5dpo)
Potrivit comentatorilor, sistemul de sănătate din SUA este extrem de complex – incluzând o industrie privată de asigurări foarte puternică și influentă, subvenții oferite de angajatori și programe de asigurări finanțate public pentru vârstnici și persoanele defavorizate, cunoscute sub numele de Medicare și Medicaid.
Experții spun că, în esență, prețurile medicamentelor sunt ridicate în SUA din cauza mai multor factori, inclusiv faptul că guvernul nu reglementează prețurile medicamentelor, iar companiile farmaceutice pot stabili liber cât să ceară, firmele primesc drepturi exclusive asupra medicamentelor noi pentru ani de zile, ceea ce le permite să mențină prețuri mari fără concurență, concurența este limitată, costurile de cercetare și dezvoltare sunt mari, la fel și cele pentru marketing, lanțurile de distribuție sunt complicate, cu mulți intermediari care-și adaugă propriile costuri, iar companiile Big Pharma influențează politicile printr-un lobby intens și agresiv, care adesea blochează reformele ce ar putea reduce prețurile.
În multe alte țări dezvoltate, sistemele mai centralizate permit autorităților să negocieze tarife fixe pentru medicamente și, în unele cazuri, să refuze achiziționarea acestora dacă prețul este considerat prea mare.
În 2021, US Government Accounting Office sau Biroul Guvernamental de Contabilitate a făcut o comparație cu Australia, Canada și Franța, descoperind că medicamentele pe bază de rețetă erau, în medie, de două până la patru ori mai scumpe în SUA. (https://www.gao.gov/assets/gao-21-282.pdf)
Un raport al Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane de anul trecut a indicat și el că prețurile medicamentelor din SUA – atât pentru medicamentele de marcă, cât și pentru cele generice – erau în 2022 de aproape 2,78 ori mai mari decât în țările comparabile. (https://aspe.hhs.gov/reports/comparing-prescription-drugs)
Pentru medicamentele de marcă, prețurile din SUA erau de cel puțin 3,22 ori mai mari, chiar și după ajustarea pentru reducerile estimate. Prețurile medicamentelor generice din SUA sunt însă doar 84% din cele din celelalte țări studiate, a indicat raportul.
Politicieni din ambele formațiuni mari din Statele Unite au criticat aceste costuri. În cadrul anunțului de luni de la Casa Albă, Secretarul Sănătății Robert F. Kennedy Jr. a subliniat că prețurile au fost o preocupare pentru democrați și un obiectiv principal în campaniile prezidențiale ale senatorului socialist Bernie Sanders.
De-a lungul timpului, președinții și legislatorii din SUA au condamnat faptul că americanii plătesc prețuri mai mari la medicamente decât pacienții din alte țări, dar politicienii s-au ferit, în general, să ia măsuri ample, în concordanță cu filosofia pieței libere a Americii. Atât Trump în primul său mandat, cât și fostul președinte Joe Biden au încercat să abordeze această problemă, în special costul medicamentelor salvatoare de vieți, cum ar fi insulina, dar prețurile din SUA continuă să rămână extrem de ridicate.
“Lobby-ul farmaceutic este cel mai puternic lobby,” a spus Trump la Casa Albă luni. “Dar începând de astăzi, Statele Unite nu vor mai subvenționa sistemele de sănătate ale altor țări, ceea ce făceam până acum.”
În timp ce Medicare a obținut puterea istorică de a negocia prețurile pentru un număr mic de medicamente anual, ordinul executiv al lui Trump se va aplica unui număr mult mai mare de medicamente și prețurilor de pe piața comercială, precum și pentru Medicare și Medicaid, a scris CNN. Președintele a combătut ideea că directiva ar reprezenta “controale de preț” spunând reporterilor că sistemul actual implică deja controale de preț deoarece companiile farmaceutice stabilesc prețurile.
Dacă prețurile nu scad rapid, administrația va analiza diverse măsuri politice care pot fi utilizate pentru a reduce costurile medicamentelor, a spus un oficial al Casei Albe. Ordinul executiv cere Departamentului Comerțului și reprezentantului comercial al SUA să se asigure că alte țări nu aplică practici care măresc prețurile în SUA, în timp ce le mențin scăzute în alte țări.
Poziția Big Pharma
Grupurile din industrie sunt în mare parte împotriva ordinului executiv și susțin că acesta va fi contraproductiv – riscând să sufoce aprovizionarea cu medicamente și finanțările pentru cercetare, fără a rezolva cu adevărat costurile ridicate, a scris BBC.
Stephen J. Ubl, președintele Pharmaceutical Research and Manufacturers of America – PhRMA (Asociația pentru Cercetare și Producție Farmaceutică din America), a declarat într-un comunicat că “importarea prețurilor din țări socialiste ar fi o afacere proastă” pentru pacienții americani, avertizând asupra implementării unei politici de tipul MFN în Statele Unite. “Ar însemna mai puține tratamente și remedii și ar pune în pericol sutele de miliarde pe care companiile noastre membre plănuiesc să le investească în America – amenințând locurile de muncă, afectând economia noastră și făcându-ne mai dependenți de China pentru medicamente inovative.”
Acesta a recunoscut însă că “administrația are dreptate să folosească negocierile comerciale pentru a obliga guvernele străine să plătească partea lor corectă pentru medicamente. Pacienții americani nu ar trebui să suporte costurile inovării globale.”
John F. Crowley, președintele Biotechnology Innovation Organization (Organizația pentru Inovație în Biotehnologie), a numit statutul MFN “o propunere profund greșită care ar distruge companiile biotehnologice mici și mijlocii din țara noastră,” prin faptul că ar putea înlătura finanțarea pentru cercetare.
“Pacienții și familiile nu sunt o piesă de schimb într-un război comercial, dar exact așa sunt tratați – mai întâi prin tarifele propuse asupra medicamentelor noastre, acum cu prețurile de referință străine în numele corectitudinii.”
Însă Alan Sager, profesor la Universitatea din Boston, a fost sceptic cu privire la argumentele celor din Big Pharma. El a subliniat că banii pentru cercetarea unui medicament sunt cheltuiți înainte ca orice profit să fie obținut și a sugerat că ar putea exista alte modalități de a finanța cercetarea – cum ar fi premii mari în bani pentru descoperirea unor tratamente pentru boli specifice.
Profesorul Sager a sugerat că măsurile reale pentru reducerea prețurilor medicamentelor vor depinde de capacitatea președintelui de a se concentra asupra problemei.
“Având în vedere oscilațiile publice ale președintelui pe multe teme, nu este clar că se va concentra pe această problemă sau că va fi dispus și capabil să acționeze eficient”, a spus el.
Pe de altă parte, ordinul lui Trump a afectat acțiunile marilor producători de medicamente, precum Pfizer, Eli Lilly și compania britanică GSK. Acțiunile companiilor farmaceutice globale au deschis în scădere marți, după ce președintele Trump a semnat ordinul ce vizează reducerea prețurilor medicamentelor pentru americani. (https://www.barrons.com/articles/pfizer-eli-lilly-stock-drug-prices-executive-order-c50250a4?mod=barronsgooglenews)
Ordinul “nu a fost atât de rău pe cât se temea,” au scris analiștii de la William Blair, într-o notă adresată clienților luni. Iar investitorii au fost de acord cu această abordare: acțiunile din sectorul farmaceutic au început să crească după anunțul de luni, după ce scăzuseră anterior în ziua respectivă.
Totuși, acțiunile Johnson & Johnson, Merck, AbbVie și Pfizer au reluat declinul marți: acțiunile au scăzut între 1,1% și 3,3% în tranzacționarea de dimineață, în timp ce acțiunile Eli Lilly au rămas aproape nemodificate.
În sfârșit, vorbind despre ordinul lui Trump, Axios a scris că acesta este “un pas către cel mai rău scenariu pentru industria farmaceutică” și că “ar putea marca începutul unei perturbații globale uriașe pentru industria farmaceutică.” (https://www.axios.com/2025/05/13/trump-drug-prices-pharma-most-favored-nation)
Potrivit comentatorilor, riscul continuu al unei politici de tipul MFN care leagă prețurile medicamentelor din SUA de cele plătite în alte țări dezvoltate reprezintă o amenințare uriașă pentru veniturile producătorilor de medicamente, mai ales având în vedere tarifele pentru medicamente pe care Trump a spus că vrea să le impună.
Mariile întrebări sunt dacă aceasta va deveni realitate și dacă producătorii de medicamente ar fi putut face mai mult pentru a evita ajungerea în această situație, mai ales având în vedere concentrarea lui Trump asupra prețurilor medicamentelor și tendințele populiste din cadrul Partidului Republican. De altfel, Trump a criticat prețurile ridicate ale medicamentelor din SUA încă din primul său mandat și a adoptat de mult timp un limbaj anti-farmaceutic care fusese odată exclusiv apanajul democraților.
Probleme
Ordinul lui Trump a pus pe jar Big Pharma, în timp ce experții au identificat mai multe probleme care, spun ei, ar putea complica implementarea solicitărilor Casei Albe.
Deocamdată este neclar ce anume exact este acoperit de termenii ordinului lui Trump și cum plănuiește administrația să armonizeze ceea ce plătesc SUA și alte țări pentru medicamente.
În plus, experții au notat că tarifele comerciale impuse de Trump – pe care le-a folosit constant ca mijloc de presiune asupra altor țări – ar putea, de fapt, duce la creșterea și mai accentuată a costurilor. Trump a declarat anterior că va impune taxe pe medicamentele importate în Statele Unite care fuseseră exceptate de la astfel de taxe impuse în timpul primului mandat al republicanului. Tarifele ar putea agrava penuria anumitor medicamente, în special medicamente generice, și, eventual, ar putea crește prețurile, au avertizat experții.
Lipsa de implicare a legislativului în implementarea ordinului ridică întrebări. Andrew Mulcahy, economist în domeniul sănătății la RAND Corp., o organizație de cercetare nonprofit, a pus la îndoială modul în care politicile care leagă prețurile medicamentelor din SUA de cele din alte țări ar putea fi concepute și implementate, mai ales fără implicarea Congresului.
“Este mult mai ușor pentru guvern să se implice în Medicare și Medicaid decât pe piața comercială sau direct în lanțul de aprovizionare,” a spus Mulcahy, menționând că majoritatea americanilor beneficiază de asigurare de medicamente prin piața comercială.
De asemenea, nu este clar ce mecanism ar folosi Casa Albă pentru a sancționa companiile farmaceutice care refuză să se conformeze voluntar.
“Încă există întrebări semnificative cu privire la modul în care acest lucru poate fi implementat, inclusiv dacă companiile pot crește prețurile la medicamentele deja aprobate, cu prețuri stabilite în țările dezvoltate, și dacă amenințarea importării de medicamente din alte țări cu costuri mai mici ar putea fi realizată,” a spus analistul Matt Phipps de la William Blair.
Prețurile medicamentelor sunt extrem de opace, a afirmat și Alan Sager, profesor de politici de sănătate la Universitatea din Boston. Producătorii ar putea susține cu ușurință că respectă ordinul invocând reducerile de preț pe care le oferă deja în mod obișnuit față de prețurile de listă foarte ridicate, a declarat el pentru BBC.
“Vor acționa? Poate. Vor pretinde că acționează? Cu siguranță,” a spus profesorul Sager. “Rămâne extrem de neclar dacă acest ordin va marca o scădere durabilă și semnificativă a prețurilor extraordinar de mari ale medicamentelor în SUA”, a adăugat el.
Pentru a-și păstra profiturile în Statele Unite, companiile farmaceutice ar putea pur și simplu să se retragă din alte țări în care își vând produsele la prețuri mai mici, potrivit cercetătorilor Darius Lakdawalla și Dana Goldman de la Universitatea din California de Sud.
Aceștia au mai afirmat că guvernele străine subestimează în mod constant valoarea reală a medicamentelor pentru pacienți și că “adoptarea unui model european de stabilire a prețurilor în SUA ar duce la vieți mai scurte și mai puțin sănătoase pentru americani.”
Nu este clar cum s-ar încadra prețurile mai mici la medicamentele eliberate pe bază de rețetă în agenda “Make America Healthy Again” a lui Kennedy. Secretarul pentru Sănătate a subliniat constant că alimentația și exercițiile fizice sunt esențiale pentru îmbunătățirea sănătății americanilor – și a criticat proliferarea multor produse farmaceutice, inclusiv a vaccinurilor și a medicamentelor destinate tratării bolilor mintale, a scris BBC.
Evoluțiile de pe piețele bursiere indică faptul că investitorii consideră că efectele ordinului vor fi minime pe termen scurt. Eforturile anterioare ale diferitelor administrații americane de a scădea prețurile medicamentelor s-a lovit de obstacole legate de siguranță și reglementările comerciale. De altfel, experții se așteaptă și acum ca ordinul să fie contestat de industria farmaceutică în instanță și în Congres.
De altfel, CNN a reamintit că eforturile lui Trump de a stabili o regulă de tipul MFN pentru anumite medicamente în cadrul Medicare în timpul primului său mandat au fost rapid blocate de instanțele federale din motive procedurale, înainte de a fi anulate de președintele Biden în 2021. Noua ordonanță executivă depășește însă semnificativ această măsură, deoarece nu este limitată la Medicare și nici la un anumit număr de medicamente.
Nu este clar ce putere are administrația pentru a se implica în negocierile prețurilor medicamentelor ale altor țări cu companiile farmaceutice americane, deși Trump a avertizat că națiunile care nu își reduc cerințele de preț ar putea înfrunta tarife mai mari. El a criticat în mod deosebit Uniunea Europeană pentru că forțează producătorii de medicamente să ofere produsele lor la prețuri scăzute, adăugând că, în multe privințe, comerțul cu Europa este “mai urât” decât cu China.
“Vom spune acelor țări, precum cele reprezentate de Uniunea Europeană, că jocul s-a terminat, ne pare rău,” a spus Trump. “Dacă vor să fie vicleni, atunci nu mai trebuie să vândă mașini în Statele Unite.”
C. Michael White, profesor de farmacie la Universitatea din Connecticut, a declarat că rezultatele acțiunilor Administrației Trump privind prețurile medicamentelor “vor fi minime pentru mulți americani.”
White a adăugat însă că orice încercare de a crește transparența și de a reduce costurile “reprezintă un pas pozitiv în direcția cea bună.” O opinie împărtășită și de alți experți, care consideră că orice posibilă scădere a prețurilor la medicamente este, cel mai probabil, bine primită de americani – sondajele arătând constant că costurile ridicate reprezintă una dintre principalele preocupări legate de sistemul de sănătate din SUA.
Surse: CNN, BBC, Barron’s, Axios, whitehouse.gov, gao.gov, hhs.gov, Truth Social
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.