G4Media.ro

ANALIZĂ Campionii donațiilor la europarlamentare: greii din PSD-ALDE și tinerii anonimi din…

ANALIZĂ Campionii donațiilor la europarlamentare: greii din PSD-ALDE și tinerii anonimi din PNL și PRO România au strâns aproape 5 milioane de euro/ PLUS a avut sute de donații de 2 și 10 euro

PSD și ALDE au fost susținute financiar în campania pentru europarlamentare de greii partidelor, cele mai mari sume fiind virate de Andrei Gerea (280.000 de euro) și Rovana Plumb (170.000 de euro), arată listele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, consultate de G4Media.

Pe de altă parte, cele mai mari sume din toată campania au fost strânse de PNL și PRO România: peste 1,4 milioane de euro pentru fiecare. În ambele partide, cele mai consistente donații au fost făcute de candidații anonimi sau puțin cunoscuți, în general tineri care au fost plasați pe locuri complet neeligibile și care au împrumutat banii pe care, ulterior, i-au transferat partidului.

USR și PLUS au strâns, împreună, aproape 60.000 de euro. Două donații mai consistente au aparținut membrilor USR Vlad Botoș și Cristina Iurișniți, aproximativ 16.000 de euro fiecare. În schimb, la PLUS, 466 de membri au donat între 2 și 100 de euro fiecare, cu câteva excepții de 200, 1000 sau 2000 de euro.

Banii au fost plătiți din venituri proprii sau din împrumuturi, iar politicienii au fost obligați să specifice sursa acestora. G4Media a consultat listele publicate de AEP și vă prezintă, pe scurt, cum arată acestea.

(sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

PSD a avut 21 de ”sponsori” care, împreună, au donat aproape 740.000 de euro.

Rovana Plumb a împrumutat 170.000 de euro pe care i-a dat partidului, cea mai mare sumă oferită de un politician social-democrat.

După Plumb, cea mai mare sumă de bani a fost donată de Crina Chilat, o social-democrată din Maramureș, membru PSD din 2012, care a adus partidului aproape 144.000 de euro (dintre care 136.000 de euro au fost împrumutați). În vremurile bune pentru PSD, locul 16 ocupat de Chilat pe listele din 26 mai ar fi fost eligibil. Însă, din cauza scorului neașteptat de slab, PSD a reușit să-i trimită în Parlamentul European doar pe primii 9 europarlamentari.

Claudiu Manda, proaspăt căsătorit, a adus de-acasă 86.000 de euro și a mai împrumutat alți 6.400 de euro, contribuind la campanie cu aproape 93.000 de euro.

Alte donații consistente au fost făcute, din venituri proprii, de Natalia Intotero (aproape 43.000 euro) și Dan Nica (35.000 euro).

PSD este singurul partid căruia AEP a refuzat să îi restituie sumele cheltuite în campania electorală din cauză că semnătura de pe documentele justificative îi aparține fostului trezorier, Mircea Drăghici. Mai multe detalii, aici.

Lista completă a donațiilor PSD poate fi consultată aici.

Pentru PNL au donat 23 de politicieni care au strâns, împreună, aproximativ 1,5 milioane de euro.

Marius Dănuț Minea (30 ani), un tânăr consilier județean din Iași, a împrumutat 242.000 de euro, cea mai mare sumă donată de un politician liberal în campania europarlamentarelor și a primit la schimb un loc neeligibil nici măcar în cel mai optimist scenariu PNL.

Ana Maria Dimitriu (38 ani), un alt tânăr consilier al PNL, de data aceasta din Primăria Focșani, a împrumutat aproape 213.000 de euro și a donat astfel a doua cea mai mare sumă pentru liberali. La schimb, și ea a primit un loc neeligibil nici măcar după ce PNL a câștigat alegerile.

Adrian Tabarac (32 ani), șeful PNL Brăila, a împrumutat la rândul său 200.000 de euro, deși nici el nu a primit un loc eligibil pe lista cu care partidul s-a înscris la europarlamentarele din 26 mai.

Daniel Buda, liberal provenit din PD și locul 3 pe listele din 26 mai, a donat 75.000 de euro din venituri proprii și a mai împrumutat 16.000 de euro, aducând PNL 91.000 de euro.

Veteranul Vasile Blaga a adus partidului, din venituri proprii, doar puțin peste 50.000 de euro, în schimbul eligibilului loc 4.

Lista completă a donațiilor PNL poate fi consultată aici.

(sursa foto: Facebook/ Pro Romania)

PRO România a strâns, de la 15 politicieni, aproape 1,47 milioane de euro. Cele mai mari sume au fost donate de trei membri mai puțin cunoscuți care au împrumutat în jur de 300.000 de euro fiecare pentru a-i dona partidului: Anamaria Sigina Luca (33 de ani, filiala Cluj), Geanina Cristina Pușcașu (apropiată de Victor Ponta) și Cosmin Cristian, unul dintre cei 19 vicepreședinți ai PRO România, conform site-ului partidului.

Singurele nume cunoscute din lista donatorilor PRO România sunt Corina Crețu, care a donat 10.700 euro – cam cât câștigă un europarlamentar într-o lună – și Augustin Jianu, fost ministru în Guvernul Grindeanu, care a donat partidului doar 1.400 de euro.

Lista completă a donațiilor PRO România poate fi consultată aici.

(sursa foto: Facebook)

PMP a reușit să strângă în jur de 950.000 de euro de la 22 de politicieni. O treime din acești bani a fost donată, exclusiv din venituri proprii, de Vasile Cristian Lungu (39 ani), senator de Cluj-Napoca. Cei 330.000 de euro pe care acesta i-a donat către PMP reprezintă și cea mai mare sumă înregistrată de un politician la alegerile europarlamentare din 26 mai, conform listelor publicate de AEP și consultate de G4Media. A doua cea mai mare sumă din PMP, 25.000 de euro din venituri proprii și 187.000 de euro împrumutați, a fost donată chiar de președintele partidului, Eugen Tomac.

Lista completă a donațiilor PMP poate fi consultată aici.

(sursa foto: Cristian Ghinea)

Pentru USR au donat 6 persoane o sumă totală de aproximativ 44.000 de euro. Din aceasta, cea mai mare parte a fost suportată de Vlad Marius Botoș (Arad) care a împrumutat și strâns din donații aproape 8.700 de euro, la care se adaugă aproape 8.000 de euro din venituri proprii. Botoș primise locul 7 pe listele USR-PLUS, considerat neeligibil la acea vreme. O sumă similară a fost achitată de Cristina Ionela Iurișniți, deputat de Bistrița-Năsăud, care a împrumutat 15.600 de euro pentru campania USR și care a fost situată pe penultimul loc de pe lista europarlamentarelor. Cristian Ghinea, locul 2 pe listă după Dacian Cioloș, a adus USR 160 de euro pe care i-a obținut la rândul său din donații.

Lista completă a donațiilor USR poate fi consultată aici.

(sursa foto: Steluța Popescu)

Situația este complet diferită la PLUS, acolo unde 466 de membri au donat între 2 euro și 100 de euro, cu câteva excepții care au donat 200, 1000 sau 2000 de euro. În total, PLUS a strâns din donațiile lor puțin peste 15.000 de euro.

Lista completă a donațiilor PLUS poate fi consultată aici.

(sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Pentru ALDE cele mai mari sume au fost donate, *conform Digi24, de Andrei Gerea (280.000 de euro), Varujan Vosganian (178.000 de euro), Tudor Ionescu (159.000 de euro) și Daniel Barbu (124.000 de euro). Contribuțiile totale ale celor care au sponsorizat partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu au ajuns la 1,2 milioane de euro. Totuși, ALDE nu a reușit să obțină cele 5% necesare pentru a îndeplini pragul electoral minim, astfel că partidul aflat la guvernare alături de PSD nu a trimis nici măcar un europarlamentar la Bruxelles.

*Lista publicată de AEP referitoare la donațiile ALDE poate fi consultată aici, cu precizarea că, la momentul publicării acestui material, aceasta nu conținea cifrele detaliate pentru fiecare donație în parte. 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Deci se confirmă că în funcție de banii plătiți ca „donație” candidatul este poziționat pe listă. Banul face legea. Viitorul arată cam suspect.

    • Be baliverne de cuvinte scrii acolo?
      Daca banul facea legea, USR+Plus era pe ultimul loc si ProRomania si PMP erau aproape egale in procente cu PNL.

    • @Samir – nu stiu cum sa spun dar articolul asta spune exact contrariul la ce spui tu cu exceptia psd-ului unde, da, banul face legea! Cele mai mari donatii din celelalte partide au fost pe locuri neeligibile spre deosebire de marii cunoscuti ai partidelor care au fost pe primele locuri si au venit cu donatii modeste.

    • Asta e perceptia si adesea si realitatea in Romania, ca locul eligibil la partid e la mezat si partidul e doar vehicul gol de continutbal unei oligarhii politico-economice. In mod normal si ideal, in democratii in care partidele sunt efectiv vehicule a unor idei si interese sociale, asociatii de like-minded people si foruri de dezbatere a binelui comun, exista o diviziune a muncii intre donatori si talent politic selectat pe alte criterii decat puterea financiara. Cifrelea astea permit multe interpretari, dar preponderent inclina spre prima.

  2. Toata lumea stie cum functioneaza mafia PSD.
    PSD-istii castiga contracte cu statul de milioane de lei, drept multumire donatiile fiind obligatorii catre PSD.
    Deci PSD este partidul comunisto-mafiot care se intretine din banul public, iar batranii naivi, idiotii, si mafioatii ii voteaza pana in pinzele albe.
    Solutia: Sa avem incredere in fortele noastre, sa ne implicam cit mai mult, sa mergem la vot in numar cit mai mare la tot ce se poate vota, nu numai la prezidentiale. Trebuie sa ii scoatem de peste tot de pe unde s-au cocotat. Si nu in ultimul rand trebuie sa raspunda pentru ceea ce au facut. Chiar si simplii jandarmi si/sau miltieni care am observat ca actioneaza si din proprie initiativa. Trebuie retinut numele (ca trebuie sa se prezinte), si scris undeva. Cineva TREBUIE sa tina cont.

    • In orice stat democratic, atunci cand cetățenii își exercită dreptul de A VOTA in număr cât mai mare, 65 – 70 %, clasa politică devine slujitorul cetățeanului.
      E singurul instrument cu care un politician sau partid poate fi amendat periodic.
      Lipsa reacției societății civile, poate aduce la putere anomalii sau grupări politice cu orientări dubioase. In România s-a văzut rezultatul, avem un Grup Infracțional Organizat născut din rămășițele fostei nomenclaturi comuniste PCR:
      FSN-PSD-ALDE-PC-UNPR-UDMR=GIO

    • Sper că ai semnat si strangi semnături pentru Barna, numărul este destul de mic deocamdata

  3. Daca ne oprim doar la a contempla aceste sume, n-am facut decat sa ne plangem pe umarul celuilalt; CINE INVESTIGHEAZA? de unde poala ursului din padure are Rovana din salariul de parlamentar si pensia sotului asa sume de dat la partid? PAM PAM! – cand zic „Rovana” ma gandesc la toate hienele similare

  4. De unde au avut ăștia, numai pt împrumut și sponsorizare, 150.000-200.000 euro?
    Le-au trecut în declarația de avere?
    Legea ilicitului trebuie reînființată, ce nu e justificabil, se confisca și pușcărie ( ăștia nu pot justifica cu sutele de mii- milioanele de euro, fără să îi doară undeva)

    • As intreba si de la cine au „imprumutat” asa zisii anonimi sumele respective? Cam seamana a interpusi…

  5. Cei care au donat la USR au loc în Parlamentul European. Însă ăia care au donat pentru PNL de exemplu, nimic. :))

  6. Ghinea Cristian a adus 160 de euro sau 160 000 euro din fonatii?! Iar Daniel Barbu fost decan la Stiinte Politive Univ. Bucuresti 124 000 de euro din venituri proprii?!

    • Scuzati ortografia la donatii si Stiinte Politice, e de la emotie! Adica e clar ca intr-un caz, te ia cineva sub brat si te vrea musai acolo langa el, daca donezi 160 de euro si aia din donatii, adica ai relatii domn’le, in timp ce in celalalt iti cumperi scump locul, desi s-ar putea sa isi cu un randament bun la investitie daca calculezi cat castiga un europarlamentar timp de 5 ani, numai din salarii si diurne, fara fondurile discretionare la dispozitie cu care se mai pot face niste mismicuri clientelare…

  7. Bandiți toti, cu B mare, toți slujbași la stat. Fură la drumul mare și nu îi întreabă nimeni.

  8. Pana acum, exista larg acceptata ideea ca in functie de cati bani bagi in campanie (afise, pixuri, galeti si zahar), atatea voturi scoti. Adica era cumva direct proportional, dupa regula „care da mai mult”. Daca teza asta ar fi corecta, nu ar fi total irelevant sa calculezi cati bani revin pentru 1% din voturi. Ia hai sa vedem cum stau partidele cu randamentul donatiilor:

    Partidul Fonduri cheltuite Procent europarlamentare cheltuiala pt. 1% voturi
    ———– ———————— ———————————— ————————–
    ALDE 1,20 milioane 4% 300.000 EUR
    ProRo 1,47 milioane 6,6% 223.000 EUR
    PMP 0,95 milioane 5,7% 167.000 EUR
    PNL 1,50 milioane 27% 55.500 EUR
    PSD 0,74 milioane 22% 34.000 EUR
    USR-Plus 0,06 milioane 22,4% 2.700 EUR 💡

    Hai sa mai facem o socoteala, pentru ca PSD si ProRo sunt chiar acelasi lucru, iar ALDE sunt 99% din aceeasi cloaca:

    PSD + ProRo + ALDE 3,41 milioane EUR 32.6% 104.600 EUR pt 1% din voturi

    Intre 2.700 EUR USR si 104.000 EUR COALITIA_PENALILOR, este o diferenta de 1 la 39!!! Umilitor. 😈

    [Daca ne gandim la nefericitii de la ALDE, diferenta este de 1 la 100! 😆 Ar trebui sa isi faca sepuku – dar nu e cazul, pt. ca oricum nu sunt banii lor, ci din smenuri, invarteli, parandaraturi … ]

    • Donatiile nu sunt altceva decat o modalitate de a spala bani (adică spaga).

      Toți își motivează ca sursa ale acestor fonduri un împrumut, dar nu e specificat ca NU sunt împrumuturi date de banci, ci 99% sunt privați.

      PSD, ALDE , PRO ROMANIA, PMP, PNL sunt toți mafioți ce manaresc contracte cu statul pentru comision.

    • Cu exceptia donatiilor de cate 2,5,10,50,100€, cele de zeci (di sute!!) de mii € ne este clar ca nu provin de la imprumuturi la banca pe 30 de ani, ci sunt parandărături. [Mai trebuie insa dovedite in instanta … 🙁 ]

      Ideea este ca si parandaraturile sunt o investitie a patronilor firmelor mufate la robinetele bugetului statului. Cativa sunt membri de partid sau rude apropiate – si aia nu vor dezerta. Dar ceilalti (jumatate, estimez eu) nu au o afinitate anume pentru partid, ci doar pentru bani. Ei bine, astia, cand vad ca randamentul investitiei e atat de prost (vezi cazul ALDE), vor dezerta – si asa incepe dezastrul partidului, pentru ca PSD-ProRO-ALDE-PMP nu au aderenți , ci votanti de conjunctura, care te parasesc instant si fara regrete cand nu mai „dai ceva”.

      Singura dilema este daca acesti patroni din capitalismul de Stat (care nu sunt in stare sa reziste pe o piata libera) se muta la partidul cu randament mai mare al investitiei sau ( cum speram noi 💡 ) se lovesc, in ciuda ofertelor lor generoase dictate de disperare, de refuzul perpetuarii coruptiei de catre USR (si poate si alte partide) si vor fi deconectati de la robinet si sortiti extinctiei.

      Nu va dura foarte mult si ne vom lamuri.

  9. Bani de bani, consilieri, handralai de 30 de ani, mii de euroi…ei isi vad de afaceri prostimea ii voteaza

  10. Cred că e clar pentru toată lumea: ca și până acum, așa se cumpără „locurile de muncă” extrem de generos retribuite. În parlamentul Românii, în Parlamentul European și altele, cu activitatea de multe ori redusă la prezența în respectivele foruri, și aia pe sporadică.