G4Media.ro

Analiza ADN-ului sugerează că nu toți vikingii erau scandinavi

Analiza ADN-ului sugerează că nu toți vikingii erau scandinavi

Analiza ADN a rămăşiţelor descoperite în morminte sugerează că nu toţi vikingii erau scandinavi, conform unui studiu publicat miercuri în revista Nature, transmite DPA, citată de Agerpres.

O echipă multinaţională de cercetători, coordonată de Universitatea Cambridge şi de Universitatea din Copenhaga, a analizat 442 de schelete îngropate în mai multe situri din Europa şi Groenlanda şi a ajuns la concluzia că „identitatea vikingă nu era limitată la oamenii cu strămoşi genetici scandinavi”.

Conducătorul studiului, Eske Willerslev, susţine că această analiză identifică câteva „fluxuri importante de gene” care pătrundeau în Scandinavia dinspre sudul Europei şi chiar Asia, înainte de începutul Erei Vikinge (despre care se consideră că a început în anul 793, odată cu jefuirea mânăstirii de la Lindisfarne, pe coasta britanică la Marea Nordului.

De-a lungul următoarelor trei secole, „diasporele scandinave” au înfiinţat centre de comerţ şi oraşe care „se întindeau de pe continentul american până în stepele Asiei”.

De-a lungul acestui vast teritoriu, vikingii „exportau idei, tehnologii, limbi, credinţe şi obiceiuri”, susţine Soren Sindbaek, arheolog la Muzeul Moesgaard din Danemarca.

Deşi vikingii au desfăşurat şi raiduri brutale asupra unor regiuni din vestul Europei şi se ocupau şi cu comerţul de sclavi pe teritoriul Rusiei şi până în Orientul Mijlociu, tot ei au înfiinţat şi Dublin, capitala Irlandei şi şi-au împrumutat numele de „nordici” regiunii Normandia din Franţa, iar la sfârşitul secolului IX au fost implicaţi în înfiinţarea cnezatului Rus de la Kiev, probabil prima formă de organizare statală rusă din istorie.

Astfel de realizări ar fi provocat admiraţie în epocă, chiar şi în contextul raidurilor vikinge care împrăştiau teama peste tot în Europa.

Schelete descoperite în Scoţia au fost îngropate „împreună cu săbii şi alte obiecte vikinge”, fără a avea o legătură genetică cu scandinavii, conform cercetătorilor, care au precizat că aceste practici mortuare demonstrau „o faţetă diferită a relaţiilor culturale faţă de raidurile vikinge pentru pradă”.

sursa foto: History

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Jumatate erau unguri! oh noes!

 2. Trebuie sa fi fost olteni cu sabii ninja, sau vasluieni cu topoare.

 3. Poate erau co-etnicii ducelui Rollon ( Rollo) , intemeiatorul Normandiei, care a povestit fara fasoane in familie, inclusiv nepotului sau care a transmis mai departe cronicarului Dudo de San Quentin, care a lasat posteritatii , biografia sa sincera. Nu era viking, se pare ca nici nu il interesa sa fie, venise in nord dintr-o tara cu munti inalti, un fluviu mare care se varsa in mare si care se numea Dacia. Fugise cu grup de prieteni de raul unchiului sau, care uzurpase tronul tatalui viitorului duce. Cum intotdeauna povestea intemeiatorului s-a tesut mai mult de generatiile urmatoare, nimeni nu a tinut cont de cronica si in jurul persoanei lui s-au format legende, inclusiv ca era normand din Dania, care s-ar fi numit de mult Dacia si asa a luat nastere confuzia dintre cele doua tari si denumiri. Asta se intampla in secolele IX-XI, intemeierea ducatului si scrierea cronicii.
  Ca tanarul si-a gasit scaparea spre nord , iar nu in alta parte nu constituie o mirare, in fond cu mult mai mult timp inainte grupuri compacte de oameni, triburi care locuisera in zona ponto-…. , plecasera spre nord dupa dezghetul prilejuit de terminarea ultimei perioade glaciale, adica drumul era stiut, probabil pe langa tarmul Marii Negre, prin Dobrogea , drum folosit de toate triburile care intrau spre sud.si pre vest.Acesta este motivul pentru care Peninsula Balcanica si Peninsula Scandinava sunt ” albastre” pe harta genetica, au haplogrupuri legate intre ele si da, la anii 860-880 poate, da, erau olteni cu sabia , mai degraba vasluieni cu topoare, dar si altii. La foliala exista in secolul IX in zona , la miscarile de populatie dinspre est, dar si dinspre vest, la razboiele permanente din sud unde bizantinii nu mai stiau de ei de atatea invazii, iar pe aici dadeau rotocoale bulgarii turcici, drumul spre nord era cel mai rational, se gaseau fluvii pe care puteai vasli noaptea, desi foarte primejdios deasemenea.
  Toate povestea asta lunga am scris-o pentru ca acum 3-4 ani Danemarca si Norvegia au procedat la o analiza adn a ramasitelor nepotului lui Rollo, ducele Robert cel Neinfricat, parca, nici acum nu a scapat de povestea bunicului sau , al carui mormant s-a pierdut.
  Rezultatul a fost ca adn -ul nu era nici de colo, nici de colo, era altul.
  Nu e cazul ca cetatenii sa ia vreo atitudine, dar sunt institutii culturale, savanti, istorici, cercetatori si daca exista o banuiala, zic intemeiata ca o personalitate istorica europeana din vremuri tulburi era localnic de pe aici ( sau poate nu era, dar asa a zis nepotul ) ne intereseaza foarte mult tatal-rege si unchiul-uzurpator din sec. IX, parca suntem in ”Hamlet” si ne intereseaza si ceilalti.

 4. Erau Daci !!!!

 5. Erau Legiunea Iudaica. Primul om de pe pamant a fost omul jidovean.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.