G4Media.ro

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, mesaj adresat sezonierilor:  Nu sunt excluse…

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, mesaj adresat sezonierilor:  Nu sunt excluse abuzurile din partea angajatorilor, se critică des faptul că fermele ar ține mai mult decât este rezonabil cărțile de identitate

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a transmis un mesaj muncitorilor sezonieri care lucrează în agricultură în Germania, în care arată că nu sunt excluse abuzurile din partea angajatorilor, ”bunăoară se critică des faptul că fermele ar ține mai mult decât este rezonabil cărțile de identitate”, se arată în textul trimis redacției G4Media.ro.

Hurezeanu precizează că ele sunt, în mod firesc, necesare acestora pentru întocmirea formalităților contractuale și pentru înregistrarea în fața autorităților locale, dar trebuie înapoiate imediat ce acestea au fost încheiate.

Pe de altă parte, Ambasadorul României la Berlin spune că există și alt fel de probleme: autoritățile germane se văd nevoite să caute cetățeni români care au părăsit carantina și care pot reprezenta un risc epidemiologic pentru sănătatea publică.

Redăm mai jos integral mesajul Ambasadorului Emil Hurezeanu

Dragi compatrioți,

mă adresez vouă, membri ai diasporei, lucrători sezonieri, precum și tuturor celor care, din România, urmăresc cu maxim interes evoluția actuală a acestei teme a muncii în Germania.

În ultimele 10 zile am văzut cu toții mai multe semnalări în presă cu privire la situația lucrătorilor sezonieri români din Germania. Subiectul a dobândit o amploare mediatică deosebită. S-a scris, s-a distribuit și s-a comentat mult mai mult decât în anii precedenți, cu toate că numărul sezonierilor români aflați în prezent pe teritoriul german este semnificativ mai redus decât în trecut, din cauza restricțiilor de călătorie bine-cunoscute.

Vă pot spune că, în ciuda personalului restrâns de care dispun și a limitărilor create prin condițiile epidemiologice actuale, am cercetat TOATE cazurile care ne-au fost semnalate. Unele dintre acestea, relativ puține, ne-au fost aduse la cunoștință în mod direct de către cei implicați, ceea ce este foarte bine, pentru că ne ajută să scurtăm timpul de reacție.

Am pus la dispoziție mai multe modalități de contact, pe care le regăsiți ușor pe site, și pe care chiar le-am suplimentat cu noi linii dedicate în contextul crizei cauzate de extinderea pandemiei de coronavirus. Ambasada României la Berlin și Consulatele generale de la Stuttgart, München și Bonn și-au asumat efortul de a asigura, zi de zi, una dintre cele mai complete deschideri față de cetățeni și autorități din întreg aparatul diplomatic românesc.
Majoritatea semnalărilor au fost transmise, însă, către presă.

În astfel de cazuri, din cauza faptului că articolele media de obicei nu includ datele necesare pentru identificarea exactă a fermelor în cauză, fiecare speță presupune un timp suplimentar anume dedicat obținerii unor astfel de date. Mulțumesc, cu această ocazie, mass media pentru prezentarea acestor situații, astfel încât să luăm cunoștință și să le putem clarifica. Totodată, fac și un apel la publicarea cu discernământ a unor informații verificate sau cel puțin credibile, astfel încât fie diminuat riscul de a crea probleme și neînțelegeri suplimentare cu privire la un subiect atât de sensibil.

Suntem acum la capătul unei săptămâni care a inclus și sărbătorile Pascale și care a presupus eforturi consecvente din partea echipei pe care mă bazez, și ziua și noaptea, fiind ignorate cu desăvârșire așa numitele zile libere de sărbătoare legală.

Cei mai buni dintre diplomații și consulii de care dispun au fost prezenți pentru gestionarea acestor cazuri, fiind în situația de a își lua lumina, târziu în noapte, de la monitoarele și telefoanele pe care le foloseau pentru a clarifica situațiile ce ne-au fost semnalate. Iar când spun acest lucru nu este vorba despre o victimizare lipsită de modestie ci, dimpotrivă, despre cea mai potrivită și decentă atitudine pe care o puteau avea în contextul unor zile de patimă – atât în simbolistica lor pascală, cât și în concretul problemelor care ne erau semnalate.

Trebuie știut că, deși nu am fost responsabili de apariția acestor situații (nu am fost parte a proceselor de decizie care au dus la venirea sezonierilor în Germania), am considerat că trebuie să ne asumăm răspunderea soluționării lor.

De aceea, de fiecare dată, am pornit din proprie inițiativă demersuri de informare și sesizare pe lângă o întreagă serie de autorități germane, atât la nivel federal, cât și de land. De asemenea, am identificat, am intrat în contact direct și am avut discuții ferme cu operatorii economici vizați, imediat ce acest lucru a fost posibil. În toate cazurile, am procedat la verificarea și clarificarea în fapt a aspectelor semnalate, astfel încât să ne putem asigura dacă sunt respectate drepturile firești la condiții de muncă și remunerare decente, așa cum sunt ele conferite prin legislația germană.

Concluziile și constatările sunt în mod firesc transmise și către instituțiile competente din România, după caz la MAE, MMPS, MADR, MAI, DSU etc..În fiecare caz în parte, pentru completarea unui tablou realist al stării de fapt intrăm în dialog, pe lângă inițiatorii semnalărilor, cu fermele vizate, cu organele responsabile de Poliție, cu Autoritățile locale de Sănătate, cu cele de Protecție a muncii ori care au în sarcină verificarea respectării condițiilor de salarizare, cu rețelele cunoscute de solidaritate și consiliere ș.a. în funcție de situația concretă.

Avem în vedere și dificultățile suplimentare generate de criza coronavirus, mai ales pentru cei aflați departe de țară. Din acest motiv, ne-am asumat o manifestare extrem de ofensivă, la limita abilitărilor pe care acreditarea diplomatică ni le conferă. Arătăm permanent că în toate deciziile luate cu privire la sezonieri trebuie ținut cont și de dimensiunea umanitară și vulnerabilitatea acestora în această perioadă dificilă când nu au nici măcar posibilitatea de a se repatria în țară, din cauza restricțiilor bine-cunoscute. Aceste eforturi au permis și mobilizarea mai rapidă a instituțiilor germane în sensul clarificării și investigării cu celeritate a unor situații, dincolo de procedurile care sunt aplicate în mod uzual.

Suplimentar, am abordat intens tema aceasta și continuăm să o facem și la nivel politico-diplomatic, în raport cu instituțiile federale responsabile, în principal cu mai multe ministere federale, anume cele ale muncii și protecției sociale, agriculturii și, nu în ultimul rând, externelor.

Vă asigur că tratăm toate semnalările în mod egal și întotdeauna prin raportare la fapte.

Sigur, nu sunt excluse abuzurile din partea angajatorilor, bunăoară se critică des faptul că fermele ar ține mai mult decât este rezonabil cărțile de identitate. Ele sunt în mod firesc necesare acestora pentru întocmirea formalităților contractuale și pentru înregistrarea în fața autorităților locale, dar trebuie înapoiate imediat ce acestea au fost încheiate. Altfel, reprezentanții diplomatici și consulari vor semnala de îndată că documentele de identitate aparțin de drept statului român și sunt în posesia exclusivă a titularilor lor.

Există și alt fel de probleme: autoritățile germane se văd nevoite să caute cetățeni români care au părăsit carantina și care pot reprezenta un risc epidemiologic pentru sănătatea publică. Ambasada României la Berlin atrage atenția că și aici, în Germania, ca și în România, aceasta este o faptă deosebit de gravă. În acest context, apreciem că „ideile“ de exacerbare a conflictelor sau, mai grav, de părăsire a locului desemnat de carantină (spre ex. pentru a căuta de lucru în alte ferme), reprezintă o formă de iresponsabilitate. Persoanele care fac acest lucru se expun riscului unor consecințe penal-administrative și financiare majore și asupra cărora, odată pornite mecanismele instituționale specifice, nu mai putem avea niciun fel de influență.

Căutăm, de asemenea, să clarificăm problemele ori aspectele neînțelese prin deschidere către mass media, astfel încât reportajele și articolele acestora să poată fi cât mai temeinic informate și echilibrate în modul de abordare al acestei teme sensibile. În toate aceste cazuri, așa cum este firesc, MAE a solicitat informații complete din partea Ambasadei și a transmis drepturi la replică extensive în toate situațiile în care acestea au fost necesare.

Dată fiind amploarea subiectului, consider că este necesar să continui acest efort de comunicare și mă adresez și eu, personal, Dumneavoastră, lucrătorilor sezonieri, diasporei românești și publicului, în general. Datoram acest lucru celor peste 700 de mii de compatrioți care se află în Germania cu forme legale, cea mai mare comunitate a unui alt stat membru UE, și care este foarte bine integrată în viața socială și economică a Germaniei. Datoram acest lucru și celorlalți, aflați în situații neregularizate și, tocmai de aceea, mai vulnerabile.

Dumneavoastră reprezentați o realitate extrem de importantă a legăturilor actuale dintre România și Germania și trebuie să încercăm cu toții, să avem grijă ca aceasta să evolueze într-un mod folositor pentru toți cei implicați, fără cicatrice emoționale sau instituționale de care să ne fie mai apoi rușine.

Vă doresc tuturor, Dumneavoastră, familiilor și apropiaților, multă sănătate, să străbateți cu bine această încercare, să aveți putere de muncă și să vă bucurați pe măsura eforturilor pe care le faceți.

Citește și

VIDEO Sezonieri români abandonați pe stradă în Germania. Unii angajatori nu respectă măsurile de carantină – Deutsche Welle

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

 1. Hurezeanu nu pare a fi ambasadorul Romaniei la Berlin. Eventual portavocea Berlinului la Bucuresti.

  • LOL si tu portavocea sputnik style in Romania :))

  • De fapt tu esti portavocea trolilor(stangisti rusofili care posteaza pe siteuri de centru dreapta) cu mentalitati ce se regasesc perfect in propaganda ruseasca de pe sputnik,Russia today …. sau cea p$dista de pe dc news,luju,evz,cotidianul,etc.

 2. Domnule Hurezeanu,
  Trebuie totusi o mai mare implicare pe teren, ca sa zic asa.
  Bunaoara, cum ziceti dumneavoastra, cereti politisti din judetele cu cei mai multi cetateni veniti in Germania. Sunt sigur ca ei ii cunosc pe multi din cei mai putin disciplinati si umbla fara sa respecte restrictiile. Sunt sigur ca multi fiind dezamagiti de cati bani primesc, cauta o alternativa.
  Trebuie ajutati, orientati direct catre alti fermieri pentru a numai umbla brambura. Nemtii, asa cum stim, sunt foarte disciplinati, mai ales ca doamna Merkel i-a speriat ca este posibil sa se imbolnaveasca in proportie de 60-70%. De aceea ei sunt indignati cand vad straini care nu le respecta regulile. Pe de alta parte, multi nemti s-au smecherit. Vor sa profite mai mult decat se cuvine de pe urma strainilor veniti la munca.
  Spor la treaba!

 3. Cine crede vrajeala lui Hurezeanu?
  Ce implicare are el ca si persoana publica si ca si persoana fizica in mizeria asta?
  Germanii s-au comportat dintotdeauna cu personalul din europa de est in acest mod!
  Au nevoie de sclavi! Si pentru ca planul lui madam Merkel de a aduce emigranti pentru aceste munci a fost un fiasco …. au ajuns tot la estici!
  Acum ai observat d-le Hurezeanu? Acum a observat presa?
  Sa va fie rusine!
  Ticalosilor!

 4. Daca patea asa ceva un american ambasadorul USA din Germania lua foc.
  Romanii in schimb traiesc sub dictatura lui Klaus zis si „da Merkel”

 5. Futu-ti dumnezeii tai! Ba, habarniatule, reținerea documentelor este primul gest pe care îl fac traficanții de carne vie, nici măcar un polițai nu are dreptul asta, nu este conferit prin nicio lege.

  • Asta in loc sa ceara urgent suportul autorităților din Germania pentru protejarea cetatenilor romani, ca asta e scopul ambasadei acolo, el trimite mesaje in tara cu ” ba, baieti, e nasol aici, aveti grija ca sunteti pe cont propriu”. Halucinant. Si avem o parere buna despre el.

 6. Domnul Hurezeanu a fost deranjat de niste „culegatori” din somnul sau dormit in palatul ambasadei din Berlin. Acum e momentul sa actioneze si sa arate grija fata de cetatenii romani care „slujesc” la Marea Poarta a Brandemburgului. Haideți domnule ambasador ca se puteti mai mult de atat.

 7. Ministerul Muncii trebuie pe viitor sa se implice in asa fel incat firmele de recrutare a sezonierilor sa nu mai insele lumea.Contractele de munca sa fie intocmite in tara si cu termeni clari ,iar contractele traduse.

  • Degeaba suntem de 13 ani in UE! Mulți nu au înțeles conceptul de piata interna unica ! Pe scurt: dacă Gicu din Suceava se angajează la Mitica la ferma in Timiș, semnează un contract și dacă unul din ei nu se tine de contract celălalt îl poate trage la răspundere. E! De 13 ani așa este și in UE, asta e piata interna unica, libertatea 4 de deplasare a forței de munca! Ca la noi sunt mulți analfabeți este clar (ca sa nu spun de cei functionali, care însă au acces la internet!) altfel ne-am duce pe posturi de CEO și șefi de companii! Dacă citeați ( și mai ales dacă înțelegeați) ce s spus dl Hurezeanu, înțelegeați ca o ambasada poate face demersuri in anumite limite! Nici unul dintre cei la cules nu a căutat ambasada și nu a întrebat pe cel ce Răspunde de sectorul munca social dacă este ok sa vina in Germania, dacă contractul lui este ok…Hurezeanu spune ca sunt și cazuri in care unii patroni nu se comporta civilizat dar și muuulte cazuri in care cetățenii romani nu își respecta angajamentele sau ceea ce au semnat. Unii au plecat sperând ca vor primi 13 euro doar plimbându-se prin ferma; alții nu au chef sa muncească și marea majoritate își văd serios de treaba și sunt respectați! Simplu!

  • @Mushu,la cat de destept te prezinti tu ce crezi,oamenii aia ar mai fi plecat acolo daca ar fi stiut de la bun inceput de „conditiile” gasite la destinatie?La recrutare li s-a spus ca vor fi platiti cu 13 euro/ora iar la ferma 0,65.Deci firma de recrutare ia mintit.

  • Va dati seama ca plecarea acestor oameni s-a făcut cu acordul ambasadorului. Asadar, trebuie sa rezolve problema.

 8. Au sarit sputnikistii cu pus cacatul pe clantza!

  Ba, de ce nu aveti decenta sa recunoasteti ca Hurezeanu e un fin analist a situatiei nou creiate , si incerca sa ajute , si mai ales sa ramana impartial ?

  Ce ati vrea sa se certe cu oficialitatile germane ? Sa urle ca Vadim Tudor ?

  Nu asa se procedeaza acolo .

  Nemtii aveau nevoie ca de aer de muncitorii romani (asta e clar ) , dar si muncitorii romani s-au inghesuit sa plece ( in lipsa perspectivei unui viitor in Ro ) .

  PS Prin 2001 militarii romani ” dadeau spaga ” ca sa apuce un loc in Afganistan , si la fel prin 2002-2003 pentru a prinde un loc in Irak , la fel , in teatrul de razboi , nu altundeva ! Stiati ASTA ?

  Se gandeau si ei saracii – la fel ca muncitorii nostri de acum – ca nu o fi dracu asa de negru si i-o nimeri chiar pe ei !! Perspectiva era sa vii cu „bani” !! Intelegeti asta ?

  Daca nu intelegeti asta , orice discutie e de prisos ..

 9. Postăchel Gudurău ?

  Nu e nevoie sa postezi de doua ori aceiasi ineptie , sorry !

  Era suficient o singura data ( tot prost ai scris ! )

  Tu stii biografia lui Emil Hurezeanu ?

  Da , sau nu ?

  Aia reala , nu cea fabricata de sputnik and co …

 10. „Subsemnatul” ești tu, deci nu contează ce scrii. Scrii ce trebuie să scrii, dar nu știi ce scrii.

 11. Dl Tomita Macaragiu: au știut la ce pleacă! Au avut contracte! Era și este încă pandemie! “Oamenii aia” supărați (câțiva din câteva mii) sunt romani șmecheri: “ las ca ii facem noi pa nemți!. Nu ni combini merjem la alții! Unii chiar își imaginează ca sunt in excursie și pot circula cum vor” dacă te uiți pe filmările de la aeroportul Cluj, când au fost întrebați de raporteri ziceau “știm da s-așa – s-așa “ citat dintr-un domn călător. DaCa ai timp sa te uiți pe site-ul ambasadei Berlin o sa afli mai multe detalii! Nu țin partea unor fermieri șmecheri nemți, care culeg cu ajutorul amărâților, un kg de sparanghel cu 1 euro și in Market ajunge la 12-13 euro! Da știau și știu fiindcă in continuare “se risca” cum zic ei și pleacă spre Anglia, Olanda, Italia și Spania. Sa nu îmi zici ca nu știu ce este acolo! Apropo, in curând începe și la noi culesul! E mai puțin da! Dar ești acasă cu ai tai Sănătate tuturor!