G4Media.ro

Ambasada Suediei demontează fake news-ul despre un clip video cu Laura Codruța…

Ambasada Suediei demontează fake news-ul despre un clip video cu Laura Codruța Kovesi

Ambasada Suediei a postat marți, pe pagina de Facebook, un mesaj în care demontează știrea difuzată ieri de Antena 3 și alte site-uri, potrivit căreia un videoclip elogios despre Laura Codruța Kovesi ar fi fost dat jos de pe site-ul ambasadei după demiterea ei din fruntea DNA. Ambasada scrie că este vorba de un fake news și că videoclipul a fost dat jos în 2017, nu după demiterea ei de la șefia DNA, așa cum se întâmplă de obicei și cu alte materiale despre alte evenimente. Ambasada publică și un infografic pe tema ”cum să ochești o știre falsă”.

Redăm mai jos integral mesajul Ambasadei în original:

”About the video made for the ceremony where Laura Codruta Kövesi was awarded the Orden of the Polar Star.

Claims: Yesterday some media channels, (such as Antena 3, Stiripesurse, Evz and others), presented the ”news” that the Swedish Embassy deleted a video about Laura Codruta Kövesi, after her dismissal as head of the DNA. According to these media channels, the deletion was made because of her dismissal. Some channels went further speculating about the reasons behind it. The “news” was reproduced in many media channels referring to other media channels as sources.

Facts: The video about Kövesi was made for the ceremony where Laura Codruta Kövesi was given the title as Commander Orden of the Polar Star. It was taken down in 2017, several month after the ceremony, in the same way we regularly take down other material from different events that we put up to temporary promote different events the embassy organises.

Any claims that we took the video because of the dismissal of Kövesi are false. The Swedish embassy is standing behind the decision made by the Swedish king Carl XVI Gustav to award Laura Codruta Kövesi the title as Commander of the Polar Star because of her fight against corruption. (And for anyone that follows our Facebook, you will even see that we remembered the award in a post last week).

It’s not our role to judge how media works. It’s however sad to see that false claims can spread easily with media channels reproducing “news” without verifying the facts behind them. It’s also sad that this statement most probably will receive less attention than the false claims that were spread yesterday.

Links to some media sources spreading the false “news”:

https://m.antena3.ro/…/lovitura-pentru-laura-codruta-kovesi…

https://www.stiripesurse.ro/lovitura-pentru-laura-codruta-k…

https://www.cotidianul.ro/s-a-rupt-lantul-de-iubire/

http://evz.ro/ambasada-suediei-a-retras-inregistrarea-in-ca…

”Despre video-ul realizat pentru ceremonia în care Laura Codruța Kovesi a fost decorată cu ordinul Steaua Polară.

Acuzațiile: Câteva canale media (Antena 3, Stiripesurse, EVZ și altele) au prezentat ieri ”știrea” conform căreia Ambasada Suediei a șters un video despre Laura Codruța Kovesi, după demiterea ei de la șefia DNA. Potrivit acestor canale media, ștergerea materialului a fost operată din cauza demiterii ei. Câteva canale media au mers mai departe cu speculațiile despre motivele din spatele operațiunii. ”Știrea” a fost reprodusă în numeroase canale care au citat alte canale media drept sursă.

Faptele: Video-ul despre Kovesi a fost realizat pentru ceremonie în care Laurei Codruța Kovesi i-a fost conferit titlul de Comandor al ordinului Steaua Polară. Video-ul a fost dat jos în 2017, la câteva luni după cermonie, la fel cum se întâmplă de obicei cu alte materiale despre diferite evenimente pe care le postăm pentru a promova diferite evenimente provomate de ambasadă.

Orice acuzații că am fi dat video-ul jos din cauza demiterii lui Kovesi sunt false. Ambasada Suediei susține decizia regelui Suediei Carl XVI Gustav de a o decora pe Laura Codruța Kovesi cu titlul de Comandor al Stelei Polare datorită luptei anticorupție. (Oricine urmărește pagina noastră de Facebook se poate vedea că am amintit acest eveniment într-o postare de săptămâna trecută).

Nu este rolul nostru de a judeca felul în care funcționează presa. E totuși trist să constatăm cum aceste false acuzații se pot răspândi ușor prin intermediul canalelor media care le prezintă drept ”știri” fără a verifica faptele. Este de asemenea trist că această declarație va avea parte probabil de mai puțină atenție decât falsele susțineri răspândite ieri”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Nu mă uit la Haznaua 3, deci nu ştiam de acest fake news.

 2. Ce sa faci cu infograficul in Romania?
  Ce relevanta are citirea intregii stiri in tara care se claseaza in mod constant pe ultimul loc in Europa la capacitatea de a intelege un text?
  E mult mai comod sa tragi injuratura printre dinti si sa mai torni o tuica. Din pacate.

 3. Cum dracu se face ca wc3 si retard tv nu sunt desfintate??, La fel cum sa intamplat cu otv !

  • dragmea si cu gasca lui de pupincuristi si obedienti, iti poate da raspunul la intrebarea ta.

  • La fel cum se face ca nici tie nu ti-a fost interzis sa debitezi orice tampenie iti poate capșoru’, pe te miri unde… Anțelegi? Nu prea…

 4. Profund respect pentru Ambasada Suediei si pentru reactia ei prompta in favoarea adevarului.
  Va multumim pentru lectia de corectitudine pe care o dati unei media corupte si nocive care nu ar trebui sa aiba loc intr-o societate civilizata si democratica. Este, in acelasi timp, o lectie si pentru politicienii corupti si antinationali pe care ii reprezinta aceasta media.

 5. Poliția presei a fost desființată? CNA a devenit cumva o anexă a psd-deagnea?

 6. Nu ies-te adevarat, nu no-i am fecuit aceasta.
  Jeorj Harabagiul de pe K10 este cel care a.
  Hai LIBERARE! Hai cu AMNISTIILE!!!

  • Cand am vazut comunicatul ambasadei suediei, am facut pe ei de jenă! La fel ca si pe asistatul feic

 7. Basinosul al batran (ma feresc sa folosesc sintagma „in varsta” si ma exprim neaos,
  ca sa inteleaga si Asistatul si Pudila si YAR 310), care i-a axfisiat pe colegii de „garsoniera” cat a locuit cu ei, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca se va ocupa de cateva persoane, enumerand-o, intre altii si pe Laura Codruta Kovesi.

  PS. Iata ca s-a tinut de cuvant !

  PPS. O ce boare „parfumata” vine dinspre Latrine !

  PPPS. Cameluta, n-ar cam fi timpul sa-l trimiti pe papa la azilul ala misto de la Otopeni si dupa aia sa parjolesti la propriu locul ala blestemat de unde varsa venin zi de zi, tristele figuri- Gadea, Oana si Ciuvica, trei persoane fara frica (de Dumnezeu) ! 😉

  • PPPS (la ce am scris mai sus)…si sa te apuci de o munca cinstitaa ?

   PS. (la prezentul comentariu) Ha…ha
   …ha ! 😉

  • Asta inseamna ca nici eu nu voi putea sa-l cazez cu altii, cat ar fi de asteptat la rand la cazan si probabil ca voi fi nevoit sa-l bag in fata … Al Dracu’, face ce face si tot in fata ajunge, asa cum ajungea, dand din coate si pe vremea lui Ceasca…!

 8. Sa demonteze si fake news ul cu demiterea LCK…

  • Cine ? Flatulatorul varstnic de la Intact ? De-abia vorbiram ca umbla cu pemparsul pe el (na, ca asta nu trebuia sa o spun !) Never !

   PS. Ai vazut ce simplu pot sa atrag in discutie pe cine vreau ? 😉 😉

 9. Buna ziua

  Rugati Ambasada Suediei sa solicite, catre site-urile + ziarele + televiziunile care au dat acest Fake news, dreptul la replica.

  Apoi, incurajatii sa trimita un comunicat – poate fi cel de pe pagina de Facebook a Ambasadei – catre cele mai urmarite site-uri + ziare + televiziuni ( inclusiv cele 4 vizate direct in articol )

  Este dreptul Ambasadei sa solicite acest lucru!

  Va rog!
  Multumesc

 10. FARA ABJECTELE A3 , RTV , EVZ , COTIDIANUL ….AERUL AR FI MAI RESPIRABIL IN PRESA ROMANEASCA , IAR POLITICIENI CORUPTI SI TRADATORI AR AVEA MAI PUTINA MANEVRA DE MANIPULARE SI MINCIUNA ! SI DESIGUR , FARA COZILE DE TOPOR CARE SLUJESC ACOLO ….DE SILA , NU LE DAU NUMELE ! POATE O VA FACE ALTCINEVA !

 11. Nu am tv, dar pt stiri false si instigare la ura si vocabular buruienos se pot face reclamatii la CNA.

 12. NU VORBI DE FUNIE IN CASA SPINZURATULUI , pudila ! AI PENSIE SPECIALA SI TE SIMTI DATOR SA APERI POLITICIENI CORUPTI ….TOT O VEI PIERDE , pudila , caci este de furat …..toate privilegiile date de CIUMA , SUNT DE FURAT ! Si hotia se pedepseste , pudila !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.