G4Media.ro

AMASP, din care face parte și noul procuror general: Ministrul Predoiu nu…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

AMASP, din care face parte și noul procuror general: Ministrul Predoiu nu a convins că a ales cei mai buni candidați în toate cazurile/ A insistat în susținerea propunerilor făcute, în ciuda recomandărilor MCV, Comisiei de la Veneția și GRECO

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, din care face parte și Gabriela Scutea, nominalizată la șefia Parchetului General, a transmis, printr-un comunicat de presă că, prin numirile făcute joi, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a respectat principiile discutate la întâlnirea cu reprezentanții asociației din toamna anului trecut.

AMASP susține că mecanismele de evenimentele din ultimele luni au demonstrat că ”mecanismele de decizie discreționară” nu pot constitui o garanție suficientă în ceea ce privește numirile în funcții de conducere „pe criterii exclusive de profesionalism și meritocrație”.

Asociația procurorilor susține că procedura generată de Ministerul Justiției nu a convins magistrații că, în toate cazurile, Predoiu a ales cei mai buni candidați, și că această procedură trebuie schimbată, prin ”indicarea concretă a profilului candidatului, a condițiilor de participare și prin punctarea fiecărui criteriu în mod transparent”, se arată în comunicat.

AMASP consideră și că Secția pentru procurori din cadrul CSM nu a indicat foarte clar care ar trebui sa fie rigorile la care candidații ar trebui să facă față și care erau criteriile utilizate pentru evaluarea candidaților, ”astfel încât să fie evitate discuțiile privind existența unor aprecieri pur subiective și utilizarea unui standard dublu în evaluarea propunerilor”, se mai arată în mesajul transmis.

Asociația de procurori subliniază că ministrul Predoiu a insistat în susținerea propunerilor făcute, deși doi din cei trei procurori nu obținuseră avizul pozitiv al CSM, și le-a înaintat președintelui Iohannis în ciuda promisiunilor de respectare a recomandărilor MCV, Comisiei de la Veneția si GRECO.

Comunicatul integral al AMASP:

Având în vedere procedura privind numirea în funcțiile de Procuror General al României, Procuror Șef DNA, respectiv Procuror Șef DIICOT, precum și dezbaterea publică generată de diferitele etape ale acestei selecții, AMASP, asociaţie profesională a procurorilor, consideră că evenimentele din ultimele luni au demonstrat că mecanismele de decizie discreționară, în fiecare etapă a procedurii, nu pot constitui o garanție suficientă în ceea ce privește numirile în funcții de conducere pe criterii exclusive de profesionalism și meritocrație.

În raportul MCV aferent anului 2017, în ceea ce privește independența sistemului judiciar, recomandarea 1 a vizat punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția.

Rapoartele MCV din noiembrie 2018 și cel din 2019 au menținut recomandările privind suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, relansarea unui proces de numire a unui procuror-șef al DNA cu experiență dovedită în urmărirea penală a infracțiunilor de corupție și cu un mandat clar pentru DNA de a continua efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în materie de corupție și respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017.

După finalizarea procedurii începută de ministrul justiției în luna decembrie 2019, se pot constata următoarele:
1. Ministrul justiției a solicitat și obținut de la Secția pentru procurori a CSM desemnarea unui magistrat, pe lângă cel desemnat de Consiliul Științific al INM, ambii făcând parte din comisia de interviu care a analizat prestațiile candidaților la cele mai înalte funcții din Ministerul Public, conferind astfel un plus de legitimitate procedurii, altfel una eminamente politică. Deși au existat semnale publice ca membrii comisiei nu au recomandat ministrului unii dintre candidații propuși ulterior, domnul Cătălin Predoiu a nuanțat prezența magistraților în comisii, despre care a afirmat că s-au aflat acolo doar pentru a pune întrebări. Deși AMASP a adresat întrebări pe această temă, răspunsul primit la data de 20.02.2020 este unul pur formal, care reia și explicațiile publice ale ministrului justiției. Pe de altă parte, ministerul nu a făcut public nici profilul candidatului, nici suma de condiții care se doreau a fi îndeplinite pentru a satisface condițiile de accedere la aceste funcții, nici proiectele de management ale tuturor candidaților. În aceste condiții, deși procesul de selecție la nivelul Ministerului Justiției a presupus constituirea unei comisii formată din profesioniști din domeniul juridic, de management și psihologie, o analiză a proiectelor și punctarea criteriilor expuse public la demararea procedurii, demersul este unul golit de conținut în cazul în care decizia finală nu ia în calcul notările comisiei sau criteriile stabilite, fiind în realitate discreționară.

2. După susținerea interviurilor în fața Secției pentru procurori a CSM, doi dintre cei trei candidați propuși de ministrul justiției nu au primit aviz favorabil, consultativ de altfel. În aceeași manieră utilizată de ministrul justiției, deși nu era titularul desfășurării procedurii de numire, ci era indicat de lege sa facă o analiză tehnică a pregătirii candidaților, nici Secția pentru procurori nu a indicat foarte clar care ar trebui sa fie rigorile la care candidații ar trebui să facă față și care erau criteriile utilizate pentru evaluarea candidaților, astfel încât să fie evitate discuțiile privind existența unor aprecieri pur subiective și utilizarea unui standard dublu în evaluarea propunerilor.

3. În ciuda promisiunilor de respectare a recomandărilor mecanismului de cooperare si verificare, precum și a celor formulate de comisia de la Veneția si GRECO, ministrul justiției a insistat în susținerea propunerilor și le-a trimis Președintelui României, pentru emiterea decretelor de numire. În aceeași manieră, dar susținând că ”a ținut cont de avizele CSM”, așa cum cereau recomandările MCV, președintele a emis decretele de numire la data de 20.02.2020, catalogând, însă, avizele CSM ca fiind ”superficiale”.

AMASP consideră că principiile discutate în întâlnirea cu ministrul justiției din toamna anului trecut nu au fost respectate, iar procedura generată de Ministerul Justiției nu a fost de natură, în unele cazuri, să convingă magistrații că cei mai buni dintre candidați reprezintă de fapt și propunerile ministrului pentru funcțiile vizate de procedură.

AMASP consideră că este necesară modificarea procedurii de numire în funcțiile de conducere din Ministerul Public prin indicarea concretă a profilului candidatului, a condițiilor de participare și prin punctarea fiecărui criteriu în mod transparent, fiind esențial ca aceleași aspecte să fie avute în vedere atât în procesul de selecție inițial, cât și în momentul avizării propunerilor.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. PNL vrea procurori controlabili, ce e aşa greu de înţeles?

    • BA dimpotriva, Ne este clar ca sunt avizi de putere si sa controleze Justitia. Deja au facut numiti din clientela mai peste tot. IAr ca sa ajunga la ciolan nu se abtin de la nici o josniccie -a se vedea primirea mafiotului rosu Chirica in PNL

    • Nici vorba.
      Este adevarat ca Sectia pentru Procurori are credibilitate, pentru ca s-a opus multor manevre mizerabile ale ministrului corupt si las Tudorel Toader.
      Sectia pentru Procurori a blocat numirea procuroarei corupte, aflate in slujba mafiei psd, Florea, la conducerea Sectiei Speciale.
      Ignorarea avizului CSM nu este obligatoriu un lucru rau.
      Sectia pentru Judecatori este compusa in majoritate din oamenii mafiei psd.
      Foarte bine daca Presedintele nu tine cont de avizele date de Sectia pentru Judecatori sau cele date de CSM, in ansamblu, unde mafia psd are majoritate.
      Propunerile, avizele si numirile trebuie sa le faca persoanele cinstite, corecte, competente, incoruptibile si nesantajabile.
      Daca ministrul justitiei este cinstit, corect, competent, incoruptibil si nesantajabil, asa cum a fost Monica Macovei, este foarte bine ca ministrul justitiei sa faca propuneri.
      Daca presedintele este cinstit, corect, competent, asa cum a fost Basescu cand i-a numit pe Morar si pe Kovesi, asa cum a fost Iohannis, cand i-a numit pe Lazar si Kovesi, este foarte bine ca presedintele sa numeasca, indiferent de avizul CSM.
      Actualele numiri, chiar daca unele nu au avizul CSM, nu sunt catastrofale, iar daca procurorii sefi nu-si vor face corect datoria, ministrul justitiei va propune revocarea, iar presedintele ii va revoca.
      Acum, nu mai avea cine sa faca noi propuneri, ministrul justitiei fiind interimar.
      Pana la investirea unui nou guvern se pare ca va mai trece multa vreme. Pana s-ar fi demarat o noua procedura, dura prea mult.
      Probabil ca acesta a fost motivul pentru care presedintele i-a numit pe procurorii sefi.

  2. Modernizarea Romaniei , democratizarea ei se face cu oameni ce doresc sa isi asume asta , nu cu cei care nu vor si se opun vehement oricariei schimbari pe modelul -pina acum ne-a fost bine doar noua – . Dar pentru unii e greu de acceptat si inteles sau poate au o virsta ce nu le mai permite asta .

    • singurii care se opun sunt hotii, care inteleg sa isi continue hotiile la infinit. revenind la obiect, oamenii alesi pentru parchete au bube negre multiple, unii dintre ei. si mai mult ca sigur de aia au fost alesi. iar faptul ca televiziuni gen a3 nu spun nimic pe tema vorbeste de la sine. evident, pentru aia care mai si gandesc cu capul lor.

    • Nu Predoiu e de vina ca au ajuns femeile alea ditamai procurorii sefi, ci Presedintele vostru.

    • Predoiu, in loc de Hosu la DIICOT, trebuia sa-l propuna pe Horodniceanu, si nu cred ca ar mai fi fost avize negative, sau macar n-ar fi fost decat pentru Scutea, poate nici pentru ea. Din cele 3 numiri, doar Hosu este cu craci.
      Acuma, asociatia aceasta are un comunicat echilibrat si corect, treaba e ca respectarea punctelor din MCV 2018 si 2019 referitoare la selectia procurorilor de rang inalt, nu se putea face decat prin modificarea legilor justitiei, iar asta, cata vreme psd e la butoane in parlament, e imposibil. Pe de alta parte, sa se mai stea cu interimatele la varful tuturor parchetelor pana dupa parlamentare, cand se putea modifica legea in parlament, era peste putinta, cred ca se deprofesonalizau parchetele astea, de stat la cafele si anchetat gainarii. De-asta s-a dat drumul procedurii de selectie dupa legea actuala, adica cea a psd-ului, insa Predoiu a decis o seama de elemente in plus fata de ce prevede ea, pentru asigurarea transparentei, echidistantei, neamestecului etc. Nu, Hosu a pus capac tuturor.

    • Constantineasco, ce să mai facă Horodniceanu?
      a) să asigure paza celor care fură pădurile organizat pentru a nu fi deranjați
      b) să le procure chiar el droguri copiilor de liceu (poate și de primară) fiindcă pe vremea lui părinții și chiar trecătorii aflați întâmplător prin zona școlilor știau mai multe despre dealeri decât DIICOTul
      c) să organizeze el militar pe traficanți
      d) să le dea scanere de jucărie la vămi, că sunt mai ieftine măcar
      e) să asigure trecerea organizată în loturi mai numeroase pentru traficanții de carne vie

      Asta așa, la o simplă privire, altfel ar mai inventa el multe, cu experiența și puterea de muncă dovedite în anii primului mandat.

    • Ia uite cine-mi explica mie ce si cum, postacul de facto, ti s-a dat drumul din lat, ha, ca sa musti si tu nitel, si-acuma cred ca esti iar la popreala, ca a trecut ziua de alaltaieri, parchetele au capi, iar mafia psd&co crapa.

  3. „LIberalul ” Predoiu a continua politica Ciumei Rosii de numiri pe baza poltica, fara criterii, netransparent si clientelar. Tot interesul pentru Orban & KWI sa tina Justitia sub control politic

  4. Masura foarte buna din partea PNL si Yohanis. Ca si cum nu am sti de cine este populat acest CSM. Pesedeii sunt suparati ca le-a zburat ceva printre degete. Hai sa ne amintim ce valoare aveau toate institutiile astea europene in fata lui Ciordache. Pentru ca putem sau degetul aratator ridicat, adica luati cu muie plavanilor. Comentatorii astia de pe aici sunt aceeasi plavani care il aplaudau pe Ciordake si faceau sluj in fata lui Dancila. Ma supara atitudinea USR, nu stiu cine naiba ii consiliaza, dar cred ca este o greseala.

  5. Dar cati din aceste asociatii prifesionale au sarit in apararea INDEPENDENTEI JUSTITIEI pe vremea cand ciordache tragea in ea cu mitraliera la foc automat ?Pe doamna procuror general actual am vazut-o in fotografii la fiecare manifestatie de protest,NU PENTRU PENSII SPECIALE,CI PENTRU INDEPENDENTA JUSTITIEI!Asa ca,amestecandu-va printre cei care au buna credinta,voi,astia cu interese STRICT MATERIALE,ciocul mai mic si sa va vedem la lucru,ca de cand nu mai e buborel la justitie v-ati trezit subit ca vi se reduc veniturile „de serviciu”!Iar domnii jurnalisti de la acest site daca ar fi echidistanti politic,ar trebui sa arate clar ipocrizia acestor magistrati care ,vazandu-se atacati de toata lumea cand au atacat oug dat de Predoiu care taia toate pensiile speciale,acum au gasit sa-si acopere interesele meschine prin atitudinea fata de noii procurori propusi!DE CE NU AU CANDIDAT EI LA PARCHETE,A FOST CONCURS!?! CA SA SCHIMBI LEGILE DATE DE CIORDACHE SI TOADER,PLUS DEPOLITIZAREA CCRULUI,TREBUIE ALEGERI ANTICIPATE DACA NU MA INSEL, DOMNILOR JURNALISTI PLUSERISTI!

    • Esti proasta,platita sau fanatica? AMASP a fost una din asociatiile care a iesit si a protestat impotriva modificarilor legilor 303,304…Mai lasa si tu o data fesele PNL nesarutate…nu vezi ca habar nu ai despre ce scrii???Aaaa,inteleg…nu are cine sa iti faca si tie un cadou de 1 si/sau de 8 martie,si speri la un bonus de la partid…

    • Taci dracului,postak pupincurist!ATATA TIMP CAT NICIUNUL DINTRE EI NU DORESTE SA PIARDA STATUTUL DE PENSIONAR SPECIAL,NU MAI CRED NIMIC DIN CE SPUN!I! ACTIVITATEA PARCHETELOR A FOST APROAPE DE ZERO DUPA PLECAREA LUI KOVESI SI A LUI LAZAR,LE ERA BINE CU LICU,SI ALDE ALTI INTERIMARI,CU SAVONEA LA CSM SAU CU NOUA SEFA DE LA ICCJ,CARE ANULEAZA SENTINTE IN DRACI!

    • Tu ai probleme psihice serioase…reciteste poatul la care am raspuns…acuzai asociatia asta ca “ nu a sarit in apararea independentei justitiei cand Iprdace tragea cu mitraliera”, fara sa ai habar despre ce scrii…Acum o sucesti cu pensiile sociale…pupincurista esti tu,pri de proasta,ori pt bani,ca orice idiotenie fata PNL sau Iohannis,sari si incerci sa arati ca e ceva bun…daca esti doar proasta,imi e mila de tine…daca o faci pe bani, locul tau e pe Centura,nu in mediul on-line…

    • Jigodia de Sincer nu s-a mai putut abtine sa nu ma mai injure ,a trecut prea mult timp de cand scuipa venin peste tot unde comentam,asa ca,tampitul,ce si-a zis? S-a bagat intr-un cub,ca sa se racoreasca,dupa atata ura acumulata de la esecul lui barney…mai,dobitokule,daca nu esti de acord cu parerea cuiva,chiar nu poti trece mai departe,ca un om normal?Dar cred ca cer prea mult de la un cretin userist,neuronul este impartit la tot partidul!

  6. Si ce nu va convine?! Noi suntem la butoane! Sa tina cont satana si ciumele de emceveu si de prostii aia de la venetia care nu se mai scufunda odata, sa scapam naibii de ea!!!

  7. Toși cei care contestă aceste numiri, asociații și jurnaliști, nu aduc în dezbaterea criteriile profesionale ale celor două doamne. Am înțeles că a fost constituit un juriu de profesioniști care au decis în această speță. Aceeași deontologi din presă care se sufocă acum de indignare nu-mi aduc aminte să fi discutat unele acuzații la adresa tatălui doamnei Covesi și au susținut-o pe aceasta, e adevărat pentru profesionismul și forța de care a dat dovadă, cu tot avizul negativ al CSM. Foarte mulți juriști și procurori s-au compromis total prin manifestațiile în favoarea privilegiilor, considerându-se deasupra legilor.

  8. quovadis
    21.2.2020 la ora 12:47 pm
    Cineva in aceasta situatie ,este evident ca numirile trebuiau facute cu caracter definitiv si inlaturata incertitudinea , trebuia numit . Totul ne arata cum la momentul initial au fost depuse numeroase candidaturi . Alegerea facuta de ministrul justitiei nu este una arbitrara ci are in spate trecutul profesional si programele ,proiectele ,celor ce au candidat . In final decizia a fost a presedintelui . Cei care au contestat ,cel putin din informatiile pe care le avem , nu au contestat proiectele , planurile sau ceea ce candidatii alesi au prezentat ca decizie personala raportata la situatia de facto in care este tara , ci doar au criticat persoane ,unii o persoana , altii doua persoane ,altii pe toate trei ,de unde se poate imediat intelege partizanatul atasat persoanei si nu contributiei acesteia sau a planurilor exprimate prin proiectele depuse anterior numirii . Evidenta ne obliga sa intelegem ca mereu se vor gasi unii nemultumiti din cvasi motive ,dar presedintele a decis si a inlaturat astfel arbitrariul deciziilor sefilor de parchete . Decizia finala , ca importanta , este mult peste maruntele exprimari la nivel personal sau de grup . Presedintele a avut in totalitate dreptate .

  9. Aceste numiri sunt o sfidare pt. cetățeni, la fel ca cea a șefului de la 2,15, Dumitrache, care nu are certificat ORNISS

  10. ei,

    dar care este miza acestor numiri, nimic, nimic? toti va luara dupa proceduri?

    al nostru presedinte, ales in urale de toti de pe-acilea ( ati uitat ce osanale ati scris?) avu/are dosar la fals in acte, uz de fals si insusire de foloase necuvenite 300.000 de euro, dar mai vorbeste lumea in targ ca are si dosar de asociere in grup infractional pentru casa cumparata de la mostenitori inventati…..are presedintele vreun alt interes decat sa-si asigura imunitatea in fata legii? Are

    domnul Orban in calitatea sa de ministru al transporturilor facu el accident baut fiind? facu! a primit el mita pentru partid 50.000 euro! fu el numit PM al tarii, fu! are el interes sa-si securizeze pozitia, are!

    pai bietul Dragnea primi 3 ani jumate puscarie pentru instigare la fals ( deci nu fals), si paguba 8000 de euro!

    unde ati fost mai constiintelor ale natiunii in toata aceasta perioada, o dadeati cu ciuma rosie, coruptie etc…?

    vai ce judecati morale pe-acilea…ce intransigenta..

    ipocrizie la maximum….unul care incalca legea este unul care incalca legea, indiferent daca este din partidul preferat sau nu!

    ati auzit de Karl Otto Koch? asta fu comandant la Buchenwald si fu prins ca a furat din bunurile deposedate de la evrei…prin 1943 arestat, anchetat , judecat si l-au executat in aprilie 1945 de catre un pluton SS!

    era de-al lor, razboiul era pierdut, toata lumea vedea asta, si astia au aplicat legea…

    nebuni nazistii astia, dar spiritul german al respectarii legii nu l-au abandonat

    de aceea zic mai incet cu criticile, nu ca nu ar fi justificate, dar aici ati vrut sa ajunga lucrurile si aici au ajuns..

    a iesit vreunul dintre voi in strada sa protesteze la albirea dosarelor presedintelui sau ale domnului Orban?

    inca nu stiti ca nimeni nu poate ajunge sus daca nu are o pata, un dosar prin care sa fie controlat?

    pe vremea pcr-ului trebuia sa ai dosarul curat, acum daca nu ai vreo doua cu care sa fii controlat nu ocupi o functie publica!

    iar daca ai dosar iei deciziile pentru securizarea pozitiei proprii si raspunzi la telefonul care-l primesti…..

  11. Pana acum , nu s-a avut atata apetit pentru recomandarile MCV, Comisiei dela Venetia sau Greco. In mod surprinzator , asociatii , aliante sau alte structuri de asociere din lumea justitiei, vor respectarea recomnadarilor forurilor europene in materie. Dar pana acum , timp de trei ani si jumatate unde ati fost , mai ales in vremea lui Slugarel si a Savonierei?