
AMASP critică decizia CSM privind suspendarea din magistratură a judecătoarei Crina Muntean: Observăm că atât IJ cât și CSM optează pentru aplicarea unor standarde diferite atunci când se pune în discuție libertatea de exprimare a magistratului
Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” critică decizia CSM de a o suspenda din magistratură timp de șase luni pe judecătoarea Crina Muntean pentru declarații făcute în cadrul unui interviu acordat Newsweek, se arată într-un comunicat transmis de asociația profesională a procurorilor.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
AMASP se arată surprinsă de faptul că secția pentru judecători a CSM a luat decizia suspendării rapid, într-un singur termen:
„Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, asociație profesională a procurorilor, luând act de decizia Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară, din data de 15.07.2020 de sancționare a doamnei judecător Crina Muntean cu suspendarea din funcție pentru o perioadă de 6 luni pentru aspectele expuse de doamna judecător într-un interviu acordat publicației Newsweek se declară surprinsă de maxima diligență în soluționarea acțiunii disciplinare, la primul termen, celeritatea trecând aparent peste dreptul de apărare al magistratului și fiind mai importantă ca ascultarea acestuia sau discutarea administrării oricărei alte probe”, se arată în comunicatul transmis de AMASP.
De asemenea, asociația de procurori acuză Inspecția Judiciară și CSM că folosesc standarde diferite atunci când vine vorba de libertatea de exprimare a magistraților și până unde poate aceasta merge:
„Observăm că atât Inspecția Judiciară cât și Consiliul Superior al Magistraturii optează pentru aplicarea unor standarde diferite atunci când se pune în discuție libertatea de exprimare a magistratului, în funcție de criterii necunoscute ce pot genera în viziunea unui terț de bună-credință o suspiciune rezonabilă că modul de tratare a acțiunilor disciplinare ține mai mult de persoana celui cercetat decât de o jurispudență obiectivă și constantă în acest domeniu”, transmit procurorii.
Aceștia aduc și câteva exemple când CSM, consideră ei, a aplicat alt standard:
„Suspendarea din funcție a colegei judecător a avut ca temei faptul că aceasta a declarat, argumentat, că există un risc de creare a unor rețele de interese la nivel local și că din constatările personale a tras concluzia că există intervenții cel puțin lipsite de etică în cadrul instanțelor locale, în acest sens propunând și un martor care a confirmat un episod expus în interviu.
În mod suprinzător dacă aspectele punctuale afectează imaginea magistraților nu același lucru îl consideră inspecția judiciară și CSM cu privire la exprimările publice ale doamnei judecător Adriana Stoicescu: ”Pseudo justitia lor. A pseudo politistilor, agramati si burtosi, platiti regeste sa anunte cand vine potera cu vreo enervanta perchezitie domiciliara. A pseudo procurorilor, cei care au pus bazele republicii lor, in care inculpatul spune ce lapte a supt de la mama doar sa isi scape sotia insarcinata de un mic viol, asa cum discret i s-a sugerat ca s-ar putea intampla daca nu declara ce trebuie. A pseudo judecatorilor care scriu minute la dictare, asteptand infrigurati concediul intr-o tara exotica, pentru a sta linistiti in jacuzzi cu prietenul tocmai salvat…” În acest caz cele două instituții au considerat că este vorba de o exercitare conformă a libertății de exprimare a magistratului și că nu este afectată în niciun fel independența și imaginea justiției”.
CONTEXT
Fosta președintă a Tribunalului Bihor, judecătoarea Crina Muntean, a fost sancționată de Secția pentru judecători a CSM cu suspendarea din magistratură pe o perioadă de 6 luni pentru un interviu acordat revistei Newsweek.ro, potrivit unui comunicat al CSM.
Decizia a fost luată cu 6 voturi, printre care fosta șefă a CSM, Lia Savonea, și actuala șefă, Rodica Țînț, au explicat pentu G4media.ro surse judiciare. Un vot pentru o sancțiune mai blândă de genul avertisment a dat judecătorul Bogdan Mateescu, iar membrii CSM Mihai Bălan și Andrea Chiș au votat pentru respingerea acțiunii disciplinare inițiate de Inspecția judiciară.
Judecătoarea Muntean a fost găsită vinovată pentru ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.
sursa foto: judecătoarea Crina Muntean
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii