G4Media.ro

Alexandru Rafila: Sunt foarte multe spitale cu risc seismic în România /…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Alexandru Rafila: Sunt foarte multe spitale cu risc seismic în România / Nu putem să interzicem accesul la servicii de sănătate pentru că nu avem o infrastructură ideală

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că „foarte multe” spitale din România funcţionează în clădiri cu risc seismic, el arătând că „nu putem să interzicem accesul la servicii de sănătate pentru că nu avem o infrastructură ideală”. Medicul susţine însă că problema reală nu o reprezintă cea a clădirilor, ci cea legată de dispersarea colectivelor care sunt specializate.

Ministrul Sănătăţii a dat explicaţii legate de funcţionalitatea unităţilor medicale afectate de incendii izbucnite în timpul valurilor pandemiei de COVID-19, cum ar fi Institutul „Matei Balş” sau Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

„La Balş am reluat activitatea. La Constanţa, din păcate activitatea nu a fost reluată, eu am fost în cursul lunii ianuarie acolo, am vizitat spitalul, spitalul nu a suferit, din fericire, foarte mult în urma incendiului, au fost distruse trei încăperi, deci nu a fost o problemă majoră. După incendiu, s-a constatat că spitalul are risc seismic, dar nu datorită incendiului, aşa era clădirea, cu risc seismic. Sunt foarte multe spitale cu risc seismic în România şi noi avem o datorie şi aşa scrie peste tot, chiar şi cred că în Constituţia României scrie că oamenii au dreptul la acces la servicii de sănătate, nu putem să interzicem accesul la servicii de sănătate pentru că nu avem o infrastructură ideală. Trebuie să face spitale noi, avem PNRR-ul, sunt programele operaţionale regionale, există şi alte instrumente care sper să ducă la construcţia de spitale în România, dar trebuie să se desfăşoare activitatea. Spitalul, din punct de vedere funcţional, era în regulă, primăria s-a ocupat pentru înlocuirea instalaţiilor electrice ale spitalului şi instalarea unor senzori care să permită evitarea oricăror concentrări excesive de oxigen. Din păcate, termenele de finalizare a acestor lucrări s-au tot prelungit. (…) Pericolul cel mai mare care poate apărea – şi nu neapărat la Constanţa, oriunde (…) – colectivele care lucrează împreună de mulţi ani şi care sunt profesionalizate, fiecare ştie ce are de făcut, nu pot fi împrăştiate, distrugerea colectivelor specializate din sănătate este cel mai periculos lucru, pentru că o clădire poţi să o faci, un colectiv care este împrăştiat duce la pierderea capacităţii de acorda asistenţă medicală de calitate”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

El a adăugat că un proiect precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu poate să ducă la o schimbare în termen de câteva luni, arătând că este nevoie de timp pentru realizarea investiţiilor.

Rafila a subliniat că Ministerul Sănătăţii este „în termen” cu pregătirea diferitelor etape din PNRR.

El a anunţat că în interiorul Ministerului Sănătăţii a fost avizat proiectul Ordonanţei de Urgenţă care face posibilă înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Investiţii în Sănătate care are drept obiective, printre altele, realizarea spitalelor regionale Iaşi, Cluj şi Craiova care sunt finanţate nu din PNRR, ci din alte fonduri, inclusiv de la bugetul de stat, alte obiective fiind legate de realizarea a cel puţin trei dintre cele 25 de spitale sau unităţi sanitare de interes naţional sau regional pe care autorităţile intenţionează să le construiască.

Rafila a spus că, dacă în 2019, în România, au existat aproximativ 4 milioane de internări, numărul a scăzut la jumătate în timpul pandemiei.

sursa: News.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Când erai în opoziție erai tare în clanță, acum la putere o dregi cu busuiocul.

  2. Constatatorul de serviciu, A. Rafila.

  3. Nu aveți pentru ca nu vreți sa aveți! Furați tot ,de ce sa construiți ceva?
    PSD = PNL = hoti

  4. Pe fanfaronu’ asta nu l-am auzit sa anunte despre vreun proiect in sanatate, el tot constata dezastrul ramas dupa razboiul pe care ai lui l-au dus cu romanii.

  5. 32 de ani de PSD-ism și PSD-eală, adică de hoție și corupție.
    Vinovat e Ceaușescu că nu le-a făcut să funcționeze singure , adică automate.
    Nenorociților intrați în Pământ.

  6. 32 de ani de hoție ideala.