G4Media.ro

Alegerile intermediare reconfirmă divizarea profundă a Americii. Câteva impresii post-electorale

SONY DSC

Alegerile intermediare reconfirmă divizarea profundă a Americii. Câteva impresii post-electorale

Partidul Democrat a reușit să preia controlul Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington, în timp ce republicanii vor avea în continuare majoritatea în Senat, în urma celor mai controversate alegeri intermediare din istoria recentă a Statelor Unite, desfășurate marți într-o atmosferă extrem de polarizată.

Republicanii președintelui Trump, care aveau o majoritate de două mandate în Senat (51 la 49), au câștigat încă cel puțin două locuri deținute de democrați, mărindu-și avantajul în camera superioară a legislativului american.

În ceea ce privește Camera Reprezentanților, care era dominată de republicani (235 de mandate republicane față de doar 193 democrate), rezultate neoficiale arată că democrații au reușit să obțină cel puțin 34 de mandate care erau deținute până acum de către republicani. Estimările presei americane (rezultatele oficiale finale vor fi anunțate în zilele următoare) confirmă însă ceea ce comentatorii au remarcat de mult: America continuă să rămână profund divizată în funcție de opiniile politice, iar un efect major al acestei situații este acela că Congresul de la Washington va fi împărțit și el între cele două mari partide tradiționale americane.

Americanii au ales marți toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților (mandatele sunt de doi ani) și 35 din cei 100 de senatori din Congresul federal (senatorii au mandate de șase ani), 39 de guvernatori, precum și numeroși alți oficiali la nivelul statelor și la nivel municipal. Noul Congres își va începe mandatul în ianuarie 2019.

Votul din acest an a înregistrat mai multe premiere: prima femeie musulmană și prima femeie nativă americană au fost alese în Congres pe listele democraților. Alexandria Ocasio-Cortez, care are 29 de ani, a devenit cea mai tânără persoană aleasă vreodată în legislativul American, în timp ce democratul Jared Polis (Colorado) este primul homosexual declarat ales guvernator în acest stat. În total, peste 100 de femei vor fi member ale Congresului American.

Climatul politic extrem de volatil și precedentul de la alegerile prezidențiale din 2016, când cele mai multe dintre sondajele de opinie nu au reușit să anticipeze rezultatul corect al votului, au făcut ca scrutinul din această săptămână să stea sub semnul întrebării până în ultimul moment. De altfel, la fel ca în urmă cu doi ani, multe dintre predicțiile analiștilor nu s-au adeverit.

Opinii la cald

*Este prima dată după 1982 când acest tip de scrutin – organizat la mijlocul mandatului unui președinte în funcție – se termină cu rezultate atât de divergente, dovedind, încă o dată, divizarea profundă a Americii și caracterul politic atipic reprezentat de era Trump. De altfel, deși numele președintelui nu s-a aflat pe buletinul de vot, scrutinul a fost și un referendum despre un lider care este iubit și detestat în aceeași măsură în America, despre politicile sale și despre politicienii republicani care au ales să îi îmbrățișeze discursul și să meargă pe mâna lui în alegeri. Iar influența politică a lui Trump a fost uriașă, mulți dintre candidații republicani susținuți de el reușind să câștige cursele în care au fost angrenați, indiferent că a fost vorba de mandate de senator, congresman sau guvernator (cum a fost cazul senatorului Ted Cruz în Texas sau a guvernatorului Ron DeSantis în Florida). Este o nouă confirmare că, în acest moment, Partidul Republican e Partidul lui Trump.

* Deși analiștii anticipau un “val albastru” al democraților, care să preia controlul total al Congresului american și să deraieze complet agenda politică a președintelui republican Trump, acest lucru nu s-a realizat decât parțial. Republicanii și-au extins majoritatea în Senat, un lucru semnificativ, subliniat și de liderul de la Casa Albă, care a scris pe Twitter: Un succes incredibil în această seară. Mulțumesc tuturor! Valul tsunami democrat preconizat în ultimele săptămâni nu s-a produs, iar republicanii s-au descurcat mult mai bine decât indicau majoritatea sondajelor de opinie.

* Este aproape sigur însă că democrații din Cameră se vor grăbi să blocheze, prin toate mijloacele pe care le au la dispoziție, inițiativele legislative ale președintelui Trump. Cel mai probabil, ei vor declanșa investigații în comitetele pe care le vor controla, inclusiv legate de interferența Rusiei în alegerile din 2016, afacerile lui Trump și ale familiei sale sau taxele președintelui.

* Eforturile unor democrați de a-l suspenda din funcție pe președintele Trump sau pe judecătorul Brett Kavanaugh, recent confirmat la Curtea Supremă, sunt practic nule în condițiile unui Senat majoritar republican. Deși ar putea să declanșeze procedura de destituire a lui Trump în Camera Reprezentanților, democrații nu vor avea nicio șansă să câștige voturile necesare în Senat.

* Factorul Kavanaugh a fost semnificativ. Drama legală care a înconjurat confirmarea judecătorului nominalizat de Trump pentru Curtea Supremă, și eforturile disperate făcute de democrați, par să fi mobilizat alegătorii republicani. De altfel, unii analiști au vorbit în ultima perioadă de faptul că încrâncenarea dovedită de democrați în săptămânile de dinaintea confirmării lui Kavanaugh ar putea să aibă efectul contrar și să îi determine pe republicani să iasă în număr mare la vot. Primele estimări par să sugereze că acest lucru s-a întâmplat (patru din cinci democrații care au votat împotriva judecătorului în Comitetul din Senat și-au pierdut mandatele), iar republicanii și-au mărit avantajul în Senat datorită acestui lucru.

* Un Senat republican va continua, fără discuție, să confirme judecătorii conservatori nominalizați de președintele Trump la curțile de apel și la cele inferioare. Acest lucru va cimenta moștenirea sa juridică și este, fără doar și poate, una dintre cele mai importante lucruri prin care va rămâne cunoscut liderul republican, cu efecte semnificative pentru multe generații de-acum înainte.

* În condițiile unui Congres divizat, analiștii cred totuși că există suficiente zone în care cele două partide ar putea să coopereze. Mai mulți democrați din Cameră reprezintă districte care îmbrățișează poziția lui Trump în domeniul comerțului, astfel că acolo se pot realiza unele înțelegeri politice. Iar noul tratat obținut de Trump cu Mexic si Canada, care să înlocuiască NAFTA, și pe care Congresul îl va vota anul viitor, va fi un test major în acest scenariu în care legislativul de la Washington este împărțit între cele două partide.

* Odată alegerile intermediare terminate, bătălia politică pentru Casa Albă 2020 poate începe. Trump a anunțat deja de câteva luni că va candida și, cel mai probabil, va fi nominalizatul republican. În tabăra democraților, lucrurile nu sunt clare. Analiștii estimează că vor exista cel puțin 20 de democrați care își vor depune candidaturile, iar luptele dintre ei vor fi dure. În condițiile unui Congres divizat, este mai mult ca sigur că polarizarea americanilor va continua, iar tensiunile politice vor fi tot mai accentuate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Democratii vor cuceri totul peste 2 ani. Deja era Trump apune! Sa pierzi peste 30 de fotolii in Camera Reprezentantilor si sa te lauzi ca ai castigat doar 2 in Senat si acelea in zone rurale, e o rusine pentru Trump si republicani.

    • Trump nu stie ce-ai aia rusine. A avut datorii de miliarde si fiindca nu il imprumuta nimeni din SUA, a gasit bani la oligarhii lui Putin, iar acum isi achita obligatiile fata de ei. Este complet lipsit de orice urma de constiinta sau bun simt.

      Americanii vor ce ofera democratii, asigurari de sanatate, scoli bune etc. Republicanii castiga numai prin minciuni, propaganda, prin sperierea publicului ca „vai, vine caravana cu imigranti”, din care vreo 10% vor primi azil, restul vor fi intorsi din drum.

      Fara a teroriza publicul, republicanii ar pierde puterea, fiindca nu le face pielea doi bani in materie de guvernare.

      Republicanii sunt ca PSD-ul nostru, dau spagi electorale fiindca fara ele nu-i voteaza nimeni.

    • daca pentru tine 2 si 4 sunt egale atunci da , ai dreptate !

    • @Marian si @2o87:
      Este exact invers ! Democratii sunt precum pesedistii : Au castigat Camera Reprezentantilor dar primul si al doilea si al treilea gand in ordine pe care il au e sa faca comitete si comitii ca sa il suspende pe Trump si apoi sa-l demita !

      PS. Daca DOAR asta-i mana pe ei in lupta, peste doi ani risca sa piarda din nou prezidentialele si alegerile parlamentare.

  2. Si totusi ,ca un paradox economia e in crestere,somajul a ajuns la 3,7
    se pare ca anumite masuri functioneaza

    • In economie exista niste cicluri care nu depind neaparat de masurile la zi ale politicului.
      In plus, e posibil sa iei masuri (gen cheltuieli pe datorie) care sa-ti dea crestere economica 9 ani din 10, dar in al 10-lea an sa bagi tara in faliment (vezi PSD, Erdogan, Trump).

    • Mai mult ca sigur ca este vorba de „greaua mostenire” din epoca Obama. 🙂
      „Maretele calitati” ale lui Trump o sa isi arate rezultatele peste vreo 3-4 ani.

    • Care masuri? Alea pe care le-a adoptat Obama pentru a stabiliza economia?

      Trump e prea prost sa inteleaga cum functioneaza economia. El a primit 413 milioane de dolari de la tatal sau, cu toate astea a intrat in datorii de miliarde si lucreaza pentru rusi ca sa le achite.

    • @max si @Radu:
      S-ar putea ca fruntasii democrati sa fie maniati pe Dumnezeu ca nu adat un pui de criza economica pt a-i ajuta sa-l faca una cu pamantul pe Trump !

      PS. Dar ei se roaga in continuaew ! :)))

  3. Democratia a fost inteleasa gresit si asa s-au nascut monstrii.