G4Media.ro

Alegeri prezidențiale SUA: Trump contra Biden – ce spun sondajele de opinie?

Foto: Facebook Joe Biden/Dondal Trump

Alegeri prezidențiale SUA: Trump contra Biden – ce spun sondajele de opinie?

După Super Marțea în care 16 state și-au desemnat prin alegeri primare sau caucus (adunare a membrilor de partid dintr-un stat) delegații la convenția națională a celor două mari partide, a devenit clar că în noiembrie în alegerile prezidențiale vor fi aceiași candidați ca în 2020: Donald Trump din partea Partidului Republican și Joe Biden din partea Partidului Democrat.

De data aceasta situația este inversă față de acum patru ani, când Trump era președintele Statelor Unite, acum această funcție este ocupată de Biden.

Mai sunt opt luni până la scrutinul prezidențial și până atunci se pot întâmpla multe, dar este interesant de văzut care este situația sondajelor de opinie la ora actuală. Media sondajelor făcută de site-ul non-partizan RealClearPolitics îi dă lui Trump un avantaj de 1,8%, 47,6% – 45,8%, în perioada 13/02 – 6/03. Sunt luate în calcul 12 sondaje de opinie, care variază de la un avantaj Trump de 6% la un avantaj Biden de 4%.

În ciclurile electorale precedente, la același moment – 8 martie – în 2020 Biden avea un avantaj de 5,5%, iar în 2016 candidata de atunci a Partidului Democrat, Hillary Clinton, îl devansa pe Trump în sondaje cu 4%.

Dar intenția de vot națională nu este determinantă, pentru că președintele SUA nu este ales prin vot direct, ci de un Colegiu Electoral, format din 538 de Mari Electori, aleși la rândul lor de electoratul din cele 50 de state federale, plus Districtul Federal Columbia. În 2016, deși a avut doar 46,1% din voturi pe plan național față de 48,2% Clinton, Trump a obținut votul a 304 electori față de 227 pentru Clinton (cu șapte voturi anulate).

Marii Electori dintr-un stat (al căror număr este egal cu numărul senatorilor – 2 pentru fiecare stat – plus numărul membrilor Camerei Reprezentanților al statului respectiv – de la 1 la 52 în funcție de populație) sunt atribuiți pe principiul “winner takes all”, candidatului care obține cel mai mare număr de voturi. Sunt două excepții: statele Nevada și Maine, care atribuie câte doi Mari Electori câștigătorului votului pe ansamblul statului, și restul câștigătorului votului în districtele electorale pentru Camera Reprezentanților pentru statul respectiv (3 în Nevada, 2 în Maine).

Aceasta face ca unele state să fie mai importante decât celelalte. Acest state se numesc “battleground states”, acolo unde lupta este strânsă. RealClearPolitics dă situația sondajelor în aceste state. De pildă, în Pensylvania (19 voturi în Colegiul Electoral) Biden are un avantaj de 0,8%, în timp ce Trump conduce în Georgia (16) cu 6,5%, Carolina de Nord (16) cu 5,7%, Michigan (15) cu 3,6%, Wisconsin (10) cu 1%.

În cele mai mari state sondajele dau avantaje confortabile pentru Biden în California (52) și New York (28) și pentru Trump în Texas (40) și Florida (30), deci acestea nu sunt incluse în categoria battleground states.

RealClearPolitics face o centralizare a Marilor Electori în favoarea celor doi candidați bazat pe aceste sondaje din state și ajunge la concluzia că Trump se poate baza pe 219, Biden pe 215, în timp ce 104 sunt în categoria “toss-up”, adică sunt în state unde diferența este prea mică între cei doi candidați pentru a-i atribui unuia sau altuia.

Dacă însă se ia în considerare cifra medie din sondaje, indiferent de diferență, atunci cei 538 de Mari Electori se împart astfel: Trump 293, Biden 245. Așa cum spuneam însă la începutul acestui articol este mult prea devreme pentru a face un pronostic în acest scrutin prezidențial care va avea loc pe 5 noiembrie 2024.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...