G4Media.ro

Alegeri parlamentare Franța: s-au deschis urnele pentru votarea la primul tur de…

Foto: Adunarea Națiională a Franței

Alegeri parlamentare Franța: s-au deschis urnele pentru votarea la primul tur de scrutin

Urnele se închid la 18 ora locală (19 în România), dar cu aprobare în orașele mari votarea se poate prelungi până la 20 (21) când vor fi anunțate primele rezultate. Potrivit ministerului de interne de la Paris, participarea la vot la ora locală 12 a fost de 18,43% din totalul celor înscriși pe liste, cu șapte procente mai redusă decât la scrutinul prezidențial din aprilie, cea mai slabă rată de participare la această oră din istoria alegerilor parlamentare din Franța.

Sunt 577 de circumscripții ale Adunării Naționale (539 în Franța metropolitană, 27 în regiunile de peste mări și 11 pentru francezii din străinătate) în care se alege câte un deputat prin vot majoritar uninominal cu două tururi. În primul tur este ales candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate, care trebuie să reprezinte minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe liste.

Dacă niciun candidat nu întrunește această majoritate, atunci se organizează un al doilea tur de scrutin unde se califică toți candidații care au obținut un minimum de voturi care depășește 12,5% dintre înscriși. Dacă sunt mai puțini de doi candidați care îndeplinesc această condiție, se califică primii doi. În turul al doilea, care va avea loc pe 19 iunie, este declarat învingător candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, indiferent de procentaj.

Lupta în turul întâi se dă între alianța centristă care-l sprijină pe președintele Emmanuel Macron – Ensemble (Împreună) și alianța stângii Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes), ambele creditate cu intenții de vot de 25 – 30%.

Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) are scoruri de 19 – 22% în sondaje, iar Republicanii (LR, centru dreapta) 10 – 12%.

Sondajele indică un interes scăzut al alegătorilor, fiind posibilă o participare mai redusă decât cea din 2017, când se înregistrase deja un record negativ de prezență – 48,7%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Allez les bleus!!😂😂

  2. „Vote more of the same, get more of the same.”
    Sun Tzu