G4Media.ro

Albania a transformat o veche bază aeriană din epoca sovietică, închisă în…

Sursa foto: Pentagon

Albania a transformat o veche bază aeriană din epoca sovietică, închisă în 2005, într-un centru regional al operațiunilor aeriene NATO

Albania, membră a NATO, care nu are avioane de luptă proprii, a deschis luni o bază aeriană reconstruită din epoca sovietică pentru a deservi avioanele NATO, pe fondul unei amenințări sporite din partea Rusiei, a declarat premierul Edi Rama, scrie Reuters.

NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru baza aeriană Kucova, pentru a-și consolida prezența în regiune. Modernizarea bazei a inclus renovarea turnului de control, a pistelor, a hangarelor și a spațiilor de depozitare.Spațiul aerian al Albaniei, țară de la Marea Adriatică, care se învecinează cu Grecia la sud și Muntenegru la nord, este protejat de Italia și Grecia.

„Aceasta este o bază care (va adăuga) un alt element de securitate pentru regiunea noastră din Balcanii de Vest, care știm cu toții că este o regiune pusă în pericol de amenințarea și ambițiile neo-imperaliste ale Federației Ruse”, a declarat Rama în timpul inaugurării.

Premierul albanez Edi Rama a salutat reactivarea bazei aeriene, care a fost închisă oficial în 2005, ca „un alt element de securitate din regiunea noastră din Balcanii de Vest, despre care știm bine că poate fi pusă în pericol de amenințările și ambițiile neoimperialiste ale Federației Ruse”.

„Transformarea bazei aeriene Kucova este o investiție strategică și arată că NATO continuă să își consolideze prezența în Balcanii de Vest, o zonă de importanță strategică pentru alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White.

Rama a precizat că Tirana a oferit, de asemenea, și discută cu NATO o bază navală în vestul Albaniei.

După discursurile de la ceremonie, două avioane de luptă americane F-16 și două F-35 de la baza aeriană Aviano din Italia au survolat zona, în timp ce două Eurofighter au aterizat, notează ABC News.

Baza aeriană este situată în micul oraș Kucova, cunoscut cândva sub numele de „Orașul Stalin”, când MIG-urile de fabricație sovietică și chineză erau în așteptare pentru ordinele de intervenție în cazul unui război cu Occidentul care nu a mai sosit niciodată. Țintele probabile atunci erau Austria, Germania, Italia și Danemarca, a declarat Rama.

„Astăzi trăim într-o epocă diferită și, din fericire, Albania se află de partea cealaltă”, a spus Rama.

Albania, care a aderat la NATO în 2009 și dorește să devină membru UE, este, de asemenea, în discuții cu NATO pentru a construi o bază navală la Porto Romano, pe coasta Adriaticii.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...