
Al treilea obiect interstelar observat de străbate în această perioadă Sistemul Solar
Un obiect cosmic provenit din afara Sistemului Solar a fost observat în timp ce zbura cu mare viteză prin interiorul acestuia, fiind cel de-al treilea vizitator interstelar detectat vreodată de omenire, au confirmat miercuri mai mulţi astronomi, informează AFP, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Acest obiect ceresc interstelar, probabil cel mai voluminos observat vreodată, a fost clasificat în rândul cometelor de către Centrul pentru Planete Minore din cadrul Uniunii Astronomice Internaţionale (UAI).
Aspectul său „sugerează că este mai degrabă un corp compus în principal din gheaţă decât din rocă”, a declarat Jonathan McDowell, astronom la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian.
El nu prezintă niciun risc de coliziune cu Pământul, a declarat Richard Moissl, directorul departamentului de apărare planetară din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). „Va zbura adânc în Sistemul Solar, trecând prin interiorul orbitei lui Marte”, a adăugat el.
Astronomii încă îşi perfecţionează calculele, dar viteza sa pare să depăşească 60 de kilometri pe secundă, adică peste 200.000 km/h. Acest lucru înseamnă că obiectul interstelar nu este legat de orbita Soarelui.
De asemenea, traiectoria sa „indică faptul că nu se află pe orbita Soarelui, ci provine din spaţiul interstelar şi se va întoarce acolo”, a adăugat Richard Moissl.
Bazat în Hawaii (SUA), proiectul ATLAS de monitorizare a asteroizilor, finanţat de NASA, agenţia spaţială americană, a descoperit obiectul marţi, a scris astronomul american David Rankin pe reţeaua de socializare Bluesky.
Astronomi profesionişti şi amatori din întreaga lume au examinat apoi datele înregistrate de telescoape, reconstituind traiectoria acestuia începând cu 14 iunie.
Dimensiunea obiectului este estimată în prezent la 10-20 kilometri în diametru. Însă el ar putea fi mai mic dacă este compus într-adevăr din gheaţă, care reflectă mai multă lumină.
Observabil până anul viitor
„Va deveni mai strălucitor şi se va apropia de Soare până la sfârşitul lunii octombrie şi va putea fi observat (cu telescopul) până anul viitor”, a explicat Richard Moissl.
Acesta este cel de-al treilea obiect observat vreodată care provine din spaţiul interstelar.
Primul dintre ele, Oumuamua, a fost detectat în 2017. Era atât de ciudat încât cel puţin un om de ştiinţă renumit a fost convins că era vorba despre o navă extraterestră – însă teoria sa a fost infirmată între timp de cercetări ulterioare.
Al doilea bolid interstelar, 2I/Borisov, a fost detectat în 2019.
Noul vizitator pare să se deplaseze „mult mai rapid decât primele două obiecte extrasolare descoperite”, a declarat Mark Norris, astronom la Universitatea Central Lancashire din Regatul Unit.
Obiectul se află în prezent la aproximativ aceeaşi distanţă de Pământ ca Jupiter, a adăugat el.
Conform modelelor computerizate, ar putea exista până la 10.000 de obiecte interstelare care circulă în Sistemul Solar în orice moment, majoritatea dintre acestea fiind mai mici decât obiectul nou descoperit, a subliniat acelaşi om de ştiinţă.
Dacă aceste modele sunt exacte, noul observator astronomic Vera C. Rubin din Chile ar putea descoperi în curând astfel de mici călători interstelari în fiecare lună, a estimat el.
„Este imposibil să trimitem o misiune spaţială pentru a intercepta noul obiect”, a explicat Richard Moissl. Cu toate acestea, un astfel de eveniment le oferă oamenilor de ştiinţă o ocazie rară de a studia corpuri cereşti provenite din afara Sistemului Solar.
De exemplu, dacă observaţiile pot detecta precursorii vieţii, cum ar fi aminoacizii, pe un astfel de obiect cosmic, atunci acest lucru le va oferi cercetătorilor „mult mai multă încredere în faptul că condiţiile pentru apariţia vieţii există şi în alte sisteme stelare”, a explicat Mark Norris.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.