G4Media.ro

Adriana Pistol, despre șpaga în spitale: Pe toţi pacienţii îi sfătuiesc să…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Adriana Pistol, despre șpaga în spitale: Pe toţi pacienţii îi sfătuiesc să renunţe la aceste practici din simplul motiv că nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol îi sfătuieşte pe toţi pacienţii să nu mai dea bani medicilor, susţinând că „nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum”. Ea a recunoscut însă că această mentalitate este una dificil de schimbat, relatează News.ro.

Adriana Pistol a fost întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă consideră şpaga în spitale un fenomen, în condiţiile în care românii consideră că medicii sunt mai corupţi decât politicienii.

„Nu deţin informaţii referitor la acest subiect în sensul de date foarte concrete. În mod sigur, dacă cetăţenii simt lucrurile astea în continuare, ceva se petrece. Din puţinele informaţii pe care le deţin ştiu că Agenţia de Integritate a Ministerului Sănătăţii are un program prin care se colectează de la cetăţeni toate aceste informaţii. Ne-am uitat puţin în ultimele două luni şi ceea ce am observat a fost faptul că, dintre respondenţi, în urma sms-ului pe care îl primesc după ce au făcut o vizită într-o unitate sanitară, în jur de doi la sută dintre aceştia reclamă că li s-au solicitat diverse beneficii de către diverse persoane din unităţile sanitare şi tot cam atâtea aveau şi disponibilitatea să reclame acest lucru organelor în drept, fapt care se şi petrece, sunt încurajaţi să facă acest lucru”, a declarat Adriana Pistol.

Întrebată ce poate face Ministerul Sănătăţii pentru a schimba acest lucru, ea a răspuns: „Ministerul Sănătăţii nu poate face mai mult decât să stimuleze toţi cetăţenii care sunt puşi într-o astfel de situaţie să comunice acest lucru şi să aibă o atitudine proactivă alături de minister pentru a sfârşi astfel de practici, pentru că este singura modalitate prin care noi putem să acţionăm. Cred că toţi medicii şi toate cadrele medicale din România sunt cei care trebuie să participe la schimbarea mentalităţii populaţiei despre această tagmă profesională şi asta o pot face printr-un comportament adecvat faţă de pacienţii lor, care să nu implice sub nicio formă astfel de practici”.

Ea îi sfătuieşte pe pacienţi să renunţe la aceste practici.

„Pe toţi pacienţii îi sfătuiesc să renunţe la aceste practici din simplul motiv că nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum. Este o mentalitate, într-adevăr, care este dificil să fie modificată, dar oamenii trebuie să înţeleagă că nu este o practică la care trebuie să recurgă. Nu vor fi operaţi altfel sau trataţi altfel decât cum scriu protocoalele operatorii. (…) Este bine să uităm de astfel de practici. Fiecare dintre noi trebuie să participăm la acest lucru. Recunoştinţa ne-o putem arăta printr-o strângere de mână, printr-o privire care înseamnă mai mult decât orice altceva”, a afirmat secretarul de stat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Poate nu capeti ingrijiri in plus, dar nu esti ignorat cu orele de medici si asistente. Medicii parca sunt mai atenti cand fac operatii dupa o spaga si nu uita ace prin tine. Nu primesti nimic in plus, dar cu siguranta n-o sa fii tratat in ultimul hal cu se intampla de obicei daca nu dai spaga. Spaga nu se da ca sa primesti ceva in plus, ci ca sa primesti ceea ce este normal.

  2. rezidentii au si ei nevoie de material didactic

  3. Nu capeți nimic in plus dacă dai șpaga.
    Problema îi cand nu dai….Nu capeți nimic,canci,nexam,niet,nicht,nema,noada,etc.

  4. Pana si eu am dat spaga la spital. Nu dai spaga pentru tratamente speciale o dai ca sa te bage in seama si pe tine. Tin minte un batranel la spitalul general din Alexandria care astepta cu banii in mana ca lumanarea la mort.

  5. Haha, exemplu concret de săptămâna trecută: o verisoara a născut la Filantropia după care medicul ii spune: „să vă purtați frumos cu moașele”. Bineînțeles, mesajul era cu dubla direcție, subînțelegându-se că se astepta sa se poarte frumos cu dumnealui.
    Verisoara s-a facut ca nu a inteles aluzia si nu a dat nicio spaga.
    Ca exemplu pozitiv, soția a nascut in Decembrie la Giulești (ar fi trebuit sa nasca la Filantropia, dar era inchis pt renovări) cu un alt medic (mai tânăr) care s-a purtat excepțional. Nu a cerut niciun ban, soția nu a dat nimic la nimeni și totuși s-a purtat bine.

    • Deși pe o parte are dreptate. Aproape toate persoanele peste 50 de ani (pb are legătură cu comunismul?) pe care le cunosc nici nu concep sa nu dea spaga. Nu înțeleg exact motivele, dar probabil au trecut prin prea multe si nu le vine sa creada ca au mai aparut si medici cinstiți (in special cei mai tineri).
      Desi mai nou spaga este mai răspândită in randul cadrelor medicale adiacente, care nu au salariu foarte mare (asistenti, ingrijitoare, gardieni)

  6. Chiar dacă dai șpagă tot se poarta urit cu pacienții, am pățit-o la Institutul oncologic Fundeni, doctorița la care eram m-a cam trimis la plimbare, să-mi caut doctor în teritoriu, dar a vorbit urit de fata cu ceilalți bolnavi…. N-au nici o mila, nici compasiune și nu știu sa comunice….. Mi-a lăsat un gust tareeeee amar, nu am mers la Fundeni sa „admir” spitalul…..

  7. Cucoana asta se preface ca nu cunoaste realitatile din Romania.Este adevarat ca daca dai spaga nu beneficiezi de ceva in plus dar timpul pentru interventia intr-o operatie este primordiala.O intreb pe aceasta cucoana in cazul unei nevoi medicale a ei sau sau familiei ce face? Da un telefon o asteapta masina de serviciu la poarta casei si este dusa imediat in ambulatoriu sau sectia spitalului pentru investigatii sau interventie dupa caz.Nu mai fi ipocrita.

  8. Doamna Pistol, nu ați vrea să ieșiți dumneavoastră din biroul răcoros și sa mergeți pe la spitale, sa simulati ca aveți nevoie de un medic și sa vedeți cum sunteți tratata și când va baga cineva în seama? Voi care mergeți numai la clinice private sau clinici din afara României veniți sa dați sfaturi din acestea? Omul când suferă și are nevoie de ajutor, ar da totul numai ca sa fie tratat și salvat. Peste 90% din medici, asistente etc cer si primesc bani pentru servicii care ar trebui sa fie gratuite. In afara de mustrare verbala sau taiere de 5% din salariu, pentru cativa dintre angajati, au mai fost si alte pedepse? Toate pr0astele, care au creierul pe bigudiuri ajung sa aibă funcții importante în tara asta. Vai de mama noastră!

  9. Am ajuns la urgenta in Suedia.la neurologie.am fost tratata de medicul sef sectie Maria Neica.stiiti ce mi a spus dr .ca a ajuns in Suedia pt ca a vrut s a respecte juramintul lui Hipocrate .o super dr .ca si om deosebit .Multe multumiri intregului personal .super ingrijiri

  10. Pe ce planeta traieste femeia asta? Oamenii au de ales intre spaga si moarte. Ghici ce aleg?