G4Media.ro

Adrian Oros: Seceta se suprapune crizei provocate de Coronavirus. Estimăm o scădere…

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Adrian Oros: Seceta se suprapune crizei provocate de Coronavirus. Estimăm o scădere a producției de grâne de 50%. Efectele se vor vedea în economie. Ministerul îi va despăgubi pe proprietarii culturilor de grâne

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, avertizează că România se confruntă cu o secetă cumplită, anul acesta, și că foarte multe suprafețe agricole sunt compromise, în ce privește producția de grâne. Sunt afectate 2,9 mil de ha de culturi, care au fost însămânțate în toamnă. „Din păcate, traversăm o secetă cu care România nu s-a mai întâlnit de foarte mulți ani, și care se suprapune crizei provocate de Coronavirus”, a spus Oros, sâmbătă seara, într-o intervenție la Digi24.

Cel mai mare deficit de apă este înregistrat în terenurile din Dobrogea și Moldova a adăugat ministrul, fapt ce va duce la pagube imense pentru proprietarii culturilor de grâu, orz, secară, rapiță, porumb etc.

Ministrul a ținut să precizeze că nu există motiv de panică în rândul populației, pentru că există stocuri suficiente de grâne care să asigure necesarul de consum al României. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vor exista efecte negative în economie.

„Evident că această secetă va avea efecte în economie și în întreg lanțul agricol, un impact negativ pe care cetățenii îl vor resimți la rafturi/prețuri. Nu există însă pericolul să rămânem fără alimentele de bază, pentru că există stocuri suficiente iar ceea ce se produce acoperă necesarul de consum din țară”, a comentat Oros.

România consumă anual aproximativ 2 milionae de tone de grâu și 7 milioane de tone de porumb. Seceta va duce la o pierdere a produceției anuale de 50%, ceea ce înseamnă că necesarul de consum va rămâne acoperit, mai ales că între timp au fost  achiziționate stocuri mari de grâne de la producători, și se caută soluții pentru stocuri și la producători privați. În același timp, există stocuri semnificative și la produse de bază, precum cărnuri, lacatete etc.

„Depinde cât va dura criza, dar deocamdată sunt stocuri pentru toate produsele de bază și pentru cereale. Căutăm să mai stocăm cereale în zona privată, să compensam stocarea privată, pentru ca în toamnă să nu existe probleme”, a spus ministrul.

Adrian Oros a lansat un apel către proprietarii culturilor de cereale, invitându-i să se implice în procesul de irigare a terenurilor: „Cei care au posibilitatea să irige, trebuie să facă acest lucru. Din păcate nu toată lumea se conformează. Noi am dat drumul la pompele de apă pe 1600 de km, dar foarte puțini și-au pus în funcțiune instalațiile de irigații. Avem o situația cu 884.000 de hectare de teren și se irigă doar 12000 de hectare. Avem informații certe că pe multe proprietăți, deșie există posibilitate, nu s-a început pomparea de apă”.

Cei care vor fi afectați de secetă vor fi despăgubiți, a mai spus ministrul Oros: „Fermierii să anunțe autoritățile locale, vor fi trimiși repezentanți ai comitetelor pentru situțaii de urgență, se va face evaluare în teren, iar noi vom aloca despăgubiri”,

Sursa Fot: Inquam Photos / Cornel Putan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Nu vor avea niciun motiv sa-si puna irigatii deoarece le asigura statul despagubiri cand e seceta (adica la fiecare 4 ani, cel mult). In consecinta, fermierii de cereale din zona respectiva vor avea profitul asigurat chiar daca lasa productia in voia sortii, doar bugetul de stat va fi afectat.
    Ar trebui cel mult sa le ofere subventii pentru instalarea de sisteme de irigatii, nu trebuie sa-si asume guvernul sa le plateasca despagubiri, mai ales ca suntem in criza economica globala.

  2. ar fi bine să se obişnuiască să fie secetă…

  3. Agricultura în loc sa fie motorul economiei ea a devenit un gaura neagra la buget prin evaziune fiscala frauda cu fonduri europene fraude cu subvenții și munca la negru. Nu am înțeles niciodată de ce se acorda subvenții în Cash fermierilor, când acești bani nu ajung în agricultura ci în buzunarul mafioților. Cu banii din subvenții se puteau construi sisteme de irigații, spatii de depozitare, ferme agricole, infrastructuri agricole, locuri de procesare și valorificare a produselor agricole etc. Unii fermieri nu lucrau deloc terenurile agricole sau le lucrau în bătaie de joc și primesc subvenții sau tot felul de ajutoare sau acum calamități egale cu un fermier de buna calitate și credința. Subvențiile trebuie transformate bună în imputuri agricole sau în tot ce are nevoie un fermier în agricultura și înăsprire a condițiilor de acordare a subvenții colaborat cu controale permanente în teren. Au fost cazuri relatate de presa sau dovedite în instanțe ca suprafețe de teren nu erau lucrate și primeau subvenții sau unii aveau crotalele la animale în sertar și încasau subvenții pe ele dar animalele erau de mult procesate.

  4. Cine se plânge acum , acei care nu au nicio legătură cu agricultura dar se prefac că lucrează acei vânători de subvenții și facilități care slava Domnului sunt destule. Sunt tot felul de scheme de plată ,vezi site Apia, subvenții , rambursări de TVA , subvenții la motorină , vezi cât este prețul la pompă scazi subvenții la motorină și TVA și îți dă prețul cu care fermieri iau motorina, și tot se plâng că statul nu îi ajută. Un fermier onest își asigură culturile , a investit in sisteme de irigații , lucrează terenul că la carte , pune semințe certificate calitativ etc. Cum milioane de romani lucrează în agricultura altor state iar la noi nu lucrează mai nimeni cu așa un potențial agricol imens ??? Cum statul acordă miliarde de euro unor PFA sau II fără că aceste firme să aibă minimum un angajat. Subvențiile trebuie acordare in funcție de mărimea fermei iar de la 50 ha in sus cine primește subvențiile să aibă angajați cu caracter permanent. Dacă acum avem milioane de pensionari CAP in viitor din agricultură nu o să mai iasă nimeni la pensie. Nu plâng comunismul dar ca proiect colectivizarea a făcut bine agriculturii. Acum exportam materie primă , mâna de lucru și importăm pâine congelată sau carne congelată de zeci de ani. Un lanț al producerii depozitarii procesării și valorificării in regim propriu trebuie pus urgent la punct ajutate de stat doar aceste ferme. Nu unul care lucrează terenul la mișto încasează subvențiile face evaziunea fiscală nu are angajați dar își permite mașini luxoase de sute de mii de euro, vile și concediile extravagante in timp ce în mediul rural sărăcia este la ea acasă tinerii pleacă peste hotare bătrânii mor iar satele dispar.

  5. Vad discuții foarte multe despre agricultura dar absolut nimeni nu vorbește cu despre nivelul arendei la noi în țară. Toți o ard cu fermieri în sus și în jos, dar este o titulatură bună prea pompoasa a fermierului. A se citi în dex ce înseamnă fermier, dar văd că că țăran nu își zice nimeni. Vin tot felul de mafioți bună își instalează în copiii la țară și ca tânăr fermier ca să nu primească sute de mii de euro nerambursabili iar subvenția tânărului este net superioara fata de un fermier obișnuit iar acel tânăr nu vine în mediul rural deloc nu cunoaște minim o buruiana. Să vorbesc despre arenda mulți dintre fermierii noștri nu lucrează terenul lor ei îl arendeaza de la proprietari de terenuri deci de la țărani în majoritate cazurilor. Se fac contracte pe 10 ani, asta nu este o problemă, problema este nivelul arendei. Dacă fermierul ce lucrează în terenul încasează bună de la apia subvenția care pornește de la 200€ la ha în funcție de cultura, societate de scheme de plata, de zonă etc și face o producție de porumb o medie de peste 11 000 kg/ha boabe arenda ajunge la țăran de 500 kg la ha, o bătaie de joc sau în cele mai multe cazuri fermierii cumpăra o ulei din en gros cu 3 lei litru și se dă la o arenda de 50 de litri de ulei pe ha rezultând o arenda de 150 de lei la ha nu mai vb de calitatea uleiul în condițiile în care când impozitul pe la primărie pe teren îl plătește proprietarul de teren în speță țăranul roman. Acest țăran a fost batjocorit întotdeauna și este în continuare. Rușine.

    • Piata arendei e o piata libera la fel ca piata chiriilor, se autoregleaza.

      Daca sunt abuzuri, carteluri, intelegeri anti-concurentiale atunci acestea ar trebui denuntate autoritatilor statului. Pana una alta Consiliul Concurentei ramane una din cele mai eficiente institutii din Romania.

      In rest, ne place sau nu ne placea, o piata libera functioneaza pe principiul cererii si ofertei. Daca esti proprietar si nu-ti place oferta de arenda primita ai optiunea alternativa sa-ti lucrezi tu pamantul.

  6. Cineva minte în legătură cu irigațiile!

  7. Despagubirile in agricultura sunt ca si subventia la incalzire. De 150 de mii de ani o tot dam, dar nu suntem in stare sa tratam cauza. Noi tratam numai efectul. Adica aruncam banii pe fereastra.Refaceam si faceam toate sistemele de irigatii cu banii la care doau unii „alesi” au acces! Adicatelea marii latifundiari! restul populimii, mai la toamna!

  8. Comisia UE ,,încurajează SM să utilizeze la maxim fondurile disponibile,, – pt ,, redresarea agriculturii,, & ,,proiecte dez. rurala,,. Cf Cadrului ,,temporar,, 02.04.2020 – sprijinul național ,,total,, care poate fi acordat unei ferme = 120.000 Euro – în cazuri speciale 125.000 Euro …

  9. Poate odată cu seceta asta dispar profitorii din agricultură . Agricultura performanta se poate face doar de oamenii pregătiți , pe suprafețe mari , doar de acei care înglobează mai multe ramuri ale agriculturii : sector legumicol, viticol, pomicol, zootehnic, etc. Nu poți avea doar cultură mare vinzi tot de pe câmp cu tirul și te plângi că prețurile sunt mici, că nu te ajută statul ,că nu ești profitabil astea sunt doar pretexte. Forța de muncă pleacă în alte țări doar din cauza acestor fermieri avari avizi de îmbogățire peste noapte fara muncă . Oricum magazinele și piețele noastre sunt pline de fructe din Polonia, legume din Olanda, carne din Spania cu etichete românești . Vina cea mai mare o au autoritățile statului mai ales cele locale care au în ochii cu bună știință la furturile din agricultură .

  10. Incopetenta crasa dovedita din nou si din nou de ministrii PNL.

    Papagalul asta de la argicultura in loc sa vina sa ne spuna ca se cauta solutii la seceta el iese sa ne anunte ca se vor da subventii si vor creste preturile. Pai de ce mai sta in scaunul de ministru ca rolul lui acolo e sa rezolve probleme nu sa trambiteze mesaje.

    E plin internetul de solutii de irigare low-cost. Exista o gramada de materiale ieftine care se pot folosi. Astazi cu o conducta de polpropilena si o pompa poti face minuni. Si e o solutie pe care o poti desfasura imediat. Nu e nevoie sa faci sapaturi. Conducta aia se poate lasa si la suprafata – am vazut asa ceva foarte des in Italia. De la cel mai apropiat rau/parau/put, un fermier isi poate rezolva problema cu o conducta si o pompa mai puternica. Ce zic eu? Si cu o cisterna trasa de un tractor se poate rezolva.

    Dar ce face ministrul nostru? E interesat sa gaseasca solutii? Sa le finanteze? Nu! Se cula pe o ureche. Vin subventii de la UE, le dam pe alea si punem mainile pe piept ca niste puturosi incompetenti.

  11. Ma macină când vad ca tinerii noștri culeg roadele agricole din alte tari europene în timp ce la noi nu au cum sa muncească. Exportăm forță de de munca, produse agricole brute și importam produse finite de proastă calitate calitate, de ce nu exportam politicienii noștri prea iubiți. Se tot spune ca este lipsa de forță de muncă, foarte Fals, este forță de de munca dar nu este plătită și respectata. Cum să muncești în țară pe post de sclav cu 50 de lei pe zi din noapte în noapte fără forme legale în timp ce afară de se plătește minim 10 euro pe oră cu 3 mese pe zi și cu forme legale.

    • @Serban

      Vorbim de cerere si oferta. Fermierii germani platesc mai bine decat fermierii romani si prin urmare muncitorii romani sa duc la munca in fermele germane.

      Cum ii putem ajuta pe fermierii romani sa poata plati si ei forta de munca la acelasi nivel cu fermierii germani? Nu stiu, dar uite o intrebare buna pt ministrul agriculturii. Cred ca incercand sa gaseasca solutii la astfel de probleme e jobul lui nu sa iasa in public cu declaratii panicarde de genul Antena3: „Soc si Groaza!”

  12. @Florin : perfect adevărat ce spui dar se potrivește în imobiliare, in agricultură lucrurile stau altfel. In primul rand persoanele ce dețin terenuri agricole sunt in general persoane in vârstă , fără putere de muncă sau posibilități financiare de a lucra terenul. Ăsta nu înseamnă că cineva poate sa își bată joc de ei sa le acorde arendă cat vor mușchii la unii sau dacă le mai acordă (vezi cazul de la Vaslui ,fostele ferme ale lui Porumboiu unde proprietarii de teren nu și-au mai primit drepturile de 5 ani de zile cu toate că terenurile sunt cultivate iar cineva încasează subvențiile) sau sa îi fure la cântar. Dacă toți acei proprietari și terenuri o să le lase nelucrate sau își vor planta salcâmi ??? Ce vor mai face fermierii pe unde își vor plimba utilajele de milioane de euro ??? Pe țărani nimeni niciodată nu ia apărat .

  13. toti analfabetii care inainte erau tractoristi fac agricultura , daca inainte se ocupau numai cu furatul cu trasul in piept al statului prin nemunca sau concedii medicale , dormeau pe sub tractoare de betivi ce erau , acum pozeaza in mari fermieri dar vechiul obicei nu l au uitat acum dupa ce trag statul in piept prin evaziune fiscala acum pacalesc si oamenii care le dau terenul in arenda . spurcata natie mai este asta de fermier. nu se gandea nimeni ca o sa vina si ani secetosi ? daca anii din urma le radea mustata ca au dat lovitura si ii durea in cot de ceilalti , tot asa sa rada si acum . populatia oricum era afectata cu pretul hranei indiferent de se facea su nu productie agricola , dar acestor fermieri li s a dat prea multa atentie ca ei asigura hrana populatiei , hai sictir putorilor voi asigurati materie prima pentru alte tari in timp ce voi incasati subventiile aceste adevarate ajutoare sociale bani nemunciti care indeamna la evaziune si frauda , eliminarea tuturor subventiilor si beneficiilor din acestr sector sa vedem cine mai ramane ???/ HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

  14. toti analfabetii care inainte erau tractoristi fac agricultura , daca inainte se ocupau numai cu furatul cu trasul in piept al statului prin nemunca sau concedii medicale , dormeau pe sub tractoare de betivi ce erau , acum pozeaza in mari fermieri dar vechiul obicei nu l au uitat acum dupa ce trag statul in piept prin evaziune fiscala acum pacalesc si oamenii care le dau terenul in arenda . spurcata natie mai este asta de fermier. nu se gandea nimeni ca o sa vina si ani secetosi ? daca anii din urma le radea mustata ca au dat lovitura si ii durea in cot de ceilalti , tot asa sa rada si acum . populatia oricum era afectata cu pretul hranei indiferent de se facea su nu productie agricola , dar acestor fermieri li s a dat prea multa atentie ca ei asigura hrana populatiei , hai sictir putorilor voi asigurati materie prima pentru alte tari in timp ce voi incasati subventiile aceste adevarate ajutoare sociale bani nemunciti care indeamna la evaziune si frauda , eliminarea tuturor subventiilor si beneficiilor din acestr sector sa vedem cine mai ramane ???/ HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
    unde sunt sistemele de irigatii ? nu ati fost in stare sa pastrati si sa le ingrijiti pe cele de pe timpul comunismului , acum fermierii vor ca statul sa le construiasca sisteme din bani publici , adica de ce ca ce chestie ? ei sa isi traga jepane scumpe , de ce fermierii nu isi cumpara masini autohtone ? la fel si ultilaje ? acum cu epidemia si seceta asta trebuie intrat tare in ramura asta a agriculturii si taiat in carne vie , fara mila fara pomana