G4Media.ro

Actorul Benedict Cumberbatch în proiectul „Don’t Take Them for Granted”- instalație dedicată…

Actorul Benedict Cumberbatch în proiectul „Don’t Take Them for Granted”- instalație dedicată personalului medical și tuturor celor din linia I

Proiectul Don’t Take Them for Granted, prezentat online în cadrul festivalului UNFINISHED, devine o instalație publică de mari dimensiuni, și va fi deschisă publicului în perioada 9 – 23 octombrie, în Piața George Enescu din București.

„Don’t Take Them for Granted” este un proiect public inițiat de comunitatea UNFINISHED ce cuprinde imagini și texte realizate de artiștii Cristian Movilă și Capucine Gros, în perioada martie – august 2020. Fotografiile și textele documentează peste 70 de ore din lupta împotriva virusului COVID-19 surprinse chiar în inima secțiilor de terapie intensivă (ATI) a principalelor spitale publice din București: Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Militar ROL 2 și Spitalul Universitar de Urgență.

Cu un voice over al actorului Benedict Cumberbatch și cu videouri auxiliare prezentate de Alfredo Jaar, proiectul reprezintă un apel colectiv de recunoaștere a efortului depus de cei din linia întâi, mai ales a cadrelor medicale din România, o forță de muncă nerecunoscută a pandemiei și invizibilă în spațiul public.

„Într-o societate cu o viziune extrem de ierarhică a lumii medicale, proiectul Don’t Take Them For Granted se concentrează în mod special pe tensiunea și dificultățile înrădăcinate adânc în sistemul nostru medical. În spatele medicilor, într-un con de umbră, se află o armată de oameni care muncesc enorm (asistente, portari, interni, tehnicieni, funcționari, curieri, paznici) și care, în aceste momente dificile, merită mult mai mult decât să fie percepuți ca și cum ni se cuvin, transmit artiștii implicați în acest proiect.

„Am ales să montăm instalația într-o piață publică pentru a aduce realitatea din spatele porților medicale în mijlocul societății și pentru a încuraja oamenii să aibă această conversație și să conștientizeze că doar având grijă unul de celălalt putem trece peste asta”, arată artsta Cristian Movilă.

„Don’t Take Them for Granted” își propune, totodată, să creeze punți între personalul medical și restul societății. Contrar izolării și a distanțării fizice impuse de această criză, proiectul conectează oamenii folosind cele mai puternice și directe legături: relațiile de familie.

 „De exemplu, a aminti că suntem cu toții copilul cuiva, este o idee simplă și accesibilă. Dar, la un nivel mult mai profund, ne face să-i vedem pe toți ceilalți ca pe o rețea invizibilă interdependentă, și nu ca pe niște indivizi solitari. În astfel de timpuri, avem nevoie de empatie, solidaritate și de o înțelegere reală a ceea ce poate însemna puterea unei comunități”, subliniază artista Capucine Gros.

Timp de două săptămâni, începând cu  9 octombrie 2020, instalația va fi deschisă publicului în Piața George Enescu din București, iar proiecțiile vor avea loc de la 11:00 până la miezul nopții. Accesul este gratuit, însă instalația se poate vizita doar în condițiile de distanțare impuse de COVID-19. De asemenea, proiectul se poate vedea și pe site-ul https://notforgranted.org/.




Despre Fundația EIDOS

Fundația Eidos este o organizație non-profit cu sediul în București, România, având ca misiune susținerea și dezvoltarea durabilă a practicilor culturale inovatoare la nivel global și multidisciplinar. Eidos operează la intersecția dintre creativitate, tehnologie, filosofie și antreprenoriat, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice. www.eidosfoundation.org

Sursa Foto/Video: Fundațoa Eidos

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nu mai calc in judetul comstanta.

    Eu cautam sentimente adevarate …

  2. eu m-am plictisit de abordarea asta. medicii sunt platiti sa faca o meserie. sa si-o faca. dont take șofer de autobuz for granted!

    • Foarte corect, medicii aleg aceasta profesie si depun un juramant prin care isi consacra viata binelui pacientilor.

      Multi pompieri mor la datorie, oameni din alte sectoare (nu la fel de educati, poate) lucreaza pe branci sau in conditii dure.

      Nu ii iau pe medicii romani “for granted”, ci pe 5.000-10.000 euro/luna, garantat, spagi incluse.

      PS Vor zice ca doar unii sunt șpăgari. Bun, ceilalți ar trebui să îi expuna atunci.

  3. 5-10k de euro pe luna castiga doar cativa neurochirurgi si specialisti si e bine ca primesc banii astia si stau in tara,pentru ca pot pleca pe 300-500 de mii pe an afara. In rest medicii castiga cat un meserias care pune faianta,iar asistentii mai putin decat un necalificat cu 8 clase din constructii. Nu,nu sunt medic am o firma de constructii.

    • Unii, nu doar neurochirurgi, castiga atat. Macar medicii sunt platiti de la buget (plus in sectorul privat) si pot sa profeseze.
      De ce sa se planga ei mai mult, cand pentru altii, antreprenori, artisti, lucratori, restrictiile generalizate au dus la pierderea afacerii sau jobului?
      V si:
      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3333117086771717&id=100002203740798&ref=content_filter

    • toti au cabinete particulare si au contracte dubioase cu spitalele, sa le foloseasca instrumetele si spatiile. te trateaza cu spatele cand ai nevoie de ceva.
      a se scuti.