G4Media.ro

Academia franceză trage un semnal de alarmă: „Limba franceză suferă de o…

sursa foto: Pexels

Academia franceză trage un semnal de alarmă: „Limba franceză suferă de o anglicizare cotropitoare”

Într-un raport publicat marţi şi dezvăluit de ziarul Le Figaro, Academia franceză trage semnalul de alarmă. „Imortalii”, cum li se mai spune membrilor venerabilei instituţii, deplâng ponderea tot mai mare pe care o iau cuvintele sau expresiile franceze cu influenţă sau amestecate cu limba engleză, transmite RFI România.

«Franglais», barbarism format din cuvintele «français» şi «anglais» este folosit de francezi pentru a descrie termenii sau expresiile în care influenţa englezei este predominantă.

În urmă cu un an, Academia franceză – instituţia însărcinată să definească limba franceză elaborând dicţionarul acesteia – a constituit o comisie care să studieze comunicarea instituţională practicată în Franţa ultimilor 15 ani. Raportul acestei comisii numără 30 de pagini şi a fost făcut public de ziarul Le Figaro.

Concluziile raportorilor sunt fără drept de apel: «limba franceză suferă de o anglicizare cotropitoare» iar riscurile sunt multiple. În primul rând o destructurare a gramaticii şi o pierdere a reperelor pentru marele public. Consecinţele sunt nefaste, mai exact se poate produce o fractură socială dublată de o fractură generaţională.

Academicienii notează că anglicismele se trag de cele mai multe ori nu dintr-o engleză literară, de nivel înalt ci dintr-o limbă de proastă calitate astfel încât sensul şi funcţia cuvintelor respective sunt alterate. Sintaxa este dată peste cap, prepoziţiile dispar iar articolele sunt suprimate. O mare parte din aceste anglicisme nu are nicio regulă sau coerenţă ortografică. Acest lucru are «consecinţe destul de grave asupra sintaxei şi chiar a structurii limbii franceze» se mai poate citi în raport.

Exemplele găsite de autorii raportului în instituţiile sau societăţile franceze sunt numeroase. Astfel, Air France face parte din alianţa companiilor aeriene botezată «Skyteam», poşta franceză propune clienţilor săi o «pickup station» iar magazinele Fnac organizează «French Days». Ministerul francez de externe este şi el criticat întrucât organizează an de an «Goût de France/Good France», eveniment menit să promoveze gastronomia franceză. Universitatea Cergy-Pontoise din periferia Parisului s-a rebotezat «CY» care în engleză dă «see why» în timp ce oraşul Maubeuge din nordul Franţei se defineşte ca fiind un «creative city». Un lanţ de pizzerii are drept slogan «Made for sharing» în timp ce constructorul de automobile Peugeot se laudă cu «unboring the future».

Articolul complet pe RFI România

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Poate ar trebui să caute moduri de a face cultura franceză mai atrăgătoare, în loc să se plângă. Și limba română e pe cale de dispariție, dar nu-i pasă statului, ocupat să-și umple buzunarele.

  2. Da, asa e, academicienii francezi trebuie sa se teama pentru limba franceza deoarece magrebienii din franta vor vorbi limba franceza cu accent englez. Acum ei sunt 40%, in 2030 vor fi 55%.

  3. De cand cu globalizarea si internetul e destul greu sa mai fie incetinita amestecarea limbilor. Si nici nu stiu daca merita efortul, cred ca ar fi mai multe avantaje decat dezavantaje in folosirea unei limbi comune. Nu m-ar mira ca peste 100-200 de ani sa se foloseasca o singura limba la nivel mondial, eventual cu mai multe dialecte locale.

  4. Numai Mishel Jeacson e de vina

  5. ultima grija a francezilor ar trebui sa fie englezismele, francezii dispar sub invazia si multiplicarea magrebienilor

    • nu numai Magreb și din fostul colonialism francez , insule oceanice Martinica, Benin Ciad / … acum sunt naturalizați vreo 7 milioane în Franța !
      Să nu uităn exportul în colonii (Algeria-Guyana/ indochina a delicvenților francezi !

  6. Cînd au exportat franțuzisme în țările române și în colonii era bine !? Colonii penitenciare ca Algeria și Guyana ? Siam ? Martinica ? ….
    Au reversul .