G4Media.ro

Abia numită ministru, Ecaterina Andronescu anunță modificarea legii Educației: Vreau să lansez…

Foto: Inquam Photos / George Calin

Abia numită ministru, Ecaterina Andronescu anunță modificarea legii Educației: Vreau să lansez un draft probabil spre sfârşitul lunii ianuarie ca să fie în dezbatere

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, sâmbătă, că intenţionează să lanseze în dezbatere la sfârşitul lunii ianuarie un proiect al noii legi a educaţiei, subliniind că raportul Preşedinţiei, „România educată”, cuprinde idei care nu au cum să nu fie luate în seamă, transmite Agerpres.

Întrebată în legătură cu raportul ‘România Educată’ lansat de preşedintele Klaus Iohannis, Andronescu a spus: „România Educată este un program pe care preşedintele l-a lansat, cred că trebuie citit şi ce este bun, mers mai departe. Nu vreau să dezvolt situaţii conflictuale. Şcoala are nevoie de înţelegerea tuturor, de aceea, când am spus că i-aş îmbrăţişa pe toţi profesorii, am spus-o figurativ, dar cu profunzimea celui care ştie că fără profesori nu poţi să faci nimic care să amelioreze situţia şcolii româneşti”.

Ea a adăugat că o să caracterizeze raportul atunci când îl va parcurge va uita cu atenţie.

„Eu nu o să-l caracterizez acum, o să-l caracterizez atunci când mă uit cu foarte mare atenţie, acum nu am putut să fiu participantă la lansare pentru că eram la Bruxelles cu tot guvernul. Am şi avut o întâlnire cu comisarul pe Educaţie (…) O să discutăm, nu vreau să tai cu cuţitul, vreau să avem o abordare corectă faţă de sistemul de învăţământ”, a mai spus Andronescu.

Întrebată dacă raportul va fi inclus în noua lege a educaţiei, Andronescu a precizat că doreşte să lanseze în ianuarie un draft al legii.

„Sunt idei (în raportul preşedintelui -n.r.) care nu ai cum să nu le citeşti să le iei în seamă, şi dacă sunt transformabile în lege, să le transformi în lege, nu este asta o problemă. Eu mă refer la documentul în ansamblul său. L-a lansat în dezbaterea publică, este foarte important că este acest lucru. Eu vreau să lansez un draft de lege probabil spre sfârşitul lunii ianuarie ca să fie în dezbatere din ianuarie până în martie şi sigur, vreau să discut cu toată lumea: cu grupurile parlamentare, cu profesorii, cu părinţii, cu toată lumea. De aceea, am şi început, ieri am avut întâlniri pe această temă cu reprezentanţii federaţiei asociaţiilor pentru părinţi, cu reprezentanţii Coaliţiei pentru dezvoltarea României şi de la fiecare culegi câte ceva. Cred că deschiderea trebuie să fie elementul principal în abordarea acestor aspecte legislative cu precizarea că îţi asumi responsabilitatea pe ce ai scris în lege şi ai trimis spre Parlament. Eu am mai făcut o încercare în 2009, ştiu care sunt mecanismele”, a evidenţiat ministrul Educaţiei.

De asemenea, ea a arătat că, în opinia sa, trebuie scrisă într-un preambul al proiectului pentru noua lege viziunea pentru evoluţia sistemului în viitor.

„Eu deocamdată vreau să stabilesc care este structura legii, să am acceptabilitate pentru această idee. Trebuie să scriem într-un preambul viziunea pentru evoluţia sistemului? Eu cred că trebuie. Ce vrem noi de la copiii? Să le dezvoltăm personalitatea capabilă să se adapteze la schimbare, să aibă acele achiziţii necesare? Toate acestea sunt nişte provocări”, a mai spus Andronescu.

Întrebată în legătură cu ideea lansată de fostul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, privind introducerea unui bacalaureat tip grilă, Andronescu a precizat că examenul de bacalaureat se dă după documentele care au fost anunţate la începutul anului şcolar. „Deci nu se face niciun fel de schimbare pe parcursul anului şcolar”, a mai spus Andronescu.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Legea educatiei a lui Funeriu a fost cea mai buna, moderna si realista lege a educatiei de pana acum, care, din pacate, a fost ciuntita din toate partile de catre PSD venit la putere. Madam Andronescu vrea sa faca o noua lege a educatiei, ea care este principalul vinovat al esecului si falimentarii educatiei romanesti?! Doamne fereste, sper sa nu se intample asta! Du-te acasa, doamna, lasa-i pe altii mai depstupati la minte sa faca un proiect modern!

    • De acord. Sper sa cada guvernul asta pana sa apuce ea sa ia vreo masura importanta.

    • Atat timp cat mai exista o scoala in Romania, va aparea o Ecaterina Andronescu pregatita sa o distruga.

      Romania nu e interesata de invatamant, ci de bani nemunciti, iar pentru asta nu-ti trebuie scoala, ci doar multa slugarnicie.

      Ne demonstreaza asta doamna Dancila, zi de zi, o analfabeta care a ajuns prim-ministru fiindca e utila mafiei politice.

      Asta e ce conteaza, nu scoala.

      Romania e invers fata de restul Europei.

    • @2087:
      Permite-mi sa te corectez in mod cordial : Nu „o Ecaterina Andronescu” ci chiar ea, „Ecaterina Andronescu”, pt ca se pare ca tanti asta este vesnica ! :)))

    • „Eu nu o să-l caracterizez acum, o să-l caracterizez atunci când mă uit cu foarte mare atenţie”

      Pm, tot vocabular sarac, demn de un analfabet functional. #hairomania :))

  2. Arata-ti muschii Caty….. daca se poate modifica BAC-ul in ianuarie…..

  3. Vrea o schimbare radicala: aia care s prinsi ca ,copiaza primesc 10 iar trogloditii aia care scriu din cap si au si un aport personal primesc 1 ca sa se invete minte sa se mai abata de la linia partidului!
    Tovarasi ,beți cerneala nu mai scrieti cu ea!

  4. Dacă vrem să le treacă pofta miniștrilor de a tot schimba legile organice trebuie schimbat modul în care acestea se pot adopta. Astfel proiectul unei legi organice trebuie să fie fundamentată științific de către institute de cercetări în domeniu sub conducerea Academiei Române care stabilesc și un orizont de timp de valabilitate, apoi proiectul astfel fundamentat va fi supus obligatoriu controlului de constituționalitate. După ce a primit acordul de constituționalitate proiectul de lege se aprobă în plenul parlamentului cu majoritatea fiecărui grup parlamentar. Se interzice modificarea unei legi organice prin ordonanțe sau ordonanțe de urgență. Dacă proiectul de lege nu a obținut majoritatea fiecărui grup parlamentar atunci parlamentul se dizolvă de drept și se organizează alegeri anticipate.
    Oricum concluzia este aceea că orice forță politică ce vrea să acceadă la putere trebuie să se angajeze că prima sesiune parlamentară va fi dedicată modificării Constituției.

  5. Ticăloși, ipocriți si idioți…Ecaterina Andronescu a desfiintat scolile profesionale in 2003 pentru ca tot Ecaterina Andronescu sa reinfiinteze scolile profesionale in 2018 !

    • Corect!

    • Plus înființarea fabricilor de diplome, cumpărate și nemuncite, de studii superioare și doctorate!

  6. „Abramburica” intra in actiune!!!! Ce mai infiinteaza, ce mai desfiinteaza????

  7. Nu va fie frica
    Guvernarea pică!
    Adio draft legea educației.
    Poate draft pe amnistiere infractorilor!

  8. Groparul educatiei romanesti. Praful sa se aleaga de ciumatii pesedisti.

  9. E tragic sa spun ca ma bucur ca nu am nepoti care sa fie ”beneficiar”ai ”reformelor” ambuscatei , savanta de renume mondial ! Am fost printre victimele ei , la prima ei reforma si mi-a ajuns ! Acum imi rog copiii sa paraseasca Romania , daca va puteti imagina !