G4Media.ro

A murit Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române. Un loial al lui Ion…

Foto: Guvernul României

A murit Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române. Un loial al lui Ion Iliescu, el a fost șeful TVR la mineriada din 13-15 iunie 1990, când a susținut intervenția brutală a minerilor

Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, a murit luni, la 83 de ani, anunță News.ro și Radio România Actualități. Istoric și critic de artă, Theodorescu a fost unul dintre intelectualii de stânga care l-au susținut permanent pe fostul președinte Ion Iliescu, căruia i-a rămas loial până în ultimul moment.

De numele lui Theodorescu se leagă cea mai neagră perioadă din istoria recentă a TVR, mineriada din 13-15 iunie 1990. El era la acel moment șeful TVR, instituție care s-a remarcat printr-o propagandă totală pentru FSN, partidul lui Ion Iliescu, și relatarea necritică a intervenției brutale a minerilor și autorităților, care au ucis și torturat zeci de participanți la protestul anti-FSN.

Răzvan Theodorescu a fost ți ministru al Culturii în perioada 2000-2004.

El a fost președintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea de Arte.

Istoricul Vladimir Tismăneanu i-a făcut un portret necruțător lui Răzvan Theodorescu, despre care a scris într-un articol din Newsweek următorul text: ”După 1989, Răzvan, care trecuse onorabil prin mocirla „socialismului multilateral dezvoltat“, a devenit un înverșunat propagandist fesenist. Proțăpit de Ilici însuși pe postul de președinte al televiziunii antifrastic numită „liberă“, Răzvan a excelat în servilism și cinism. În timpul Mineriadei, a fost unul dintre cei mai veninoși instigatori. A ajuns în toate funcțiile pe care le-a visat. Iată-l acum pe aproape octogenarul academician teoretizând aberațiile legionaroid-dughiniste”.

Tot Tismăneanu a recunoscut că Răzvan Theodorescu a suferit prigoana regimului comunist din cauza faptului că a refuzat să își toarne un profesor.

Reacția lui Tismăneanu a venit după ce Theodorescu a afirmat că România nu aparține Europei Centrale democrate, ci Răsăritului autocratic: „Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, așa ne-a așezat Dumnezeu și mentalul nostru este un mental răsăritean … Răsăritul Europei, din care noi facem parte, (…) Răsăritul acesta este foarte puțin iubitor de democrație. Este foarte iubitor de autocrație, spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală”.

Răzvan Theodorescu a murit la Spitalul de urgență Florească din București, a confirmat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Bogdan Opriţa. Răzvan Theodorescu se internase în unitatea medicală în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Dar înainte de toate, un mare om de cultura! Acest aspect trebuia precizat pentru început.

    • Faptul că a fost om de cultură și critic de artă, nu-l scutește de eticheta de ticălos fesenisto-pesedisto-bolsevic !
      Ca el au fost o mulțime de oameni de știință și cultură, poeți, scriitori, artiști, actori etc, toți niște lingăi oportuniști ai politrucilor vremelnici.

  2. Ne pleacă „valorile”.

  3. La-ngropat si p’asta Neanelu.

  4. un om de cultura fara-ndoiala, dar un caracter infect!

    • @ eu – Bravo, comentariul cel mai corect! Si-a folosit eruditia in detrimentul propriului popor, asta mi se pare cel mai grav.

  5. academia e o gluma proasta ( cartarescu a primit de curand doua voturi de admitere ) unde nenea asta era vicepresedinte si presedinte e un nationalist dubios pe care nu-l mentionez ca nu merita .

  6. Iliescu ilici rezista….

  7. Am pierdut un potential candidat la prezidentiale? Multi l-ar fi votat.

  8. Sa nu uitam ca inainte de a lauda interventia minerilor, TVRL a pregatit terenul neacoperind aproape deloc protestele din Piata Universitatii. Piata era plina de protestatari, iar TVRL transmitea ca „aproximativ 200” huligani blocheaza circulatia.
    E bine sa ne amintim de oameni asa cum au trait.

  9. Mi-a fost profesor în facultate, la Cultură și Civilizație Europeană. Îi ținea asistenta cursurile, el nu venea, nici la examene nu venea. Nu știu dacă l-am văzut de 4 ori la curs, în tot anul universitar. Preda frumos, era doldora de informații , dar l-am văzut prea puțin. Cred că era și parlamentar pe vremea aceea, avea multe activități.
    Pentru tot răul făcut la Mineriade, cred că moartea fiului său, cu câțiva ani în urmă, a fost karma pentru el. Așa cum unii părinți și-au îngropat atunci copiii nevinovați, și el și-a îngropat fiul, după un timp.

  10. Bai da viata lunga au astia, comunistii astia de top tot timpul au fost mai longevivi, se traieste multi si bine pe spatele sclavilor.

  11. Un criptocomunist mai putin .

  12. Nu – i problema. Ne raman plagiatorii, cultura woke, blm cancel culture…adevărate repere pentru generația tanara.

  13. Pun doliu la mop !

  14. Rămâne kaghebistul Iliescu fără coledzi.

  15. Parul lui Iliescu rezista.

  16. Corect !

  17. Bine că a murit. A trăit pe banii românilor asupriți de un sistem pe care el l-a susținut. Și sunt mulți ca el în așa zisa academie română.

  18. Comunist. Aleluia.

  19. Din pacate, rautatea primeaza in fata binelui. Acest infect personaj, s-a folosit de tot ceea ce era in puterea sa, pentru a face rau oamenilor, in anul 1990. A fost un om cult? A fost, insa extrem de multi oameni culti, au devenit tortionari, au sprijinit tortionari, etc. Sper sa fi ajuns in iad, unde ii este locul.
    A trait pe banii Dv, din 1990 pana astazi, fara a fi deranjat de raul facut, fara a raspunde pentru raul comis. Oribil individ.

  20. De curiozitate: esti cioclu profesionist ?
    Ca mereu te vad prezent la capataiul decedatilor publici…:)))

  21. un mare om de cultura dar naiv politic Oricum este o mare pierdere Era o placere sa-l asculti

  22. Asa am fost mereu! Ne-am blamat valorile naționale! Cautam idealul, speranța în adevăr, dreptate… în alte părți, în alte locații nu aici, la noi, ci aiurea! Asa am fost si asa rămânem! Ne contrazicem, Ne renegam valorile! Pe ai noștri ii renegam și ridicam în slavi „marci” necunoscute, care poate ca acolo, la ei nu au nici o valoare, sau chiar sunt blamați! Dar la noi, asa e! Altul e mai bun, nu al nostru! Rușine și păcat!!! Asa ne pierdem, ca identitate, ca popor!!! Ne renegam strămoșii, savanții (care au invadat lumea, ceea ce este un punct de nemulțumire, la nivel mondial!!!- vezi directivele de distrugere a învățământului romanesc!)!!! În concluzie..Fraieri mai suntem ca negam valorile noastre!!!

  23. Mare om mare caracter mare jigodie !!

  24. A încetat din viată „marea inima”,care i-a fost alaturi tovarasului Ion Iliescu,intru camuflarea adevarului si întru slavirea minciunii.Rahati infasurati în plus,rahati învesmantati în cuvinte academice.

  25. A încetat din viată „marea inima”,care i-a fost alaturi tovarasului Ion Iliescu,intru camuflarea adevarului si întru slavirea minciunii.Rahati infasurati în plus,rahati învesmantati în cuvinte academice!