G4Media.ro

A fost inaugurat Conacul Adorján din Armăşeni, renovat cu sprijinul statului ungar…

Sursa Foto: stiriletransilvaniei.ro

A fost inaugurat Conacul Adorján din Armăşeni, renovat cu sprijinul statului ungar / Este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură secuiască din zona Ciucului

A fost inaugurat Conacul „Adorján” din Armăşeni, judeţul Harghita, renovat în cadrul Programului „Rómer Flóris” finanţat de Guvernul ungar, se arată într-un articol publicat, luni, de cotidianul de limbă maghiară „Hargita Népe”, citat de MTI și Rador.

Conacul, construit în anul 1797 şi extins în 1839, este considerat unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii populare secuieşti din zona Ciucului. Clădirea nu a mai fost locuită din anii ’80, iar starea ei s-a deteriorat constant.

În anul 2001, clădirea a fost achiziţionată de Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc. Renovarea sa completă a început în anul 2004, în cadrul Programului „Rómer Flóris” iniţiat de Guvernul ungar.

Clădirea a fost renovată de Fundaţia „Teleki László”, care coordonează Programul „Rómer Flóris”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc.

În timpul renovării complete, a fost consolidată fundaţia clădirii, au fost renovate bolta, scările şi podeaua pivniţei, a fost refăcut planşeul, au fost restaurate ferestrele, uşile şi faţadele, iar prispa a fost renovată prin reutilizarea elementelor existente.

Duminică după-amiază, la ceremonia de inaugurare, arhitectul Márton Albert Homonnai, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc, a declarat că a reînviat cel mai frumos monument de arhitectură populară secuiască din zona Ciuc.

În opinia sa, clădirea este un simbol reprezentativ al epocii şi, în acelaşi timp, al moştenirii intelectuale şi culturale a secuilor. La rândul său, László Diószegi, directorul Fundaţiei „Teleki László”, a subliniat, în discursul său, că nu doar moştenirea construită, ci şi moştenirea intelectuală este semnificativă în Armăşeni.

Bence Ákos Lukács, Consul în cadrul Consulatului General al Ungariei de la Miercurea Ciuc, a subliniat că aristocraţia ardeleană şi-a construit, de-a lungul secolelor, reşedinţe care au rezistat în timp, iar acestea au devenit un simbol nu numai al familiilor, ci al întregului peisaj rural.

Consulul a mai subliniat că, în ultimele decenii, în Bazinul Carpatic, în cadrul Programului „Rómer Flóris”, au fost renovate 81 de biserici, conace şi castele. Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a amintit că, în urmă cu 12 ani, a fost lansat un program de protejare a monumentelor prin oferirea de resurse în vederea salvării unor monumente precum Conacul „Adorján”.

Sursa Foto: stiriletransilvaniei.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Astfel de conace sunt şi prin Basarabia şi Bucovina, dar clasa politică şi intelectuală din RO are altă viziune despre misiune decât Budapesta.

  2. SI VOI CREDETI CA BANII ASTIA INVESTITI DE UNGARIA IN TRANSILVANIA NU AU VREUN SCOP ?!?

    • Evident că au un scop. Scopul e păstrarea unui patrimoniu vechi de muuulte sute de ani. În defintivi ungurii au administrat și dezvoltat această regiune din secolul 9 încoace.
      Poate nu ar strica să facă la fel și statul român în regiunile unde a fost prezent: Moldova și Oltenia. Bai e că nu prea are patrimoniu așa vechi…

    • Robica tata tara are patrimoniu caloros lasat in paragina intentionat…

    • avem patrimoniu si identitate inca din antichitate.

    • … si inca ceva, acest patrimoniu si aceasta identitate sunt masive mai ales in transilvania (denumire latina), da o tura pe la sarmizegetusa, apoi pe la apulum sau napocese, cand te intorci te astept sa mai vorbim, aaaaaaa, era sa uit, vezi ca odorheiul secuiesc sta pe un castru roman, stiai asa-i? 🙂

    • Renovează tu și prietenii tăi ceva.

  3. Asta vā doare puturosilor?
    Da casa lui Brancusi cum aratā?
    Natie de asistat sí analfabeti

  4. Bravo vecinilor.
    Vedeti ca sunt o gramada de cladiri de patrimoniu in Romania nu numai in Ardeal care v-a apartinut pina in 1918 , care au nevoie de restaurare profesinista

  5. in schimb in Bucuresti, haideti sa facem un inventar al caselor lasate in paragina ..sau mai grav, al celor demolate 🙂

  6. Multumim Ungariei ca ne ajuta sa pastram vie mostenirea culturala a minoritatii maghiare, care face si ea parte din patrimoniul national al Romaniei. In felul asta autoritatile romane pot distribui fondurile spre lucruri mai urgente si relevante, nu conace si biserici reformate.

  7. Cea mai uratica cladire din ce se vede acolo.