G4Media.ro

Meteorologii avertizează că Europa s-ar putea confunta cu cea mai călduroasă vară…

Photo 147982844 © Chumphon Whangchom | Dreamstime.com

Meteorologii avertizează că Europa s-ar putea confunta cu cea mai călduroasă vară de până acum

Europa se pregătește pentru prima perioadă de vreme caldă din această vară, în timp ce Germania și țările nordice vor avea temperaturi neobișnuit de ridicate săptămâna viitoare. Riscul de valuri de căldură la Jocurile Olimpice de la Paris i-a făcut pe organizatori să se îngrijoreze în privința siguranței sportivilor. Spania se pregătește pentru o nouă vară caniculară, lansând o nouă hartă pentru a ajuta la o predicție mai precisă a valurilor de căldură, scrie Euronews.

Când vine vorba de valuri de căldură sau de fenomene meteorologice extreme individuale, nimeni nu are un glob de cristal pentru a ghici viitorul. Dar vremea din trecut poate oferi câteva indicii meteorologilor.

„Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu câteva luni înainte, ca să nu mai vorbim de săptămâni și uneori de zile”, spune Tamsin Green, meteorolog la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Acest lucru se datorează faptului că vremea în Europa este extrem de schimbătoare, cu nenumărați factori de influență diferiți.

Cu toate acestea, meteorologii pot examina modelele și datele meteorologice pentru a identifica tendințele generale, inclusiv mediile lunare ale temperaturilor. În prezent, se pare că lunile iunie, iulie și august au toate tendințe peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit lui Green.

Vremea pe continent variază și ea, ceea ce face dificil de prezis unde ar putea lovi o „vară fierbinte”. Green spune că este posibil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei.

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie, dar condiții mai uscate în est. În august, adaugă ea, este posibil să fie mai uscat pentru o mare parte a continentului.

Green reamintește, totuși, că acestea sunt doar medii. Aceasta înseamnă că ar putea exista fluctuații majore sau extreme care se întâmplă în cadrul acestor condiții.

Ce influențează vremea în Europa?

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. În prezent, lumea se află într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña, de exemplu, care este „crucială” pentru determinarea modelelor de vreme și temperatură la nivel global.

Se preconizează că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele fenomenului El Niño sunt încă în desfășurare.

„În ultimele luni, temperaturile aerului și ale oceanelor sunt încă astronomic de ridicate. Ele încă persistă”, spune Green.

Ea explică faptul că, “precum un efect de domino”, vremea dintr-un loc poate afecta condițiile din cealaltă parte a planetei. Dacă se înregistrează o creștere a precipitațiilor undeva în lume, în altă parte se vor înregistra precipitații reduse.

Europa, de exemplu, primește adesea rămășițele furtunilor tropicale care aduc ploi și vânturi. Activitatea furtunilor din Atlantic, în timpul sezonului uraganelor din iunie-noiembrie, va fi probabil intensificată, deoarece La Niña se formează în Pacific, ceea ce va reduce furtunile în această zonă.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Cu toate acestea, există un factor care joacă un rol major în verile tot mai calde de pe continent, și anume schimbările climatice.

„Un lucru care este un factor masiv, de netăgăduit și care nu poate fi ignorat este faptul că batem constant recorduri de căldură”, spune Green.

„Ultimii zece ani au fost cei mai călduroși zece ani înregistrați, cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Am văzut că aprilie 2024 va fi a 11-a lună consecutivă cu cea mai mare căldură înregistrată vreodată”.

Din 1991, Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală, potrivit datelor recente ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și ale agenției climatice europene Copernicus (C3S). Continentul „nu face excepție” în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a renunța la combustibilii fosili.

23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continent au avut loc începând cu anul 2000, iar cinci dintre acestea au avut loc în ultimii trei ani.

Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa au depășit cu 2,3 grade Celsius nivelurile din perioada preindustrială, față de 1,3 grade Celsius la nivel global.

Din această cauză, Green crede „cu un grad destul de bun de certitudine” că 2024 va fi probabil un alt an record.

„În ciuda modului în care ar putea evolua previziunile, tendințele de creștere a temperaturilor globale sunt de netăgăduit”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează