G4Media.ro

Eugen Tomac: Autoritatea Electorală Permanentă blochează campania electorală a PMP, refuză să…

Sursa Foto: Facebook/ Eugen Tomac

Eugen Tomac: Autoritatea Electorală Permanentă blochează campania electorală a PMP, refuză să plătească subvenția de la buget în luna mai / Toni Greblă: Plata o facem în iunie pentru că PMP a depus actele în luna mai

Președintele PMP Eugen Tomac a declarat luni pentru G4Media că partidul pe care îl conduce e în imposibilitatea de a face campanie electorală pentru că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu a deblocat nici acum banii cuveniți de la bugetul de stat. Reamintim că AEP a blocat banii încă din 2023 pe motiv că partidul nu și-a clarificat situația conducerii.

Între timp însă, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încă din 19 martie că PMP are o conducere aleasă statutar și că protocolul de constituire a alianței PMP-USR- Forța Dreptei respectă legislația. Înalta Curte a anulat astfel o decizie a Biroului Electoral Central, care a respins protocolul alianței electorale pe motiv că PMP nu are o conducere aleasă legal. Printre membrii BEC se numără și Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.

”AEP nu ne-a virat nici acum sumele blocate. Am trimis adrese oficiale către AEP în ultimele 20 de zile, dar nu am primit nici un răspuns oficial. Practic, prin faptul că nu ne deblochează subvenția, ne împiedică susținerea campaniei electorale. Noi nu putem lua împrumuturi ca partid pentru că avem conturile blocate, nu putem să ne finanțăm campania”, a declarat Eugen Tomac pentru G4Media.

El a acuzat lipsa egalității de șanse în campania electorală: ”În timp ce PSD și PNL primesc banii de la buget, PMP nu îi primește și nu poate face campanie pentru Nicușor Dan sau pentru sutele de candidați la consilii județene, primării de orașe și consilii locale. Degeaba AEP ne va vira banii în iunie, după alegeri, noi avem nevoie de finanțare acum, în plină campanie electorală”.

Întrebat de G4Media de ce AEP nu virează sumele de la buget, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente a declarat că ”Eugen Tomac m-a sunat astăzi și mi-a mulțumit pentru faptul că am depus toate demersurile necesare. Dar deschiderea de crediite se face într-o lună, iar în prima decadă a lunii iunie se vor face plățile. Orice plată se face în luna următoare depunerii cererii. Abia în luna mai a rămas definitivă decizia în justiție și au depus actele, cel mai repede posibil plata se va face în prima decadă din luna iunie”.

Context

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a suspendat subvențiile de la bugetul de stat pentru Partidul Mișcarea Populară (PMP) în iunie 2023. Suspendarea fondurilor, notificată la finalul lunii iunie, a venit la două săptămâni după ce PMP a început discuțiile cu USR pentru realizarea unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL.

Greblă a justificat tăierea banilor pentru PMP printr-o presupusă neconcordanță între actele partidului condus de Eugen Tomac și acțiunile în instanță ale lui Cristian Diaconescu, care susține că el este președintele PMP. Între timp, justiția i-a dat câștig de cauză lui Eugen Tomac.

Toni Greblă este PSD-ist cu state vechi. Anterior funcției de la AEP, el a fost prefectul Capitalei din mai 2022, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. sa fi incercat nea tomac o mica tzeapa data ADU? gargara, stiind ca nu indeplinesc conditiile …

    • si ghinion, primesc banii dupa alegeri , nu mai trebuie sa bage bani in campanie .. raman cu banii …