G4Media.ro

Sindicaliștii din aparatul de lucru al Guvernului cer o întâlnire față în…

Sindicaliștii din aparatul de lucru al Guvernului cer o întâlnire față în față cu premierul Marcel Ciolacu: ”O colegă care încasa un salariu net de 3.215 lei a plecat în privat unde ia 8.500 lei și bonusuri”

Sindicaliștii din aparatul de lucru al Guvernului au cerut, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, o întâlnire față în față cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta despre motivele din cauza cărora protestează. Întrebat de greva japoneză a angajaților, Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că aceștia ”au discutat cu șeful Cancelariei” și că ”nu a apucat să-i cunoască pe toți”:  ”Am şi promis că poate fac un team building, dar după ce ies la pensie”, a fost răspunsul acestuia la protestele spontane ale angajaților.

  • ”Pe această cale, având în vedere faptul că Prim-ministrul României și-a exprimat public disponibilitatea de a se întâlni cu reprezentanți ai angajaților din Aparatul de lucru al Guvernului și că ne manifestăm deschiderea onestă spre dialog și încheierea acestei crize, adresăm public rugămintea de a avea, în mod nemijlocit, o întrevedere cu dl. Marcel Ciolacu, pentru a îi expune, pe larg, motivele pentru care opinăm că majorarea salarială solicitată va conduce la eliminarea discriminării din punct de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din sectorul de activitate „Administraţie Publică”, se arată în comunicat.

Aceștia spun că au existat negocieri cu șeful cancelariei prim-ministrului și cu secretarul general al Guvernului, dar că nu li s-a propus nicio soluție rezonabilă de rezolvare a crizei salariale, fapt care a dus la declanșarea protestelor spontane.

Sindicaliștii subliniază importanța rolului lor, de contribuire la implementarea reformelor prin PNRR, dar și de faptul că ”au sprijinit toate reformele și politicile publice pentru ca PIB-ul țării să crească de aproape patru ori”.

  • ”Așadar, dincolo de orice negociere, blamare, ignoranță sau ironie, toate actele normative emise de Guvern, reformele, politicile/programele/reformele naționale ș.a., care au schimbat în bine viața fiecărui cetățean, au fost elaborate, susținute, implementate și monitorizate și de către angajații din Aparatul de lucru al Guvernului care revendică această majorare salarială”, se arată în comunicat.

Angajații Guvernului au dat exemplul unei colege care câștigă doar puțin peste 3000 de lei net, motiv pentru care a plecat în mediul privat unde pentru competențele sale câștigă de aproape 3 ori mai mult.

Comunicatul integral al Sindicatului Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului

Începând cu luna februarie a.c., Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului – SAALG, susținut de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație – FNSA, a început negocieri cu dl. Marian Neacșu, Viceprim-ministru, cu privire la criza salarială din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului. Ulterior, acest demers a fost preluat de angajații Aparatului de lucru al Guvernului, deoarece nemulțumirea este una generală.

Ținem să precizăm că, așa cum reiese din extrasul de cont pe care vi-l înaintăm, în august 2022, o colegă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a încasat un salariu net de 3.215 lei (salariu aferent funcției de consilier asistent), ceea ce a determinat-o să plece în mediul privat, unde, în prezent, are un salariu net de 8.500 lei și bonuri de masă în valoare de 40 lei net/zi.

Începând cu luna martie a.c., angajații din Aparatul de lucru al Guvernului (Cancelaria Prim-ministrului, Corpul de control al Prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului și Departamentul pentru Luptă Antifraudă – DLAF, ulterior alăturându-se și Agenția Națională pentru Achiziții Publice – ANAP), prin reprezentanți, au avut negocieri cu Șeful Cancelariei Prim-ministrului, dl. Mihai-Alexandru Ghigiu, și cu Secretarul general al Guvernului, dl. Mircea Abrudean, subliniind importanța consolidării echității salariale în administrația publică centrală.

Cu toate acestea, nu ne-a fost propusă nicio soluție rezonabilă de rezolvare a crizei salariale, ceea ce a condus la declanșarea  protestelor spontane, unul dintre acestea în curtea interioară a Palatului Victoria, și a grevei japoneze în Cancelaria Prim-ministrului, Corpului de control al Prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Luptă Antifraudă – DLAF și Agenția Națională pentru Achiziții Publice – ANAP.

Atragem atenția că este importantă identificarea unei soluții durabile și sustenabile pentru a elimina discrepanțele salariale pe termen lung pentru angajații din Cancelaria Prim-ministrului, Corpul de control al Prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Luptă Antifraudă – DLAF și Agenția Națională pentru Achiziții Publice – ANAP. Totodată, monitorizarea evoluțiilor salariale din cadrul administrației publice centrale este crucială pentru a se putea menține o politică corectă în domeniul salarizării.

Importanța activității acestor instituții este una foarte mare, mai ales că PNRR se implementează preponderent cu sprijinul angajaților din administrația publică, indiferent dacă mulți dintre aceștia nu beneficiază de majorarea salarială prevăzută de lege. Cu titlu de exemplu, Secretariatul General al Guvernului, prin structurile de specialitate, este responsabil de implementarea reformelor 1.1, 1.2 și 9 prevăzute în cadrul Componentei 14. Buna guvernanță din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, fiind responsabil de atingerea a 21 jaloane și ținte, dintre cele 51, aferente Componentei 14.

Până la sfârșitul lunii martie a.c., România a primit peste 33% din banii alocaţi prin PNRR. Potrivit ministrului de finanțe, „În prezent, avem contracte de investiții în valoare de 36 miliarde de euro semnate, din care 21 miliarde euro reprezintă finanțări PNRR. România a încasat deja 33,1% din fondurile alocate prin PNRR, iar 1,9 miliarde de euro cu execuția la martie sunt deja cheltuite. Cu pragmatism, trebuie să grăbim viteza implementării, iar fondurile disponibile să sprijine dezvoltarea economiei. Pentru aceasta lucrăm constant cu coordonatorii de reforme și investiții finanțate din PNRR și cu cei ai Comisiei Europene pentru a accelera implementarea PNRR. Subliniez că pentru succesul implementării PNRR este necesar dialogul constant cu Comisia, dar și consecvența coordonatorilor de reformă în recuperarea întârzierilor și realizarea la timp a investițiilor și reformelor” (https://mfe.gov.ro/adrian-caciu-romania-a-facut-progrese-remarcabile-in-ultimul-an-in-implementarea-pnrr/).

Mai mult, de la aderarea României la Uniunea Europeană, angajații din Aparatul de lucru al Guvernului au sprijinit toate reformele și politicile publice pentru ca PIB-ul țării să crească de aproape patru ori. Potrivit informărilor oficiale la 30 noiembrie 2023, țara noastră a absorbit, în valoare netă, fonduri europene de 61,6 miliarde EUR.

Așadar, dincolo de orice negociere, blamare, ignoranță sau ironie, toate actele normative emise de Guvern, reformele, politicile/programele/reformele naționale ș.a., care au schimbat în bine viața fiecărui cetățean, au fost elaborate, susținute, implementate și monitorizate și de către angajații din Aparatul de lucru al Guvernului care revendică această majorare salarială.

Pe această cale, având în vedere faptul că Prim-ministrul României și-a exprimat public disponibilitatea de a se întâlni cu reprezentanți ai angajaților din Aparatul de lucru al Guvernului și că ne manifestăm deschiderea onestă spre dialog și încheierea acestei crize, adresăm public rugămintea de a avea, în mod nemijlocit, o întrevedere cu dl. Marcel Ciolacu, pentru a îi expune, pe larg, motivele pentru care opinăm că majorarea salarială solicitată va conduce la eliminarea discriminării din punct de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din sectorul de activitate „Administraţie Publică”.

Noni-Emil IORDACHE,

Președinte

Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Inteleg ca angajatii de la guvern sunt legati cu lanturi de birouri si nu pot pleca catre un job mai bine remunerat.

  2. Plecati, aproape toti, impreuna cu cei din frunte! Numai nulitati! 10% sunteti suficienti! Duceti-va in privat daca aveti curaj! Dar acolo se munceste… 🙁

  3. Este normal ca acea doamna sa aiba un salariu net de 3215ei, pt ca este consilier ASISTENT.
    Dar este o intoxicare ordinara, aici este doar netul, pt ca de sporuri nu pomeneste nimic .
    Iar daca este real, intreg salariul, este o rusine pt toate posturile TV care , propaga pt public, ca salariile la stat sunt de zeci de mii de lei , iar in realitate este ca al acestei consilier asistent.
    Este un fake si faptul ca la privat ia 8.500 lei net, si bonuri.
    Daca ia atat, ar fi o onoare pt dumneaei, sa i se dea si numele, dar ce este mai important, si numele finilor si afinilor de grad 1, 2, si 3.
    Si pt acei sindicalisti care a dat la media cazul, si spune ca le pleaca salariatii, ar trebui ca institutiile respective sa dea un comunicat, ca cei care vor sa ece din sistem, li se va permite aceasta !

  4. Vă spun eu,doamna s-a angajat secretară personală,ăsta este prețul

  5. E atâta face în media că a devenit insuportabila!

  6. Un articol care nu ofera nimic clar … doar ceata si informatii discutabile …