G4Media.ro

Justiția din Slovacia pune sub acuzare un “lup singuratic” după atacul armat…

Sursa foto: Captură video – Twitter / Concerned Citizen

Justiția din Slovacia pune sub acuzare un “lup singuratic” după atacul armat asupra premierului / Robert Fico este în continuare în stare gravă, dar poate vorbi

Poliția slovacă a inculpat joi un pensionar descris ca fiind un „lup singuratic” în urma atacului motivat “politic” asupra premierului Robert Fico, care rămâne în stare gravă, dar este „capabil să vorbească”, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Atacul asupra liderului în vârstă de 59 de ani a reaprins temerile în această țară central-europeană extrem de polarizată, după ani de conflicte politice.

Robert Fico a fost ținta mai multor focuri de armă miercuri după-amiază, după o reuniune a Consiliului de Miniștri la Handlova, în centrul Slovaciei.

El a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Banska Bystrica, unde se afla „între viață și moarte”. A suferit multiple răni și a fost supus unei operații care a durat câteva ore.

„El poate vorbi, dar doar pentru a spune câteva fraze”, a declarat președintele ales Peter Pellegrini, aliatul său de lungă durată, după ce a vorbit cu el timp de „câteva minute”.

„Este foarte, foarte obosit. Situația este încă foarte critică” și urmează „zile dificile”.

“Motivații politice”

Poliția l-a arestat pe presupusul agresor la locul faptei, un bărbat de 71 de ani, identificat de presa slovacă drept Juraj Cintula.

El este urmărit penal pentru „tentativă de omor cu premeditare”, a anunțat ministrul de interne Matus Sutaj Estok, descriind atacul ca fiind „motivat politic”.

Este vorba de un „lup singuratic” care a decis să acționeze „după rezultatele alegerilor prezidențiale” de la începutul lunii aprilie, „de care era nemulțumit”, a detaliat ministrul.

Fostul șef al poliției, Stefan Hamran, a pus sub semnul întrebării dispozitivele de securitate, criticând „reacția târzie” a gărzilor de corp. „În loc să se arunce asupra agresorului și să-și folosească corpul ca scut, au încercat să se ferească de gloanțe”.

Apeluri la calm

Confruntată cu șocul atentatului, clasa politică a făcut apel la calm într-o țară sfâșiată între un guvern naționalist favorabil Kremlinului și rivalii săi pro-occidentali.

Pellegrini a îndemnat partidele să „suspende temporar” campania pentru alegerile europene prevăzute pentru 8 iunie, un apel care a fost urmat pe scară largă.

„Slovacia nu are nevoie de mai multe confruntări și acuzații reciproce în acest moment”, a declarat oficialul, care își va prelua funcția în iunie.

În tabăra adversă, președinta în exercițiu Zuzana Caputova, prezentă alături de el, a cerut de asemenea „să se pună capăt cercului vicios al urii”.

După ce a revenit la putere în octombrie pentru un al patrulea mandat, Robert Fico a contribuit la divizarea societății prin retorica sa populistă, care este anti-migranți și, mai nou, pro-Moscova.

În special, el a decis să pună capăt ajutorului militar al țării sale pentru Ucraina.

În aprilie, guvernul său de coaliție a adoptat, de asemenea, un proiect de lege controversat privind radioul și televiziunea publică, care a provocat demonstrații masive.

În fața unui bloc de locuințe din Levice, un oraș de dimensiuni medii situat la 80 km de locul atacului, identitatea atacatorului a provocat uimire.

„Cred că a înnebunit”, a declarat vecinul său Ludovit Mile, descriind un bărbat „prietenos, serviabil” pe care îl cunoștea din 1983 și cu care vorbise ultima oară luni.

Juraj Cintula a vrut să creeze o mișcare politică „împotriva violenței”, denunțând „haosul” din lume. Autor al mai multor culegeri de poezii, el a cofondat, de asemenea, un club literar.

Deși acest atentat este fără precedent, Slovacia a cunoscut în trecut episoade politice violente, în special răpirea în 1995 a fiului șefului statului de la acea vreme, Michal Kovac, care a fost găsit în Austria vecină.

Un fost ministru, Jan Ducky, a fost, de asemenea, asasinat în 1999 în fața casei sale din Bratislava.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...