G4Media.ro

„Poate o țară să cenzureze conținutul pentru TOATE țările?” Elon Musk și…

Sursa foto: Facebook / Elon Musk

„Poate o țară să cenzureze conținutul pentru TOATE țările?” Elon Musk și X câștigă o bătălie juridică majoră în Australia

În bătălia juridică dintre Elon Musk și guvernul australian, proprietarul rețelei de socializare X a câștigat în cele din urmă. Curtea Federală a refuzat luni să prelungească un ordin judecătoresc solicitat de comisarul pentru securitate online din Australia pentru a elimina videoclipurile care arată înjunghierea unui episcop al bisericii ortodoxe asiriene, care a avut loc la două zile după un alt atac cu armă albă, de data aceasta într-un centru comercial din Bondi Junction, în care șase persoane au fost ucise, împreună cu agresorul, potrivit Le Figaro.

În data de 15 aprilie, episcopul Mar Mari Emmanuel celebra, ca de obicei, o slujbă în biserica sa din Wakeley, în suburbiile vestice ale Sydney, pe care o transmitea în direct pe internet, unde era urmărit de mii de persoane. Dintr-o dată, un tânăr îmbrăcat în negru s-a apropiat de el și l-a înjunghiat de mai multe ori. Episcopul a scăpat doar cu răni minore, în timp ce agresorul său, un băiat de 16 ani cu o tulburare mentală de lungă durată, a fost prins de credincioșii prezenți la fața locului. Actul a fost descris ulterior de către șeful poliției din New South Wales ca fiind un „incident terorist” și rezultatul „radicalizării online”.

Geo-blocare

Scena, care a durat în total unsprezece secunde, a fost preluată rapid și a circulat masiv pe rețelele de socializare. Unele platforme, în special cele aparținând Meta (Facebook, Instagram) au decis să o șteargă. Nu însă și X, care, în urma solicitărilor Comisarului pentru securitate online, a acceptat totuși să „geo-blocheze” postările incriminate, cu alte cuvinte să le facă inaccesibile pentru orice utilizator de internet conectat la internet de la o adresă IP australiană.

Dar acest lucru nu a fost suficient pentru Julia Inman Grant, comisarul pentru securitate online. Ea subliniază că aproape un sfert dintre utilizatorii australieni de internet folosesc un VPN (virtual private network), un program software care le permite să își mascheze adresa IP și/sau să pretindă că se află într-o altă țară, eludând astfel cu ușurință măsura luată de X. În acest stadiu, ea a ordonat ordonă rețelei X să elimine pur și simplu 65 de postări care retransmit videoclipul, sub sancțiunea unei amenzi.

„Comisarul pentru cenzură”

Atât a fost nevoie pentru ca Elon Musk însuși să se implice, denumind-o pe Inman Grant „comisar pentru cenzură”, înainte de a adăuga câteva zile mai târziu pe X: „îngrijorarea noastră este că, dacă orice țară are voie să cenzureze conținutul pentru TOATE țările, ceea ce cere comisarul australian pentru siguranță online, atunci ce ar putea împiedica orice țară să preia controlul asupra întregului internet?”.

O remarcă mai rezonabilă decât alte declarații ale celui de-al doilea cel mai bogat om din lume, însă guvernul australian a rămas complet surd la ea. Când a fost întrebat despre aceasta, premierul Anthony Albanese l-a descris chiar pe Elon Musk drept „un miliardar arogant care crede că este mai presus de lege, dar este și mai presus de cea mai elementară decență”.

„Miliardarul arogant”

Curtea Federală, care a publicat marți motivele deciziei sale, a dat dreptate „miliardarului arogant”. „Pe de o parte, dacă acest ordin judecătoresc va fi pus în aplicare, el va avea un efect la nivel mondial asupra operațiunilor X Corp, inclusiv asupra operațiunilor care nu au nicio legătură reală cu Australia sau cu interesele sale. De asemenea, vor fi afectate interesele a milioane de persoane care nu au nicio legătură cu acest caz”, a declarat judecătorul Geoffrey Kennett în hotărârea sa, subliniind totodată că «videoclipul poate fi vizionat și pe alte platforme decât X (…) Prin urmare, eliminarea sa de pe X nu ar împiedica persoanele care doresc să îl vadă să îl acceseze pe internet». Acesta a adăugat că „pe de altă parte, există dovezi convingătoare că o instanță din Statele Unite, unde își are sediul social X, nu ar executa un ordin judecătoresc precum cel solicitat de comisar (…) Instanțele sunt, pe bună dreptate, reticente în a lua decizii care nu pot fi executate, deoarece acest lucru are potențialul de a afecta reputația unei bune administrări a justiției”.

Elon Musk, care transformase această dispută într-o bătălie pentru libertatea de exprimare, a câștigat. El a fost susținut, imediat ce a părăsit spitalul, de episcopul Mar Mari Emmanuel. În prima sa predică după atac, acesta a declarat: „Fiecare ființă umană are dreptul la libertatea de exprimare și la libertatea religioasă. Să spui că libertatea de exprimare este periculoasă, că nu este posibilă într-o țară democratică, sunt incapabil să mă împac cu această idee”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Oare cat conteaza libertatea de exprimare daca postezi pe X despre problemele Tesla ? Acolo e cenzura by default .