G4Media.ro

Unsprezece țări UE pledează pentru adoptarea legii privind restaurarea naturii

Sursa foto: captură video

Unsprezece țări UE pledează pentru adoptarea legii privind restaurarea naturii

Unsprezece state membre ale Uniunii Europene (UE), în frunte cu Irlanda, au pledat marți pentru adoptarea legislației privind restaurarea naturii, a cărei soartă rămâne incertă cu mai puțin de o lună înainte de alegerile europene, transmite agenția Reuters.

Legea ar impune statelor membre să ia măsuri pentru a restaura cel puțin 20% din terenurile și mările UE până în 2030 și toate ecosistemele care au nevoie de restaurare până în 2050.

Adoptată în februarie anul trecut de Parlamentul European într-o versiune diluată, în mijlocul unei revolte a fermierilor, legea mai trebuie să fie aprobată de statele membre înainte de a intra în vigoare.

Această etapă, prezentată inițial ca o formalitate, a fost amânată în martie din cauza unei schimbări de opinie a Ungariei, până atunci favorabilă proiectului, care a privat textul de o majoritate calificată strânsă.

Într-o scrisoare adresată miniștrilor mediului din statele membre și făcută publică marți, cele unsprezece țări (Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Slovenia, Spania și Republica Cehă) consideră că refacerea ecosistemelor este „esențială” pentru a atenua impactul schimbărilor climatice și pentru a păstra securitatea alimentară a UE.

Aceștia își propun să supună legea aprobării Consiliului European la reuniunea miniștrilor mediului din 17 iunie, la câteva zile după alegerile europene care, potrivit sondajelor, ar putea consolida influența partidelor conservatoare și de extremă dreapta, reticente în a apăra legile de mediu. Noua legislatură va începe oficial la 16 iulie.

Potrivit unor surse diplomatice europene, nicio țară nu și-a schimbat poziția din martie. Ungaria, Italia, Olanda și Suedia se opun textului, în timp ce Austria, Belgia, Finlanda și Polonia intenționează să se abțină. Celelalte state membre sunt în favoarea legislației.

„Avem nevoie de o singură țară”, rezumă un diplomat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...