G4Media.ro

Deputații georgieni s-au luat la bătaie în timpul dezbaterii controversatei legi privind…

Photo by Vano SHLAMOV / AFP

Deputații georgieni s-au luat la bătaie în timpul dezbaterii controversatei legi privind “influența străină”

O încăierare a izbucnit marți între deputații georgieni în timpul dezbaterii parlamentare asupra controversatului proiect de lege privind „influența străină”, pe care partidul de guvernământ speră să îl adopte în cursul zilei de astăzi, în pofida unor manifestații importante ale opoziției, transmite agenția AFP.

În timpul dezbaterilor asupra celei de-a treia și ultime lecturi a proiectului de lege, membri ai partidului majoritar s-au bătut cu mai mulți membri ai opoziției, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică din această țară din Caucaz.

Premierul georgian a promis că parlamentul va vota marţi proiectul de lege privind „influenţa străină”, în ciuda manifestaţiilor de masă care denunţă un text ce îndepărtează ţara de Europa şi o îndreaptă spre Moscova.

Proiectul prevede ca organizaţiile care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca agenţi de influenţă străină, în caz contrar riscând amenzi. Ţările occidentale şi opoziţia georgiană îl denunţă ca fiind autoritarist şi de inspiraţie rusă. Criticii o aseamănă cu legea „agentului străin” din 2012 din Rusia, care a fost folosită pentru a-i urmări pe criticii Kremlinului lui Vladimir Putin.

UE, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, a declarat în repetate rânduri că proiectul de lege ar putea pune în pericol integrarea ulterioară în blocul comunitar.

Visul Georgian, aflat la putere de mai bine de un deceniu, pare să vrea să impună legea, în ciuda protestelor.Într-o mişcare şocantă, la începutul lunii aprilie, Visul Georgian a anunţat că va scoate din sertar proiectul de lege, la un an după ce îl abandonase tot în urma unei reacţii populare uriaşe.

Inima protestelor este reprezentată de tânăra generaţie din Georgia, mulţi dintre protestatari fiind fie la universitate, fie încă la şcoală. „Nu suntem speriaţi. Suntem Generaţia Z şi suntem georgieni”, spune Nino, în vârstă de 19 ani.

Protestatarii acuză guvernul că readuce fosta ţară sovietică pe orbita Moscovei şi că minte atunci când promite un viitor în UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. De acum va fi liniste in Georgia,opozitia si protestatarii vor deveni „agenti straini” si daca totusi tinerii nu se potolesc,ii linistetete Tatuca cu tancurile ca pe aia de la Minsk din 2019.