G4Media.ro

Regele evadărilor din Franța a primit încă 14 ani de închisoare pentru…

Sursa foto: Pixabay

Regele evadărilor din Franța a primit încă 14 ani de închisoare pentru fuga spectaculoasă din 2018 cu elicopterul/ Acum 10 ani a evadat după ce a aruncat ușile în aer cu explozibili

Un francez condamnat pentru jaf armat, Rédoine Faïd, și care a organizat o evadare spectaculoasă din închisoare cu elicopterul a fost condamnat de un tribunal din Paris la încă 14 ani de închisoare, scriu BBC și France Bleu.

Pe parcursul celor șase săptămâni de audieri, acuzatul, făcând spectacol și nu s-a sfiit să facă glume repetate despre atracția sa pentru „femeile frumoase”, a povestit organizarea meticuloasă a unui plan construit în jurul unui „defect irațional”: absența firelor antiaeriene lângă camerele de vizită din închisoarea Réau. Acestea au fost instalate între timp.

O evadare spectaculoasă

În dimineața zilei de 1 iulie 2018, un elicopter manevrat de un pilot luat ostatic a aterizat în fața acestor camere de vizită, unde Rédoine Faïd era cazat împreună cu unul dintre frații săi. În „7 minute 33”, comandoul a aruncat bombe fumigene, a forțat ușile cu un polizor unghiular și l-a extras pe hoț. Elicopterul a decolat în aplauzele deținuților.

La momentul respectiv, Rédoine Faïd ispășea mai multe condamnări de lungă durată, în special pentru atacul cu explozibil asupra unui vehicul blindat în 2011 și pentru evadarea sa anterioară: bărbatul evadase deja în 2013, în mod spectaculos, din închisoarea Sequedin (Nord), luând ostatici gardieni și aruncând ușile în aer cu explozibili. A fost prins luna următoare. Data eliberării sale a fost stabilită pentru anul 2046.

Săptămâna trecută, acuzarea ceruse 22 de ani de închisoare, o pedeapsă „pentru criminali”, potrivit apărării sale. În boxă, Redoine Faïd, care a recunoscut „toate faptele”, a salutat sentința cu un zâmbet și un fluierat indiferent. Instanța a deliberat într-un loc secret.

Procurorii i-au îndemnat pe jurați să „nu se lase induși în eroare”. Rédoine Faïd este un „escroc” care are „simțul umorului” și se mândrește cu „principii nobile” (fără sânge pe mâini, fără afaceri cu droguri), dar ale cărui „acțiuni violente” în realitate „servesc „întotdeauna” unei singure persoane: „el însuși”, a atacat procuratura. Aceștia au reamintit „traumatismul” de care a dat mărturie la audiere pilotul luat ostatic, cu un pistol ținut la gât pe tot parcursul operațiunii.

Până la zece ani de închisoare pentru rudele sale

Fratele său Rachid, în vârstă de 65 de ani, a fost condamnat la 10 ani. El a recunoscut că s-a urcat într-un elicopter și apoi a tăiat cu ferăstrăul porțile care duceau la Rédoine Faïd. Cei trei nepoți ai săi, dintre care unul se afla la bordul elicopterului, potrivit acuzării, au fost condamnați la doi, șase și, respectiv, opt ani de închisoare. Ei au fost „toți, la nivelul lor”, „indispensabili”, au susținut procurorii.

Brahim Faïd, în vârstă de 63 de ani, care se afla în camera de vizită împreună cu fratele său și care a jurat că nu a fost informat, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

De data aceasta, Faïd a petrecut trei luni pe fugă. Dar poliția a dat în cele din urmă de urma lui în orașul său natal Creil, la nord de Paris, unde a fost văzut circulând îmbrăcat ca o femeie cu o burqa musulmană.

Rédoine Faïd a susținut că evadarea a fost organizată în mare parte de „profesioniști” și nu de apropiați ai săi. O poveste „inventată” pentru a „spăla numele” familiei sale, au replicat procurorii.

La prima sa apariție în sala de judecată specială, aceeași folosită în recentele procese de terorism, el a glumit spunând că și-a pus pantofi de alergare pentru această ocazie: „Pentru că nu se știe niciodată. Lumina se stinge, iar când se aprinde din nou, puff – am dispărut!”.

„Mă aflu într-un sarcofag de beton 23 de ore din 24… Ce să fac? Să-mi lovesc călcâiele la nesfârșit?”, a întrebat el în instanță. „Am o dependență care mă consumă și de care nu mă pot vindeca. Sunt dependent de libertate”.

Perioada de îndreptare și aparițiile tv

În timpul unei scurte perioade de „îndreptare”, la începutul anilor 2010, Faïd a fost coautor al unei cărți despre trecutul său infracțional și a avut apariții regulate la televiziunea națională.

Născut din părinți algerieni, al zecelea din 11 copii, Faïd a jefuit prima sa bancă în 1990. El a devenit expert în atacarea camionetelor blindate, iar prima sa condamnare a avut loc în 1998.

Afirmând că s-a inspirat din filmele de la Hollywood, precum Heat, el s-a lăudat că a urmat un cod criminal de onoare și că nu și-a rănit niciodată victimele. Cu toate acestea, în 2010, o polițistă a fost împușcată mortal în timpul unei urmăriri în urma unui jaf pe care el l-a organizat.

Un aspect secundar al procesului a vizat o legătură cu mafia corsicană. Se presupune că Jacques Mariani, un șef condamnat al lumii interlope, a fost contactat de Faïd printr-un intermediar, cu o ofertă de a se „ocupa” de rivalii din bandă dacă Mariani ar fi organizat o evadare.

Ambii bărbați au declarat în fața instanței că povestea este falsă. Singura dovadă a venit de la presupusul intermediar, care a depus mărturie din spatele unui paravan și care acum trăiește sub o nouă identitate într-o țară străină.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Candva se va face un film fabulos cu povestea asta. Rédoine Faïd este o legenda urbana.