G4Media.ro

Cătălin Predoiu: Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor…

Sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Cătălin Predoiu: Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. În schimb, menționează în continuare că Schengen trebuie reformat

Cătălin Predoiu (PNL), ministrul de Interne, a declarat duminică pentru B1 TV că Austria nu mai are o problemă cu România, dar în continuare susține că Spațiul Schengen trebuie reformat. Întrebat despre șansele noastre la Consiliul JAI din decembrie, ministrul a susținut că situația va fi pusă pe ordinea de zi a Consiliului atunci când va fi securizat votul tuturor statelor membre.

În ce privește Bulgaria, Predoiu a spus că aceasta continuă dialogul cu Olanda și trebuie să mai facă niște reforme în Justiție.

Predoiu, despre controalele reintroduse la frontierele interne ale Schengen:

„Aș clarifica chestiunea controalelor de la frontieră în interiorul Schengen, spunând că acum Codul frontierelor Schengen permite reintrodcerea temporară a unor controale la frontiere interne în cazul unor evenimente majore sau de motive de securitate. Până acum au existat astfel de controale interne între câteva state membre, recent s-au adăugat unele noi pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală. Deci nu e vorba de o suspendare a Spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frointierelor Schnegen”.

”E foarte adevărat că în cadrul JAI, dna comisar Johansson a opinat faptul că aceste reguli trebuie revăzute pentru a se elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale, deci pentru a se introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne”, a declarat ministrul de Interne.

„Ceea ce e nou e că în cadrul JAI nici Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. E adevărat, Austria a menționat în continuare că Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre”, a cotninuat acesta.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că nu vrea să creeze așteptări exagerate: „Rămâne de văzut ce poziții va avea Austria față de problema generală a Spațiului Schengen, față de România nemaiexistând subiect de discuție”.

Întrebat dacă va fi oportună supunerea la vot a aderării noastre la Schengen la Consiliul JAI din decembrie, Predoiu a răspuns: „Suntem în contact cu președinția spaniolă permanent și urmărim această situație și cu Comisia și celelalte state membre. Noi suntem de poziție că trebuie pus acest punct pe ordinea de zi atunci când e securizat votul tuturor statelor membre. Acest lucru se va putea spune mai aproape de luna decembrie decât acum. Acum putem spune că suntem pe un parcurs, pe o progresie instituțională diplomatică normală”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Reformarea sistemului Schengen este necesară, indiferent de modul în care se va finaliza statutul de membru al României și Bulgariei. Mă refer în principal la libera circulație a persoanelor în interiorul Uniunii Europene, chestiune care privește în prezent și logic toate țările care din punct de vedere economic constituie magneți, în special pentru imigranți. Controlul corespunzător al tuturor granițelor Uniunii este o chestiune vitală pentru întreaga Uniune, pe considerentul banal că – asemenea unui stat singular – aceasta trebuie să –și protejeze teritoriul printr-un set de reguli clare, aplicate uniform, asigurând totodată tratarea umană a imigrației.. În prezent și în mod previzibil încă mult timp, state, sau uniuni ( SUA, Canada, UE, UK ) vor constitui ținte preferate ale migrației umane. Ușor de zis, extrem de greu de realizat un sistem fiabil și totodată uman.

  2. PNL pare că nu dorește punerea pe ordinea de zi până nu am avea toate voturile, PSD prin primul ministru se bate cu pumnul în piept că dăm în judecată dacă primim iar NU (ceea ce este imposibil, fără punerea pe ordinea de zi, fără vot adică). Super.

  3. Pe bune?! Austria nu s-a mai referit la migrație ca argument pentru opoziția sa la aderarea României pentru ca s-a plictisit să i se tot spună de către toți cei ce-l aud cat de absurd este.

    De ce a susținut aderarea Croației?!

    …Iar România de ce-l mai are pe acest incompetent ministru de interne?!

  4. Din vina PNL-PSD nu intrăm in Schengen!