G4Media.ro

Kaczyński sugerează că Germania și Rusia se află în spatele partidelor de…

sursa foto: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Kaczyński sugerează că Germania și Rusia se află în spatele partidelor de opoziție pregătite acum să preia puterea în Polonia

În primele sale declarații publice de când partidul Lege și Justiție (PiS) a pierdut majoritatea parlamentară la alegerile de duminica trecută, Jarosław Kaczyński, președintele partidului, a sugerat că forțele străine – în special Germania și Rusia – se află în spatele principalelor partide de opoziție care urmează să formeze un nou guvern, scrie Notes from Poland.

Vorbind vineri seară la o întâlnire a cluburilor asociate cu ziarul conservator Gazeta Polska, Kaczyński a recunoscut că acum va exista o „preluare aproape sigură a puterii de către opoziție”, relatează Agenția Poloneză de Presă (PAP).

El a spus că acest lucru se datorează în parte „unei serii de greșeli” făcute de PiS, partid național-conservator, care se află la putere de opt ani, deși nu a enumerat care sunt aceste greșeli.

O problemă mai mare, a spus Kaczyński, este că „Polonia s-a schimbat, structura electoratului s-a schimbat”, iar PiS trebuie să se adapteze la acest lucru dacă speră să „câștige din nou într-o Polonie diferită de cea de acum ceva timp”.

Dar, de asemenea, „o întrebare care merită să fie pusă” este „care au fost cauzele și mecanismele profunde ale apariției anumitor formațiuni [politice]?”, a spus președintele PiS. „În ce măsură viața noastră publică este autonomă față de forțele externe?”

„Există forțe care acționează aici tot timpul și care sunt în mod clar legate de vecinii noștri, și nu mă refer la cehi sau slovaci, ci doar la germani și ruși”, a continuat el.

Referindu-se la cel mai mare partid de opoziție, Platforma Civică (PO), Kaczyński a declarat că „sursele creării sale sunt destul de evidente și verificate prin faptul că [a urmat] o politică care a fost în mod evident în conformitate cu interesele germane”.

El s-a referit apoi la Polonia 2050 (Polska 2050), o mișcare care a fost formată de prezentatorul TV devenit politician Szymon Hołownia în urma clasării sale pe locul al treilea la alegerile prezidențiale din 2020. Polonia 2050 a făcut parte din coaliția „A treia cale” (Trzecia Droga), care s-a clasat, de asemenea, pe locul al treilea la alegerile de duminica trecută.

„Crearea Poloniei 2050 a fost rezultatul faptului că un anumit prezentator de televiziune a venit cu o astfel de idee?”, a întrebat Kaczyński. „Sau poate ceva mai profund?”

„Cred că motivele sunt mai profunde și că este vorba despre cealaltă parte [adică Rusia] care caută un fel de instrument de încredere și încă speră că sistemul politic stabilit în prezent, care nu este cel mai convenabil pentru ea, ar putea fi făcut să devină ceea ce Moscova crede că ar trebui să fie”, a continuat el.
Kaczyński nu a oferit nicio dovadă cu privire la motivul pentru care Rusia ar putea sta în spatele Poloniei 2050. El a menționat „generalii”, ceea ce a fost probabil o referire, printre alții, la generalul Mirosław Różański, unul dintre senatorii nou aleși ai Poloniei 2050.

Różański și-a început serviciul militar în anii 1980, când Polonia se afla sub regimul comunist susținut de sovietici. Ulterior, el a devenit comandant general al forțelor armate poloneze în 2015. Figuri din PiS, inclusiv fostul ministru al apărării Antoni Macierewicz, l-au acuzat că favorizează interesele rusești.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Absolut penibil.

  2. Doar nu va recunoaste că o bună parte a eșecului se datorează consilierilor unguri împrumutați de Orban. Numai că triggerii care merg la unguri ( atac la persoană, mai ales impotriva lui Tusk si o usoară inclinatie de a explica războiul din Ucraina din pct de ved rus ) nu au avut succes la polonezi