G4Media.ro

Marea Britanie aprobă dezvoltarea unui câmp petrolier și gazeifer uriaș în Mare…

Sursă: Pexels.com

Marea Britanie aprobă dezvoltarea unui câmp petrolier și gazeifer uriaș în Mare Nordului, care va extrage combustibil zeci de ani / Criticii reclamă sfidarea crizei climatice și a țintelor de emisii de carbon

Guvernul britanic a aprobat miercuri dezvoltarea unui uriaș câmp de petrol și gaze în Marea Nordului, pecetluindu-și astfel angajamentul de a continua să producă combustibili fosili în următoarele decenii. Zăcământul Rosebank, situat la nord-vest de Shetland, în Scoția, și deținut majoritar de compania energetică de stat norvegiană Equinor, este cel mai mare zăcământ de petrol și gaze neexploatat din Marea Nordului, având potențialul de a produce 500 de milioane de barili de petrol.

Exploatarea sa a stârnit critici acerbe din cauza impactului pe care îl va avea asupra crizei climatice și a capacității Regatului Unit de a-și respecta angajamentul de a reduce emisiile nete de carbon la zero până în 2050, scrie CNN.

„Am aprobat astăzi planul de dezvoltare a câmpului Rosebank, ceea ce permite proprietarilor să își continue proiectul”, a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al autorității de reglementare în domeniul petrolului și gazelor, North Sea Transition Authority.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că decizia a fost luată „ținând cont de considerentele net zero pe tot parcursul ciclului de viață al proiectului”. Net zero este situația în care lumea elimină cel puțin la fel de multă poluare care încălzește planeta pe cât emite.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat recent că dorește să „maximizeze” exploatările de petrol și gaze din Marea Nordului și să acorde sute de licențe noi. Sunak a argumentat că aceste rezerve vor asigura securitatea energetică a Regatului Unit și vor contribui la reducerea facturilor.

„Chiar și atunci când vom ajunge la zero net zero în 2050, un sfert din necesarul nostru de energie va proveni din petrol și gaze. Dar sunt unii care ar prefera ca acesta să provină din state ostile decât din rezervele pe care le avem aici, acasă”, a declarat Sunak într-o declarație în iulie.

Criticii susțin însă că Marea Britanie exportă 80% din petrolul său.

„Rosebank nu va face nimic pentru a reduce facturile la combustibil sau pentru a spori securitatea energetică a Regatului Unit. Cea mai mare parte a acestui petrol va fi expediat în străinătate și apoi va fi vândut înapoi la noi la orice preț care aduce cel mai mare profit industriei de petrol și gaze”, a declarat Tessa Khan, director executiv al organizației britanice de campanie Uplift și avocat specializat în probleme climatice.

De asemenea, grupurile de protecție a climei spun că continuarea producției de noi combustibili fosili în decenii viitoare amenință angajamentele asumate de Regatul Unit în materie de climă.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat în 2021 că nu ar putea exista noi câmpuri de petrol și gaze dacă lumea vrea să aibă șanse mari de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Lyndsay Walsh, consilier pe probleme de politici privind schimbările climatice la Oxfam, a declarat că Rosebank blochează Marea Britanie „și mai mult în dependența de combustibilii fosili și în creșterea emisiilor, în timp ce valuri de căldură, inundații și incendii de pădure care distrug vieți”.

O analiză realizată de Uplift a constatat că poluarea care încălzește planeta produsă de Rosebank ar fi suficientă pentru a împinge Marea Britanie dincolo de obiectivele sale climatice începând cu 2028.

Claire Coutinho, ministrul britanic pentru securitate energetică și net zero, a declarat că Rosebank va aduce locuri de muncă și va permite Regatului Unit să reducă dependența de importurile de petrol și gaze.

„Suntem un lider mondial în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon, dar pe cât de ambițioși vom fi, pe atât de pragmatici trebuie să fim”, a postat ea miercuri pe X (fostul Twitter). Rosebank este de aproximativ două ori mai mare decât controversatul câmp petrolier Cambo, tot în Marea Nordului, care era pe cale să fie dezvoltat până când Shell s-a retras din proiect în 2021, invocând motive economice.

Uplift a declarat că va lansa o acțiune în justiție împotriva guvernului pentru a contesta decizia Rosebank.

Aprobarea vine la doar o săptămână după ce Sunak a anunțat o amânare a unor angajamente cheie în materie de climă, inclusiv amânarea interzicerii vânzării de mașini pe benzină și motorină și încetinirea planurilor de eliminare treptată a cazanelor pe gaz. Experții în domeniul climei spun că aceste decizii vor face, de asemenea, mult mai dificil pentru Marea Britanie să își îndeplinească angajamentele de tip net zero.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează