G4Media.ro

Romaşcanu, despre recunoaşterea familiilor LGBT în România: Decizia CEDO trebuie explicată societății…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Romaşcanu, despre recunoaşterea familiilor LGBT în România: Decizia CEDO trebuie explicată societății și să se înţeleagă la nivel european că există diferenţe culturale importante între statele membre

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, consideră că decizia definitivă a CEDO privind protecţia şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT din România va trebui analizată de Guvern, explicată societăţii, iar la nivel european să se înţeleagă că există diferenţe culturale importante între statele membre, relatează Agerpres.

„România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană, astfel încât să poată exista drept de şedere în România a celor care au încheiat asemenea căsătorii în alte state, membre UE. Legat de această decizie, va trebui să se discute la nivelul Guvernului şi să vedem care sunt paşii următori. Există evident această direcţie, pe care noi o acceptăm, suntem membri ai UE. În acelaşi timp, aceste lucruri trebuie făcute cu grijă, în timp, şi cu explicarea suficient de clară către societate a ceea ce înseamnă acest lucru pentru că trebuie să înţelegem şi trebuie să se înţeleagă la nivel european că există diferenţe culturale importante între statele membre”, a spus Romaşcanu, miercuri, la Senat.

Romaşcanu a adăugat însă că România îşi asumă toate obligaţiile care îi revin din calitatea de membru UE, „dar avem şi noi lucruri pe care trebuie să le spunem”.

„Deşi direcţia este acolo, ne asumăm toate obligaţiile care ne revin din calitatea de membru UE, avem şi noi lucruri pe care trebuie să le spunem. O să vedem cum se va interpreta la nivelul Ministerului de Externe, a Ministerului Justiţiei, la nivelul Guvernului această decizie CEDO (…) La orice lucru decis la nivelul Uniunii Europene este firesc ca şi România să adere. Uniunea Europeană şi calitatea de membru în Uniunea Europeană ne-au adus extrem de multe beneficii, sigur, sunt şi lucruri care nu ne convin întotdeauna, dar trebuie să le luăm în calcul. Întotdeauna deciziile sau directivele Uniunii Europene trebuie updatate legislativ în fiecare ţară membră UE”, a adăugat Romaşcanu.

Potrivit senatorului PSD, în acest domeniu este necesar un demers legislativ pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană.

„Deci, va trebui, cel puţin din părerea mea de acum, să existe un demers legislativ pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană. Ministerul de Justiţie, Ministerul de Externe trebuie să se pronunţe, să vadă care este modul de aplicare şi termenele şi calendarul pentru asemenea decizii. (…) Având în vedere diferenţele culturale de care am vorbit, cu certitudine va exista un proces de negociere la Uniunea Europeană pe termene. Nu discutăm obligativitatea, pentru că, aşa cum am spus, calitatea de membru UE presupune şi obligaţii, dar calendarul, modul de adoptare vor trebui discutate la nivelul Guvernului şi apoi la nivelul Parlamentului”, a spus Romaşcanu.

Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a respins contestaţia făcută de Guvernul de la Bucureşti asupra deciziei pronunţate în luna mai de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care statul român e obligat să adopte o legislaţie pentru recunoaşterea cuplurilor de acelaşi sex.

În luna august, statul român a atacat la Camera Superioară decizia CEDO din 23 mai care obligă România să recunoască prin lege şi să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex care vor să devină oficial o familie. Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care exercită, în numele Guvernului, prerogativele de agent guvernamental în faţa CEDO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Pai da… aia din vest nu cred in dzeu pe când ăștia din est cred. De aia e cum e in est.

    • parca au mai putine apucaturi de oaie in vest

    • Nu asta e problema! Romaşcanu vine cu fumigena asta, ca sa distraga atentia de la fapta PSD-istului, Buzatu!
      Coruptia politicienilor românia, a PSD-istilor in special, care nu are limite, e adevarata problemă, nu familia mixta!!!

  2. o diferenta culturala intre vest si est aste ca in est unii sunt pe drojdie,puscariasii sunt alesi primari,prostimea accepta sa li se confiste contributiile la pilonul 2 si cate si mai cate.Da, diferenta mare dle….
    Obligatii egale si drepturi egale,cu toata diferenta vostra culturala bah psdist coclit!

  3. Drepturi egale pentru fiecare, indiferent de orientarea sexuala! Suntem cu totii oameni si vrem sa fim liberi, sa avem aceleasi drepturi ca fiecare dintre noi. PSD practic ne spune ca drepturile omului nu conteaza, caci cultura este alta in Romania. Romanii n-au nimic cu nimeni, a existat un referendum impotriva cetatenilor non-hetero si romanii nu au considerat sa valideze un astfel de vot. Bravo lor!

  4. S-ar cuveni si ceva sanctiuni date Romaniei pt. incalcarea drepturilor omului, poate ar grabi armonizarea cu legislatia europeana. Unii se mai mira de ce nu intram in Schengen.

  5. Pesedistii astia vor si cu dansa’n transa si cu sufletul’n rai. O sa vedem la anul ce vor si alegatorii…

  6. Vorbim despre drepturi civile, drepturile nu se cerșesc, ele se cuvin și trebuiesc respectate. Nicio discuție în plus cu privire la acest aspect.
    Punct.
    Nu este nicio discriminare din partea minorității, din contră, neacordarea drepturilor ori tărăgănarea lor înseamnă discriminare și abuz față de minoritatea în cauză. Despre ce cultură vorbim când, în realitate, sunt zădărnicite drepturile unor oameni. Pe acest principiu, de ce sunt acordate drepturi altor minorități, de alt gen, respectiv etnice și nu numai, dacă ne lovim de cultură națională.
    Stupefiant!

  7. îl aștept pe botezatu să se însoare cu băiatul ăla frumos ….gagicul lui.

    • asa si? Care e problema ta daca se insoara sau nu. Cu ce te afecteaza pe tine lucrul acesta? e viata lui, face ce vrea cu ea si are tot dreptul ca unul ca tine sa nu se bage in viata lui privata.

    • @Anti-USL:
      siktir!

  8. Aberatiile naturii? Tocmai ca in natura se intampla asa ceva, dar de unde sa stie un incult. Chiar diferite specii practica partea de homosexualitate or bisexualitate. Eu zic sa iti tii religia ta pentru tine, nu ma forta pe mine sa iti aud aberatiile pentru ca religia e o aberatie. In loc sa pui mana pe biblie, mai bine pune mana pe carea de biologie. Drepturile omului se aplica pentru oricine, ca nu te f*te pe tine grija ce si cu cine o fac altii.

  9. Alt șoșoc naufragiat pe aici. Ca toți ceilalți, un ins plin de certitudini, știe el ce presupune fiecare element existențial în parte și face o aliniere a modurilor în care unii și alții trebuie să trăiască. „Stați la locul vostru” – cred că nu mai necesită vreun comentariu, spre ghinionul tău, mai ai ceva distanță de parcurs până la Kremlin. Nu e bai, putem face un gest voluntar și să contribuim financiar pentru biletul de avion. Acolo fii sigur că și tu, și ceilalți ca tine, veți sta. Când nu veți mai sta, s-ar putea să se schimbe un pic aroma ceaiului și următorul răsărit nu va mai fi garantat.