G4Media.ro

Astronautul Tim Peake susține înființarea unor ferme solare în cosmos, în contextul…

Astronautul Tim Peake susține înființarea unor ferme solare în cosmos, în contextul reducerii costurilor pentru lansări spațiale

Tim Peake, primul astronaut britanic din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA) care a vizitat Stația Spațială Internațională, susține ideea fermelor solare în spațiu, afirmând că acest concept „devine absolut viabil”, deoarece rachetele de la SpaceX, compania lui Elon Musk, pot reduce prețul echipamentelor de lansare. De asemenea, astronautul Maj Peake a declarat că scăderea costului de lansare a încărcăturilor grele pe orbită înseamnă că structurile complexe, cum ar fi fermele de energie solară, ar putea fi lansate în curând în spațiu și au potențialul de a furniza o cantitate semnificativă de energie.

Peake a declarat: „Până la urmă, totul se rezumă la cifre concrete. Lansarea a mii de tone de hardware pe orbita joasă a Pământului devine absolut viabilă”, scrie The Guardian.

ESA a explorat ideea centralelor solare spațiale și a comandat două „studii de concept” în acest an. Aceasta speră să prezinte un studiu de fezabilitate UE până în 2025.

Peake a declarat că agenția a calculat că fermele solare din spațiu ar fi viabile din punct de vedere financiar atunci când încărcăturile ar putea fi lansate la un cost de 1.000 de dolari (807 lire sterline) pe kg sau mai puțin.

„Până în prezent, costurile reale au fost de aproximativ 2.700 de dolari pe kilogram”, a declarat el la un summit tehnologic pe teme energetice săptămâna trecută, dar a spus că două rachete proiectate de SpaceX, compania aerospațială fondată de Elon Musk, ar putea reduce această sumă. „Lansările care folosesc Falcon Heavy pot reduce aceste costuri la aproximativ 1.500 de dolari, iar așa-numita Starship le reduce cu un ordin de mărime, la aproximativ 300 de dolari pe kilogram”.

Falcon Heavy transportă deja în spațiu încărcături precum sateliți, în timp ce Starship este în curs de dezvoltare. Un zbor de testare fără echipaj uman din aprilie a explodat la câteva minute după decolare.

Spre deosebire de lansatoarele anterioare, acestea sunt programate să se întoarcă pe Pământ intacte și sunt reutilizabile. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie să se construiască o rachetă complet nouă pentru fiecare lansare, ceea ce reduce costul total.

Programul Solaris al ESA are ca scop lansarea în spațiu a unor panouri solare, fiecare dintre acestea fiind programat să se conecteze robotic cu altele pentru a construi o fermă solară.

În timp ce fermele solare de pe Pământ nu pot genera electricitate în perioadele de întuneric, cum ar fi noaptea sau când vremea este rea, panourile spațiale sunt capabile să culeagă continuu energia solară.

Peake a declarat: „Dacă puteți construi ferme solare în spațiu, atunci puteți transmite această energie către stațiile terestre prin microunde. Înseamnă că energia curată și nelimitată din spațiu devine o posibilitate absolută.”

Anul acesta, s-a anunțat că universitățile și companiile de tehnologie din Marea Britanie vor primi 4,3 milioane de lire sterline din fonduri guvernamentale pentru a dezvolta energia solară din spațiu.

Această decizie a fost luată în urma unui raport comandat de guvernul britanic în 2020 cu privire la fermele solare din spațiu, în care se spunea că sistemele au potențialul de a furniza energie echivalentă cu o centrală electrică mare, până la un sfert din necesarul de electricitate al țării și, în timp, de a deveni o sursă de energie nelimitată și constantă, fără emisii de carbon.

Totuși, astfel de dezvoltări ar dura mulți ani și este puțin probabil să ajute la rezolvarea vreunei provocări energetice urgente la nivel mondial.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează