G4Media.ro

Cazarea în cutii de carton ar putea fi viitorul? / Mii de…

Sursa foto: captură video

Cazarea în cutii de carton ar putea fi viitorul? / Mii de corturi din plastic ajung la groapa de gunoi după fiecare mare festival / O tânără de 21 de ani din Marea Britanie crede că a găsit soluția care nu poluează

Pe câmpurile verzi și ondulate din Bramham Park, un curcubeu de folii de plastic fluturau în vânt. Domeniul de la țară, care a găzduit aproximativ 100.000 de petrecăreți la Festivalul Leeds de la sfârșitul lunii august, stătea gol – cu excepția rămășițelor de corturi. Este o scenă care, în fiecare vară, se repetă în Marea Britanie, când sute de mii de oameni participă la festivalurile de muzică din întreaga țară.

În timp ce voluntarii care se ocupă de curățenie ajută la scanarea terenurilor de campare pentru a găsi corturi recuperabile, majoritatea celor aproximativ 250.000 de corturi abandonate la festivalurile din Marea Britanie sfârșesc anual la gropile de gunoi, potrivit Asociației festivalurilor independente, transmite CNN.

Tayla Evans a decis că vrea să schimbe această situație.

mizerie dupa festival, corturi abandonate
Sursa foto: captură video

Start-up-ul ei, EnviroTent, creează echipamente de camping care sunt reciclabile și biodegradabile – pentru că sunt fabricate din carton.

„Cred că mulți oameni erau puțin nesiguri în legătură cu acest lucru”, spune Evans. Fabricat din carton ondulat gros, corodat, cortul pentru două persoane este mai rezistent decât cred oamenii, adaugă ea – și mai mult decât capabil să facă față unui weekend de festival de trei zile, indiferent dacă plouă sau nu.

Tânăra în vârstă de 21 de ani speră să poată oferi o soluție mai ecologică pentru cei care își fac camping și să reducă poluarea cu plastic la festivaluri.

„Unul din trei oameni își abandonează corturile, iar majoritatea acestora ajung la groapa de gunoi – pentru noi, este vorba de a avea un impact pozitiv asupra acestei cifre, astfel încât, chiar și atunci când oamenii își abandonează corturile, să le reciclăm sau să le refolosim”, spune Evans.

Capsule de carton pentru camping

EnviroTent a început ca un proiect școlar în 2019, ca parte a competiției Young Enterprise. Evans și echipa sa au câștigat finala din Marea Britanie în 2020 – dar Evans a fost inspirată să înceapă afacerea pe bune.

Apelând la ajutorul unor mentori experimentați, inclusiv al designerului Carsten Astheimer, Evans a început să ducă cortul din carton de la concept la realitate.

Optând pentru o structură în formă de buștean cu șapte laturi, în locul formei tipice de cort triunghiular, Evans spune că cortul său optimizează spațiul și evită senzația de claustrofobie.

„Am încercat să îl lărgim cât mai mult posibil, folosind în același timp cea mai mică cantitate de carton posibilă pentru a reduce materialele”, adaugă Evans.

Până în prezent, Evans a realizat mai multe prototipuri – inclusiv unul care a stat afară timp de patru săptămâni în martie „S-a prăbușit doar când a nins, ceea ce, evident, vara nu va fi zăpadă – să sperăm”, adaugă ea. Iar în iulie, Evans a participat la festivalul Vegan Camp Out din Oxfordshire pentru a testa corturile cu publicul.

„Am lăsat oamenii să intre în ele: adulți, copii, chiar și un câine”, spune Evans. „Cred că mulți oameni au fost uimiți de cât de rezistente erau.”

Corturile din carton rețin mai ușor căldura, ceea ce le face mai calduroase – bune într-o dimineață rece, dar poate mai puțin atrăgătoare pe timp de caniculă. De asemenea, ele țin lumina la distanță, ceea ce, potrivit lui Evans, este popular printre festivalierii care caută să se întindă dimineața. Iar exteriorul din carton simplu este personalizabil, ceea ce este util pentru a-i distra pe copii la festivalurile pentru familii, precum și pentru a vă face cortul mai ușor de identificat într-o mare de adăposturi cu aspect similar.

Pe baza feedback-ului primit de la festival, Evans își ajustează acum designul. Ea a găsit deja un producător care să realizeze corturile atunci când compania va fi gata să se extindă. Deși se află încă în stadii incipiente, Evans intenționează în cele din urmă să instaleze corturile în locurile de desfășurare a festivalurilor pentru ocupanții acestora, pentru 125 de lire sterline (156 de dolari) per cort, ceea ce, potrivit ei, va fi mai convenabil pentru călători – și va oferi potențial un beneficiu suplimentar.

„Cu cât oamenii trebuie să aducă mai puține lucruri cu ei la un festival, cu atât este mai probabil să folosească transportul public pentru a ajunge acolo, iar acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea emisiilor de CO2”, mai spune ea.

Citește integral pe CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează