G4Media.ro

Ambrozia de pe terenuri va putea fi tăiată de autorități, dacă proprietarul…

Foto: G4Media.ro

Ambrozia de pe terenuri va putea fi tăiată de autorități, dacă proprietarul nu o face. Proiect votat de Parlament

UPDATE 14.00: Parlamentul a adoptat cu unanimitate de voturi legea inițiată de deputatul USR Alin Apostol, potrivit unui comunicat USR „Atunci când vorbim de sănătatea publică a populației, legile trebuie corelate cu realitatea. Nu putem sta pasivi și indiferenți. Iar ambrozia are un mare potențial nociv pentru că rinitele alergice pot degenera progresiv în astm. Avem nevoie de o lege a ambroziei funcțională pentru că foarte mulți români au alergie la această plantă. Dacă ea nu este distrusă în perioada în care înflorește, creează probleme de sănătate și pune în dificultate viața multor cetățeni, în special tineri. Aproximativ jumătate de milion de români suferă de alergie la această buruiană, conform datelor statistice existente”, declară deputatul USR Alin Apostol.

Modificările aduse, la inițiativa USR, Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia:

– obligă proprietarii de terenuri să facă lucrări de curățare a terenurilor în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliția locală
– permit proprietarilor de terenuri să solicite ajutor, contra-cost, de la autoritățile locale pentru distrugerea buruienii
– permit autorităților locale să obțină ordonanțe președințiale de la tribunal pentru a putea interveni pe terenurile private infestate cu buruiană, în cazul în care proprietarii refuză să o facă.

Articol inițial: Proprietarii de terenuri care nu le curăță de ambrozie vor fi amendați, iar plantele vor fi tăiate de autorități, anunță spune vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Parlamentul României, deputatul Florian-Emil Dumitru, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara. Proiectul a fost inițiat de USR.

Amenzile pentru prezența ambroziei sunt, încă, foarte greu de aplicat deținătorilor și administratorilor de suprafețe pe care a fost identificată această plantă.

Autoritățile trebuie să îi someze pe aceștia cel târziu până la data de 5 iunie, pentru a-i putea amenda ulterior. Tot conform actualei legislații, chiar dacă proprietarul este amendat și nu își curăță suprafața, autoritățile nu pot interveni, ca în alte țări, pentru a înlătura ambrozia.

“Aici e nevoie de alocarea de fonduri către autoritățile administrației publice locale pentru a exista acea intervenție rapidă din partea unor firme specializate sau servicii publice de a distruge această plantă problemă, dacă nu există disponibilitate din partea proprietarilor, urmând ulterior să se îndrepte împotriva proprietarilor de a recupera sumele cheltuite pentru distrugerea ambroziei. Nu cred că încălcăm dreptul de proprietate, proprietarul are drepturi, dar are și în îndatoriri”, spune vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Parlamentul României, deputatul Florian-Emil Dumitru.

Deputatul Florian-Emil Dumitru a precizat pentru Radio Timișoara că schimbările legislative referitoare la ambrozie, inițiate în cadrul Comisiei, vor fi deja aplicabile la începutul primăverii anului viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Bani aruncati.
    Dati amenda asa cum zice legea si apoi vedeti cum se va taia regulat.
    Dati amenzi celor care nu isi intretin terenurile (inclusiv CFR, Posta, etc) si miraculos, dupa 3-4 amenzi mari terenurile vor fi intretinute.

    Primariile nu sunt in stare sa intretina parcurile de copii construite in cartiere si mai vor sa taie buruienile de pe terenurile oamenilor … poate ca le vor taia din pix, ca sa plateasca companiile, dar in realitate tot balarii vor fi.

    • Crezi că este valabil pentru orice teren? Cel mai probabil așa își vor curăța terenurile toți șmecherii…pe banii noștri.