G4Media.ro

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova denunță două acorduri de…

Sursa: SIS Moldova

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova denunță două acorduri de parteneriat cu serviciile speciale ale Federației Ruse

Două acorduri de parteneriat cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost denunțate oficial de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldov,  relatează anticoruptie.md. Notificările oficiale au fost transmise pe adresa autorităților Federației Ruse. Totodată, Serviciul a înaintat demersurile de rigoare, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, de denunțare a acordului de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR).

„Începând cu 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, relațiile de cooperare ale Serviciului de Informații și Securitate cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost sistate, astfel încât, acordurile date nu au o aplicabilitate practică, fiind de fapt nefuncționale. Neconcordanța și disonanțRea prevederilor acestor acorduri cu interesul și securitatea națională a Republicii Moldova argumentează procesul de denunțare inițiat de Serviciul de Informații și Securitate”, se arată în comunicatul SIS.

Mai mult ca atât, conform SIS, prevederile acestor acorduri, semnate în anul 1994, inclusiv și protocoalele adiționale, reprezentau clauze juridice invocate de Federația Rusă de a argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova. Astfel, cu denunțarea acestor acorduri, asemenea „argumente” nu pot fi înaintate de Federația Rusă.

SIS adaugă că „nu menține relații de parteneriat extern cu structurile similare ale altor state, care în mod vădit sfidează legislația și acționează în detrimentul securității naționale, desfășoară activități subversive împotriva Republicii Moldova, inclusiv de subminare a funcționalității instituțiilor democratice ale statului, de destabilizare a situației social-politice, economice și de periclitare a integrității teritoriale a țării”, relatează anticoruptie.md

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. In sfarsit, Moldova se rupe cu adevarat de Mujicistan.